nono

Nyári szuvenír újratöltve: legyen a kagylóból mécses!

A vízparti nyaralásból elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön haza pár csigaház és kagylóhéj (ahol gyerek is van, ott ez egyenesen kivédhetetlen). Itthon azonban kiderül, hogy ezekkel a vázakkal az égvilágon semmit nem lehet kezdeni, így jobb esetben egy dobozban végzik elfelejtve, rosszabb esetben mennek a szemétbe. Pedig csak némi viasszal és kanóccal kell kiegészíteni őket, és máris hangulatos kis gyertyákra tett szert, amik legalább tényleg emlékeztethetik később is a nyaralásra!

Amire szüksége lesz:

  • kanóc
  • viasz
  • edény
  • kagylók
  • ragasztó

Az első lépés, hogy a kanócokat bele kell illesztenie a kagylókba. Lehetőleg a kagyló legmélyebb pontjára ragassza, hiszen ez a kis mécses egyébként se lesz hosszú életű, de így azért némi időt nyerhet neki. A ragasztóval ne spóroljon, mert ha túl kicsi pöttyel próbálkozik, akkor könnyen elengedheti a kanócot, amikor a forró viaszt a kagylóba önti. 

A viaszt egy olyan edényben olvassza meg, amit már nem akar főzésre használni (bár maga az anyag kimosható belőle, de mégis érdemesebb olyan darabot választania, amibe étel már nem kerül). Ezután egy nagyobb edénybe tegyen vizet, forralja fel, és a forró gőzbe helyezett kisebb edényben olvassza meg a viaszt.

Amikor a viasz már folyékony, vegye le a tűzről, és óvatosan csurgassa bele a kagylóhéjakba. Ha a héj dülöngélne, érdemes fogpiszkálóval kitámasztani, vagy egy konyharuhára helyezni, amin meg tudja támasztani, nehogy kifolyjon. Ha ezzel is megvan, akkor csak meg kell várni, amíg a viasz teljesen megszilárdul. Ha kell, akkor a kész gyertya kanócából is visszavághat, hogy mutatósabb legyen a láng, és ne égjen akkora szálon.

Tipp: ha szeretné, hogy a gyertya illatozzon is, tegyen néhány csepp illóolajat is a viaszhoz, és az edény mozgatásával alaposan keverje el. Fontos, hogy az anyag ekkor már ne legyen túl forró, mert az tönkreteszi az illatok szerkezetét.

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek