UV-sugárzást is mérhet már a Swarovskival kirakott Samsung kütyükkel

Jódolgunk (meg a Samsung) Berlinbe vitt bennünket, ahol ezek után persze nem filmpremiert vagy divatbemutatót néztünk meg, hanem a cég új kütyüjeinek a bemutatóját. Ha azt hiszik, a geekeknek nem fontos a felhajtás, nagyon tévednek. A város közepén egy rendezvényközpontban rántották le a leplet az új készülékekről, ez esetben a Note 4-ről, a Gear S okosoróráról és a Gear VR-ről, ami talán a virtuálisvalóság-kütyü szakkifejezéssel írható le.

A show úgy kezdődött, mintha maga Madonna adna exkluzív koncertet a kiválasztottaknak: fénypászmák, tapsvihar, visszaszámlálás, magasba emelt telefonok – csak itt egy csomó laptopos pasas ült a sikoltozó tinik helyett.

Lényeg a lényeg, a Note 4 egy phablet, ami, mint a neve is mutatja, egy máig sem tisztázott mutáció: vagy nagyon nagy képernyőjű telefon, vagy nagyon kicsi tablet, amivel telefonálni is lehet. A cég új designt ígért, de ez kimerült abban, hogy végre fémszegély került a prémium készülékre, ami valóban fém, nem csak egy távolról fémnek tűnő, valójában béna műanyag csicsa. A phabletet egy okostollal kell kezelni, a készülékházban elrejtett S-pen mindent tud. Ha kétszer jobbra forgatjuk, akkor mondjuk eltüntet egy képet, ha háromszor egyenesen rázzuk meg, akkor feldobja az e-maileket – jávai táncosnő legyen, aki ezt a sok kézmozdulat kombinációt megjegyzi.

A tények mindenesetre biztatóak. A kijelző 5,7 hüvelyk, super amoled,  2560x1440 pixeles, amit úgy lehetne lefordítani, hogy nagyon szépen fog mindent látni rajta. Okossága ellenére mindössze 8,5 mm és 176 gramm, és nyilván két fényképezőgép került bele, hisz enélkül hogyan is lehetne kényelmesen szelfizni: hátulra 16 megapixel, előre pedig 3,7 megapixel. Csakhogy ez utóbbi képes minden szelfik szelfijére, ezzel készíthetjük el a panorámaszelfit, ami azért szuper, mert végre Béla is rá tud férni a képre, aki eddig mindig kilógott, mert túl széles a válla. Vagy nem tudjuk, miért. A gép kapott egy nagyobb akkumulátort (3220mHz), tehát tovább bírja, ráadásul feleannyi idő alatt fog feltölteni mint elődje.

A szelfihuszárok mellett a Samsung gondolt azért a komoly üzletemberekre is, ezért a Mont Blanc tollgyártóval összeállva gyártottak nekik egy márkás érintőtollat, hogy legyen mit előkapni a tárgyalásokon.

A phablet teljesen multitasking, előreugró ablakokban chatelhetünk és dolgozhatunk egyszerre, a érintőtollal pedig csak körbejelölünk egy nekünk tetsző tartalmt, és máris mehet a gyüjtőbe. Hihetetlenül sokoldalú a készülék, amely főleg azoknak lesz nagy segítség, akik az egész életüket magukkal hordják, de nincs kedvük több géppel rohangászni.

És hogy milyen színben dobják piacra október elején az új gépet? Hát kérem szépen, lesz rózsaszín, fekete, fehér és bronz, az orosz maffiafőnök feleségek pedig Svarowski kristályos hátlappal rendelhetik kedvencüket (szóval az sem kizárt, hogy a jövőben ilyenek fognak eltűnni magyar kormányzati körökben is az esküvőkről). Ennek megfelelően az ára nem lesz túl baráti, a feltételezések szerint a kétszázezer forint feletti tartományt fogja megcélozni a készülék.

Samsung Note Edge

Nagyon előremutatónak tűnik a szintén itt bemutatott Edge, ami valójában egy sima Note, csakhogy hajlított képernyővel. Ráadásul a kijelzője nem ér véget a telefon előlapján, az oldalára is átnyúlik: pont olyan, mintha a telefon jobb oldalára a fém helyett üveg került volna, az így kialakult egysoros kijelzőn pedig mindig pontosan látni ha ír Béla, vagy leszúr a főnök, és nem kell közben megszakítani roppant fontos dolgunkat. Az látszott azért, hogy valójában nem teljesen biztosak benne, mi kerüljön erre az oldalképernyőre, így vonalzótól kezdve mindent begyömöszöltek, amit találtak. Rossz hír, hogy a csak gondosan célzott piacokon bevezetendő készülék minden valószínűség szerint nem csak a magyart fogja elkerülni, hanem egész Európát, ráadásul még azt sem tudni, mikortól lehet majd kapni, azt meg főleg nem, mennyiért.

Nem így a Samsung Gear S, ami most már tényleg okosóra lett. Egyrészt lehet belerakni SIM-kártyát, amitől végre telefonálni is lehet vele, úgyhogy David Hasselhoff után 30 évvel mi is beszélhetünk végre az óránkba anélkül, hogy hülyének tűnnénk. A gyakorlatilag miniszámítógépként funkcionáló karperec arra ugyan nem képes, hogy Kittet is iderendeljük vele, arra viszont igen, hogy ha annyira bénák vagyunk, hogy nem tudjuk hol tettük le a kocsinkat, visszavezessen hozzá. Gépelhetünk rajta sms-t is, amit Hasselhofftól annak idején nem láttunk, talán azért sem, mert ezt mi is csak stiletto körömmel rendelkezőknek ajánlanánk kizárólag. Nem szabad elfelejtkezni róla, hogy a gyártók egyre inkább az egészséges életmódot és az egészségügyi funkciókat nyomják, ezért a lépésszámláló és kalóriamérés mellett egy UV-sugárzásmérő is került a készülékbe. A hajlított számlap szép, és attól függően, hogy az operába vagy edzőterembe megyünk, változtatható a kijelző dizájnja. Ha pedig önnek nem jönne be a letisztult egyszerűség és a fehér vagy fekete szín, akkor – bizonyára már kitalálták –, forduljon bizalommal Mr. Svarowskihoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra