Sírt egy jót mostanában? Nézzen reklámokat!

Ön mennyire érzi azt mostanság, hogy legszívesebben sírna a reklámokon? Természetesen a meghatódottságtól és nem a szörnyülködéstől. Ha egyre többször tapasztalja azt, hogy nem is termékeket szeretnének eladni önnek, hanem az érzelmeire akarnak hatni, akkor jól érzi. Készüljön fel, sírni fog!

Az Unruly Media szerint a poénkodó vagy egyszerűen tényközlő reklámok ideje lejárt. Gondolja végig, önben melyik reklám hagy mélyebb nyomot? Egy olyan tusfürdőé, amiben modellek mászkálnak orchideák között a tengerparton, vagy amelyik arra alapoz, hogy fogadja el magát, és a tökéletlenség szép. Na ugye, hogy a másodikról tudja pontosan megmondani, melyik márkáról van szó. Egyelőre úgy tűnik, hogy Amerikában és lassan nálunk is lejár a vicces reklámok ideje. Eddig a reklámok kreatívjai arra törekdtek, hogy a reklámba, az érzelmes drámák közé beszúrjanak egy vicces, kb. 30 másodperces blokkot, ami felvidítja a nézőt és jó érzésekkel tölti el, ha a márkára gondol.Csakhogy ez a tendencia megváltozott. Mindezt jól bizonyítja a 2014-es év legtöbbet megosztott reklámjainak listája. A listán többségében szívbemarkoló, érzelmekre ható és gyakran meglehetősen szomorú kisfilmek szerepelnek.

De miért szeretnék a cégek, hogy sírjunk?

Először is, mert a reklám világa változott. Ma már nem elég csak úgy megvenni a reklámidőt, csinálni egy bármilyen szpotot és ismételgetni azt egészen addig, amíg el nem hiszi a néző, hogy neki mindenképpen erre a termékre van szüksége. A megállítható, visszatekerhető, rögzíthető adásokkal változtak tévé- és sorozatnézési szokások, logikus, hogy változniuk kellett a reklámoknak is. A márkák arra kényszerülnek, hogy néhány másodperces reklámszpot helyett valódi tartalmat állítsanak elő, olyan történetekkel, amiket a nézők akár szívesen meg is osztanak a Facebookon.

De miért nem lehet nevettetni?

Nevettetni a legnehezebb dolog a világon, ezt a reklámügynökségek is tudják, ezért fókuszálnak inkább arra, hogy szomorúvá tegyék az embereket. Ott van például a John Lewis angol üzletlánc, aminek karácsonyi kisfilmjeit minden évben hatalmas várakozás előzi meg és minden évben hatalmas sírás követi – na meg ugyanennyi megosztás is.

Oké, ez talán mind érthető, de miért pont a komoly témákat kell erőltetni? Ott van például a DTAC mobilszolgáltató nagyon sikeres reklámja, ami arról szól, hogy a technológia sosem helyettesítheti az emberi kapcsolatokat és szeretetet. Nagyon egyértelmű és kézenfekvő üzenet, mégis működik. Elég csak abba belegondolnia: mikor találkozott úgy a barátaival, hogy közben nem nézett rá a telefonjára vagy az e-mailjeire? Ugye. A recept egyszerű, elég, ha ránéz az ismerősei Facebook-megosztásaira. Kell hozzá egy adag általános életigazság, némi közhellyel fűszerezve, és már adott is a zokogás és a több tízezres megosztás.

Ráadásul működik!

Persze, ha nem működne a dolog, akkor nem is lenne ennyi érzelmeskedő reklám. Egy  friss kutatás szerint azokat a reklámokat osztják meg a legtöbben, amik erős érzelmeket váltanak ki, mindegy, hogy az az érzelem pozitív vagy negatív. Ha egy márka azt szeretné, hogy a kisfilmjét minél többen lássák, akkor bizony vagy a szomorúságtól, vagy a nevetéstől, de sírnia kell a nézőnek, úgy ugyanis átlagban kétszer annyian osztják meg a videót, mintha csak gyenge érzelmeket váltana ki. Igenám, de mint már említettük, a nevetés nehéz küldetés, hiszen egyrészt a humor egyénfüggő, és az sem biztos, hogy amit Németországban viccesnek találnak, azon Magyarországon is tudnak röhögni. Ön például hányszor tudott már sírni a nevetéstől a stand up-osok reklámjain?

A változás jól lemérhető a Super Bowl alatt adásba kerülő reklámokon is, ugyanis évről évre ebben a műsorsávban láthatóak a legelőremutatóbb és legkreatívabb reklámok. Régebben a legviccesebb reklámokat is itt lehetett látni, de ez már a múlté. A két legutóbbi Super Bowl-döntő reklámblokkjának győztesi olyan reklámok, amitől inkább sírhatnékja támad.

Az ázsiaiak a legjobbak

A sírós reklámokban egyébként az ázsiai piac verhetetlen. A kutatások szerint ugyanis míg az angolok vagy az amerikaiak többsége a mai napig szívesebben kattint a megosztásra, ha valami vicceset lát, addig az ázsiai országok lakói azt osztják meg, aminek jelentése van, inspiráló vagy csak egyszerűen szívet melengető. Így ha eddig nem sírta el magát akkor nézzen meg néhány sokat osztott videót és készítse a zsebkendőt, mert bömbölni fog.

 
Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra