Egy erkély is elég a profi konyhakerthez

A saját zöldség és fűszernövény bizony olyan kiváltságok, amiről sokan úgy gondolják, csak a kertes házban élőknek adatik meg. Pedig ez nem igaz: már egy erkély is alkalmas arra, hogy hasznos és szép konyhakertet tartson fenn, csupán be kell tartania néhány alapszabályt.

 

A balkon nem a kert!

Ha ön is lakásban él, akkor tudja, hogy hiába van hatalmas erkélye, az akkor sem olyan, mintha kertben lenne. Hiszen a balkon burkolva van, és a magasságából adódóan olyan körülményeket kell elviselnie az ide telepített növényeknek, amilyenekkel a kertben csak nagyon ritkán találkozhatnak. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy a balkonon ne lehetne illatos fűszer-, vagy éppen konyhakertet nevelni. Ehhez csak annyi kell, hogy tudja, melyik növénynek milyen igényei vannak, és beszerezze a megfelelő kaspókat, cserepeket és dézsákat.

„Balkonja beültetésére bármilyen zöldséget választhat, attól függően, hogy milyen méretű virágládákkal, kaspókkal rendelkezik. Legkedveltebb és könnyen fenntartható zöldségféléink, amelyeket balkonján is sikeresen termeszthet, a paradicsom - melynek létezik már kisebb növésű fajtája is -, a paprika, a bab és a különböző fűszernövények, mint a bazsalikom, a kakukkfű és a levendula. De gyökérzöldségeket is termeszthet - például a répát, karalábét -, mindössze arra kell figyelnie, hogy ezeknek magasabb falú virágládát kell választania, hogy gyökerüknek legyen elegendő helyük fejlődni” - mondja Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

Fontos az is, hogy a „konyhakert” kialakításánál vegye figyelembe az erkély vagy balkon adottságait, hiszen a tűző nap, vagy a nagyon szeles környezet egy kicsit beszűkítheti a lehetőségeit. De ekkor sem reménytelen a vállalkozás: lehetséges trükkökkel áthidalni az ilyen problémákat - mint például egy zöldség árnyékolóként való felhasználásával -, ahogyan erről még szó lesz a későbbiekben.

175385028
Maakenzi / Europress / Getty

Fenntartás

A kialakított konyhakertet fent is kell tartania. Ez egy kert esetében valamivel egyszerűbb, hiszen az eső is gondoskodik a locsolásról, a természetes környezet pedig segíti a tápanyagok utánpótlását. Az erkélyek azonban a legtöbb esetben fedettek, így a locsolás, és a tápozás is kizárólag az ön feladata. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy az adott zöldséget vagy fűszernövényt hogyan neveli, hiszen ha nem megfelelően öntöz, vagy nem biztosítja a növekedésükhöz szükséges teret és támasztékot, az könnyen a növények pusztulásához vezethet. A kertészmérnök éppen ezért azt tanácsolja, hogy a cserepeket is körültekintően válassza meg, és ne csak földdel töltse meg őket.

„Balkonja konyhakertjének kialakítása során igyekezzen virágládái vízelvezetését megoldani, hogy ne alakuljon ki pangó víz a balkonládák földjében, mely a gyökerek elrohadásához vezethet. Emiatt nagyobb kaspói, ládái aljára beültetéskor fektessen egy réteg kavicsot, valamint üssön lyuka(ka)t is, ahol elszivároghat a felesleges víz. Kisebb cserepek esetén használjon inkább cserépalátétet, ahová a vizet tölti, és ahonnan növényei könnyedén felszívhatják a nekik szükséges vízmennyiséget. Magasabb növekedésű zöldségnövények esetén, mint a paradicsom és a paprika, ügyeljen arra, hogy megfelelő támasztékot is biztosítson számukra. De legelső feladata, ha bármilyen növényt ültet, hogy a kaspó vagy virágláda ki legyen tisztítva és fertőtlenítve, így elkerülheti egy nem várt fertőzés, vagy betegség kialakulását a beültetésnél” - javasolja a szakember.

134066015
Kevin Russ / Europress / Getty

Egy kis segítség a növekedéshez

Minden növényt védeni kell a károkozók és kártevők ellen. Ez fokozottan igaz, ha a balkonra beültetett zöldségekre, fűszernövényekre gondolunk. Jó hír azonban, hogy ügyes összeültetésekkel eleve megkímélheti a konyhakerti növényeket egyes kártevőktől – például a tetvektől, csigáktól -, sőt a haszonnövények növekedését is elősegítheti!

„A fűszernövények nemcsak ételeink ízesítését szolgálják, hanem a választott zöldségeink fejlődését is elősegíthetik, valamint virágaikkal és illatukkal egy kerti oázis hangulatát kelthetik erkélyünkön. Viszont amennyiben fűszernövényekkel párosítja zöldségeit vagy más fűszernövényeit, ügyeljen arra, hogy vízigényük szerint csoportosítsa azokat. A legtöbb fűszernövény, mint a levendula, a zsálya, a citromfű, valamint a menta, illatukkal távol tarthatják a kártevők egy részét, mint a tetveket és csigákat, de emellett odacsalogatják a méheket. Ezek viszont cserébe beporzásukkal fokozzák a termésképzést zöldségeink esetében” – mondja a szakértő.

shutterstock 179696942
Shutterstock

Finom, és még árnyékot is ad

Azon túl, hogy az erkélyen termelt zöldségek megkönnyítik a mindennapjait és a pénztárcáját is kímélik, az is a saját zöldség termesztése mellett szól, hogy így pontosan tudni fogja, mikor és milyen vegyszerekkel érintkezett az asztalára kerülő zöldség vagy zöldfűszer. De itt még nincs vége a lehetőségeknek és balkonon kialakított konyhakert előnyeinek: a fűszernövények ugyanis az illatukkal teszik hangulatossá – adott esetben például Provence-i vagy keleties hangulatúvá – a balkont, míg más növények akár árnyékolóként is szolgálhatnak. Ilyen a futóbab is, mely amellett, hogy nagyon finom, rácsra, pergolára futtatva leárnyékolhatja az erkélyét is. Ez egyrészt elősegíti, hogy a terasz a kánikulában is kellemes hely maradhasson (ráadásul így a lakása sem melegedik fel annyira), másrészt ideálisabb körülményeket teremt a tűző napra érzékenyebb zöldségek vagy dísznövények számára is. Mindemellett a futóbab tölcsérszerű virágaival szép és színes, vidám megjelenést kölcsönöz a balkonnak, erkélynek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra