Ettől lesz szép az erkély

Nyáron mindenki a szabadba vágyik, még az is elkezd azon töprengeni, hogyan lehetne feldobni a teraszt, akinek csak néhány négyzetméteres erkély jutott, mint szabadságfaktor. Ha az embernek sok pénze van, számos lehetőség kínálkozik, de úgy könnyű – mondhatnánk. Ha kisebb a büdzsé, akkor azt ajánlott végiggondolni, mi az, ami látványos javulást hoz, növeli a térérzetet, vagy épp megváltoztatja a hangulatot.

A legegyszerűbb megnézni a falakat és a padlózatot, ez a két nagy felület, ami hatással van ránk, nem véletlenül agyalnak annyit a belsőépítészek a színtannal. Ha kíváncsi rá, hol kaphat az új padlóhoz passzoló bútorokat, akkor itt nézheti meg az áruházak tavaszi/nyári kínálatát!

Mi kerüljön a padlóra?

Járólap

Alapból sokan szavaznak a járólapra, aminek – mint minden anyagnak – meg van az előnye és a hátránya is. Ami jó benne, hogy tartós, esztétikus, nem túl drága. Ami nem jó, hogy szakember kell a lerakásához, idő és munkaigényes folyamat, és ha javítani kell, az sem egyszerű. Ha a járólap mellett dönt, két dolgot fontos tudni: egyrészt a lapnak bírnia kell a hideget, másrészt megfelelő kopásállósággal kell bírnia.

703818 altpic 2.burkolatstudio.hu
burkolatstudio.hu

Hogy bonyolítsuk a helyzetet, azt sem árt eldönteni, hogy milyen anyagból legyen a járólap: lehet mázas kerámia, greslap, mészkő vagy márvány egyaránt. A legismertebb, és legtöbbet használt anyag az égetett vagy más néven mázas kerámia. Ebből minden színben és méretben talál megfelelőt, árban határ a csillagos ég.

Greslap vagy kőagyag

A greslap az, amit minden középületben lát, például a bevásárlóközpontokban. Létezik kültéri és beltéri egyaránt. Préseléssel készül, majd vagy mázazzák vagy anyagában színezik. Ezeket nevezik gránitőrleményesnek is, ami helytelen, de sok helyen így terjedt el. Fagyállónak fagyálló a greslap, viszont nem mindegyik bírja a strapát, attól függően, hogy milyen a máz összetétele. A nehezítő tényező, hogy a mázas kerámia lapokhoz képest nehezebb darabolni, és sok porral kell számolni a lefektetés során.

REFIN ARKETIPO BEIGE kohatasu gers burkolat fagyallo padlolap te
formavivendi.hu

Mészkő és márvány

Bár a márvány is mészkő, kevesen asszociálnak előbbire az utóbbiról. A márvány nagy "baja", hogy ápolni kell, a savakat nem bírja, könnyű lemattítani már egész kevés savval is, és viszonylag gyorsan koszolódik - mondom ezt márványlépcső tulajdonosként, valamint esős időben csúszóssá válhat. Nagy hátránya az ára, 8000 forinttól fölfelé találhatunk szép köveket.

shutterstock 5101357

Hogy lássa, mennyi minden kell a padlózáshoz, az LB-Knauf cég készített egy kalkulátort, ami megmondja, milyen ragasztóból, padlókiegyenlítőből mennyit kell megvenni, attól függően, hogy milyen helyiséget burkolunk pontosan. Ebből az is kiderül, nagyságrendileg mennyit kell számolni a padlólap mellett a kiegészítő anyagokra. A munkadíj általában 1000-2000 ft/ négyzetméter.

Fa

A fapadló szép, tartós (ha jól kezelik az alapanyagot) és nagyon természetes, meleg érzést ad. Ráadásul létezik "instant" változata is, amivel egy óra alatt tudunk új felületet teremteni. A legalapabb fa járólap már 500 forinttól kapható, a végső ár akár 5000 forint is lehet. Az olcsóbbakat lerakás előtt kezelni kell, különben borzasztó hamar tönkre mennek.

Ha a padló mérete nem passzol a járólaphoz, akkor gondban lesz, ráadásul az sem jó, ha a küszöbbel nem kerül egy vonalba a padló. Mindenesetre olcsó és instant megoldást jelent, ha azonnali sikerélményre vágyik. Ezek bárhol beszerezhetőek, barkácsáruházaktól a kertészeti áruházakig. Az olcsóbbak fenyőből, a drágábbak valamilyen keményfából vagy akácból készülnek.

thermowoodmaster.hu.572-6
thermowoodmaster.hu

Ha a fapadló mellett döntünk, nagyon fontos, hogy gondosan ki legyen szárítva a fa, hogy megakadályozzuk a deformációt, illetve a gomba elleni kezelés, különben úgy járnak mint én, akinél nyolc év után újra kell építeni a teraszt, hála nem megfelelő előkezelésnek.

A kezelés történhet hővel vagy vegyszerekkel. A Thermowood cég a hőkezelésre esküszik, náluk klikkes és normál lerakási módú padlózat is létezik. Előbbi gyors, és nem kell párnafákat fúrni az aljzatba, utóbbi drágább, de majdnem az öröklétnek szól. Itt az árak 4900 forinttól indulnak + lerakási költség.

Az impregnált burkolatok ára négyzetméterenként 1500-2000 forintnál kezdődik, a trópusi keményfák simán 10-15.000 forintért kaphatóak. Jó alternatíva az akác, mely egyrészt nem sokezer négyzetkilométerről utazik hozzánk, ráadásul jóval olcsóbb, és jól bírja a magyarországi klímát.

Különleges megoldások

Kompozit deszka

A szép nevű termék műgyanta és faőrlemény keveréke, nagyjából úgy néz ki mint egy falap. Előnye, hogy tartós, vízálló, csúszásmentes, színtartó, és se a rovar se a gomba nem árt neki. És még könnyű is. Gyorsan szerelhető (ha van megfelelő szakember), viszont nem olcsó, és a tapasztalatok szerint az árnyékos részeken a moha és egyéb dolgok simán beeszik magukat, így ajánlott időnként magasnyomású mosóval nekimenni. Hasonlít a fához, sokféle színben elérhető. A WPC centrum kalkulátorát használva egy 10 négyzetméteres átlagos alakú teraszból indultunk ki, a legolcsóbb ár 224000 forint volt.

99193 Twinson chan inoutic.hu
inoutic.hu

Microtop

Az érdekes nevű anyag cement és márványpor alapanyagú, melyet ragasztó fog össze. Bármilyen felületre tehető, színezhető, lehet mattól kezdve egészen fényes hatású is. Mindössze 3 mm vastag, ráadásul rá lehet tenni padlólapra is. Tehető vízszintesen és függőlegesen is. Az ára 17.780 ft/nm, ha ki kell a felületet egyenlíteni előtte az 2000 forinttal dobja meg a költségeket. Ebben benne van a szakmunka is.

5 2 gallery 7 látszóbeton.betonpolirozas.hu
betonpolirozas.hu

Műgyanta

Nagyon bírjuk a műgyantát, mert kreatív felületeket lehet vele létrehozni. Iparági szakértőnk viszont lebeszélt a kültéri felhasználásról. Elmondása szerint ehhez poliuretán gyanta kellene, mely UV-álló is, gondos munka, és még így sem biztos, hogy a napsugárzás hatására nem változtatja-e meg a színét, nem is beszélve arról, hogy csúszásmentessé kell tenni, akkor viszont nem takarítható már jól. Az ár így is 20.000 forint fölött lenne négyzetméterenként, így a táblázatunkból kihagytuk ezt a fajta burkolatot.

Műfű

Régi a padló? Utálja a betont? Vegyen műfüvet. Olcsó és egyszerű megoldás, ráadásul könnyű tisztán tartani, és télre könnyen eltehető. A választék hatalmas, már kapható kiszáradt füvekkel dekorált teljesen természetes típus is, de aki az angol gyep érzésre vágyik, az is talál magának megfelelőt. Fontos, hogy UV stabilizált verziót keressen, illetve olyat, aminek a hátoldalán kis gumitappancsok vannak. A víz így tud rendesen elfolyni ugyanis. Az árak változóak 1300-10000 forint között mozognak nagyságrendileg a kültéri használatra is alkalmas típusok.

8247
drpadlo.hu
típus ár/négyzetméter szakmunkát igényel?
greslap 6300.- igen
mázas burkolat 4000.- igen
márvány 10000.- igen
natúr fa/akác 10000.- igen
padlólap 3180.- nem
thermowood 11240.- igen
kompozit 15000.- igen
műfű 5650.- nem
microtop 17780.- igen

A táblázatban átlagoltuk az árakat, és nem vettük figyelembe a kiegészítő termékek árát. illetve a szakmunka költségét. Egyes megoldások bár olcsóak, de nem nyújtanak végleges megoldást, vészhelyzetre viszont tökéletesek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra