Ha unja már a rendetlenséget: legyen minimalista otthona!

Az indiai székhelyű építésziroda, a Neotecture együttműködött az építészeti szaklapokat készítő Nestopia.com munkatársaival, és elkészítettek egy egyszerű, jól átlátható és informatív útmutatót arról, hogyan érdemes, illetve illik berendezni egy minimalista stílusú otthont. Az ötleten felbuzdulva összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, hogy hogyan alakítsunk ki ilyen jellegű életteret maguknak. Íme néhány jó tanács!

Mi is a minimalista otthon? Egyszerűen fogalmazva: rendetlenségtől mentes ház. Az ilyen otthonokban csak a legszükségesebb dolgokat találjuk meg. Néhány oda illő művészeti alkotás a falakon, néhány növény, hogy élénkebbnek hassanak a belső terek, és a legalapvetőbb bútorok. A minimalista otthon mindig rendkívül tiszta és ettől vonzó a szemnek. De ki ne szeretne egy ilyen tiszta és békés házba belépni egy kemény munkanap után?

Pozitív energiák

A minimalista otthon tiszta, vizuálisan kellemes hatást kelt és minden tökéletesen van benne kialakítva, aminek köszönhetően pozitív energiát sugároz. Úgy képzeljünk el egy ilyen otthont, mint egy meditációs termet, ami gyakran szinte üres, minimális mennyiségű bútorral, semleges színű, de többnyire fehérre festett falakkal. Ezek mind pozitívan hatnak a hangulatra, amitől jobban indul és végződik a nap.

grandjohnson.com1
grandjohnson.com

Mielőtt úgy döntene, hogy ilyen letisztult otthont alakít ki magának, fontos tudnia egy-két dolgot arról, mi az, amit kerüljön és mi az, amitől meg kell szabadulnia, ha tökéletesen minimalista otthont szeretne. 

Az egyik ilyen fő szempont, ami meghatározza az irányt, az a tiszta felületek és a semleges színek használata. Egy letisztult lakásban a falaktól a mennyezeten át a padlóig minden világos, többnyire semleges színekkel van lefestve, például fehérrel, szürkével vagy bézzsel. A falfelületek és a bútorok gyakran üresek vagy csak nagyon kevés tárgy van rajtuk.

A szobákban csak a legszükségszerűbb bútorok találhatóak meg, olyanok amelyeknek valóban van funkciójuk. A minimalista otthon úgy van megtervezve, hogy az maximálisan kihasználja a természetes fény adta lehetőségeket. Az ilyen házak mindig fényesebbnek és világosabbnak hatnak, tehát jó érzés belépni oda – foglalja össsze a Designtaxi.com

classetouriste.be
classetouriste.be

Mivel az ilyen házakban nagyon kevés tárgy van szem előtt, ezért a tér még nyitottabbnak, átláthatóbbnak és barátságosabbnak tűnik – bár ez utóbbit többen megkérdőjelezik. Mivel nincsenek extra, felesleges bútorok, így a szoba még nagyobbnak tűnik, mint valójában. Lényeg, hogy egyszerre csak egy szoba berendezésének essen neki, ne próbálja meg az egész házat egy csapásra bebútorozni és átalakítani. A végén csak nagyobb fejetlenség lesz, mint a beköltözés előtt.

Nappali

Semmiképpen ne zsúfolja tele bútorokkal a nappalit. Íme, egy lista azokról a bútorokról, amikre szüksége van:

  •  Egy háromszemélyes kanapé – lehetőleg szürke, bézs vagy fekete kárpittal.
  •  Egy fotel vagy szék
  •  Egy kisebb méretű dohányzóasztal
  •  Egy falra akasztható TV
  •  Egy egyszerű falióra

Konyha

Itt is az a cél, hogy a lehető legletisztultabb felület legyen, tehát csak a legszükségesebb tárgyakat tegye ki a polcra; mérleget, kávéfőzőt, citromfacsarót stb.

contemporist.com3
contemporist.com

Hálószoba

A privát szférának számító hálószobába érdemes üvegajtós óriás gardróbot tervezni, hogy ellensúlyozza a gardrób méretét. A szekrényen kívül nem is kell más, csak egy ágy és egy hangulatos fényt árasztó éjjeli lámpa.

Tanuló- vagy dolgozószoba

Ide egy egyszerű, lehetőleg fehér színű asztalra van szükség egy asztali lámpával, székkel valamint könyvespolccal vagy állvánnyal, amit ne zsúfoljunk tele könyvekkel. A szobába tegyünk még egy nem túl nagy szobanövényt, így még üdítőbb látszatot kelt majd.

contemporist.com2
grandjohnson.com

Ebédlő

Az étkezőasztalhoz (attól függően, mekkora a család és a tér) négy vagy hat darab széket párosítson. A legjobb, ha az asztal felülete üvegből van, de ebben az esetben használhat természetesebb hatást keltő fa anyagokat is, akár a székeknél is.

Fürdőszoba

Ennél a helyiségnél néhány fontos szempontot kell figyelembe venni.

  •  Szuper, ha van egy fürdőkádja, de se a kád, se a zuhany esetében ne foglaljon el többet a helyiség 20 százalékánál.
  • Csak a kézmosó alá helyezzen el szekrényt, a falra semmiképpen se. Ez egy ügyes kis vizuális figyelemelterelés, amitől a legkisebb fürdőszoba is nagyobbnak hat.
  • A fürdőszoba esetében is kulcsfontosságúak a színek. Itt is ajánlott ugyanabban az árnyalatban gondolkodni a polcok, a falak és a padló esetében is, de ügyeljen rá, hogy a semleges színpalettán belül maradjon.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek