Nálunk még nem menő a mosószalon

Nemrég elromlott az alig 2 éves mosógépem. Garancia már pont nincs, a javítás alsó hangon 50.000. Végül szereztem egy mosógépet, de mi a helyzet azokkal akik koleszosok, vagy úgy bérelnek lakást, hogy nincs benne mosógép? Vagy egyszerűen nincs pénzük mosógépre?

Ilyenkor jöhetne képbe a hollywoodi romantikus filmek gyakori toposza, a mosószalon, hiszen minimum itt jön össze a szexi főhősnő a szőke herceggel. De mi a helyzet itthon? Léteznek egyáltalán ilyen mosodák, vagy ránk csak a Patyolat vár?

shutterstock 157374452

A jó hír, hogy léteznek, még ha nem is túl sokan. A még jobb, hogy nem csak a budapesti szinglik ismerkedhetnek ezen a módon.

A Liliom mosószalon, a IX. kerületben van, alapjában véve ez egy normál mosoda, mely bővítette a szolgáltatásait.

Az Önkiszolgáló mosoda névre hallgató mosoda a Dohány utcában van, és nagy előnyük, hogy mini mosást is lehet kérni, ami 35 perc alatt kész is van.

A Bubbles már négy helyen biztosít non-stop mosást, nálunk 11 és 16 kilós mosógépek vannak. A mosószert adják. Itt van ingyen wifi, játszósarok a gyerekeknek,és plusz szolgálatásként nem kell megvárni a mosást, vissza is lehet jönni érte. 

A Magic Sun különlegessége, hogy szoláriumstúdió és mosoda egyben, ráadásul a Miskolc plázában van. Ha valaki viszi a mosóport, akkor 750 forintból megúszható.

Rózsi mosodája Pécsett van, és itt nagyon furmányosan a szárítást percre számolják. Ezért nehéz kiszámolni a pontos költséget, hisz míg egy lepedő megszárad 12 perc alatt, addig egy köntösnek akár 36 percre is szüksége lehet. Extraként kérhetünk vasalást, 1 kg 920 forintba kerül.

Táblázatunkból jól látszik, hogy az árak igen nagy eltérést mutatnak, és a szárítás is nagyon meg tudja dobni a dolgokat. Ezekkel az adatokkal számolva havonta átlagosan 5000 forintba kerül a mosás.

Na jó, de mennyire jön ki akkor, ha mosógépet veszünk?

Ha az én két évesen elhunyt Indesitemmel számolunk (sose vegyenek új szériásat, érzékeny a panelje!), akkor biztosan olcsóbb a külső mosás, igaz az időfaktort nem számoltuk bele.

Ha viszont egy átlagos, 8 éves ciklust számolunk (ez a mosógép amortizációs ideje), havi négy mosással, akkor már érdemes elgondolkodni a mosógép vásárláson. Az ELMŰ kalkulátora szerint egy átlagos mosógép havi fogyasztása (4 mosással számolva) 384 Ft + amortizációs költség - 833 Ft + mosópor - 450 Ft, és a víz ára (0,56 köbméterrel számolva), 150 Ft. Azaz havonta nagyságrendileg 1817 forintba kerül, ami kétségtelen előny a saját mosógép mellett. Ellene szól, hogy így viszont legfeljebb a mosógépszerelővel ismerkedhetünk meg a révén, ami a történetek nagy átlagában kevésbé romantikus, ám annál drágább történet szokott lenni.

Név kerület mosás ára kg mosószer fajlagos ár/kg szárítás Non-stop
Liliom szalon IX. 1840.- 8 igen   230.- + 830.-  nem
Önkiszolgáló mosoda VII. 800.- 8 igen   100.- + 800.-  nem
Bubbles III.,IV.,IX.,XIII. 1380.- 16 igen   86.- + 1000.-  igen
Magic Sun Miskolc 950.- 8 igen   119.- +750  nem
Rózsi mosodája Pécs 900,- 9 igen  100.- +300/12 p  nem
Oszd meg másokkal is!
Mustra