Ez nem az, amit egy hüttétől megszokott

Páratlan kilátással nyílt egy új, 420 négyzetméteres étterem az egykori „Alpine View” spa hotel székhelyén, a svájci Uetendorfban, ahonnan az odalátogatók egyszerre gyönyörködhetnek az Eiger,a Mönch valamint a Jungfrau helyeiben és közeli csúcsaiban. – számol be az archdaily.com a kilencven évvel ezelőtt még siketnémák és mozgáskorlátozottak intézeteként funkcionáló létesítményről. Az egykori intézmény további épületekkel bővült az elmúlt években, így a halláskárosultaknak kialakított részen és a régi fürdő épületén kívül újabb lakóépületek, műhelyek, istálló és pajta is helyet kapott a svájci síparadicsom környékén.

A lejtős oldalra felhúzott, parkosított belső udvarral és rámpával rendelkező éttermet a bázeli székhelyű Büning-Pfaue Kartmann Architekten tervezte, akiknek a munka során az volt az elsődleges céljuk, hogy a táj egyfajta bekeretezett képnek tűnjön az ablakokból nézelődőknek.

„A pavilon nem merőleges, szabálytalan, geometriai formái párhuzamban vannak a falakkal, a mennyezettel és a padlóval. Ez a „lebegés” érzet különösen a hallókészülékkel élők számára előnyös, de ezzel párhuzamosan egyfajta funkcionális megfontolás is szerepet játszott a kiálló, távolodó külső rész, a belső magként működő konyha és a déli fekvésű, kisebb csoportos rendezvények megtartására alkalmas loggia megtervezésében" – magyarázza a nyitott pinceszinten keresztül a kertbe is benyúló épületet a tervező.

„Igyekeztünk megtalálni a közös nyelvet és a harmóniát a vidéki környezettel. De mindeközben ügyeltünk rá, hogy jól felismerhető, vendégcsalogató épületet tervezzünk a már meglévő szerény funkcionális épületek közé. Az étterem nyugati és keleti része üvegezett felületet kapott, míg a homlokzatot ezüstös árnyalatú falécekkel, a konyha részt pedig öntött betonnal készítettük el.” – mondja a modern vérfrissítést kapott helyszínről az építészstúdió. Nézze meg a galériában, hogy hogyan épül be egy minimalista épület a hegyek közé!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek