LÁJFHEKK

Negyvenféle gyümölcsöt terem a különleges fa

2014. július 26., szombat 17:39

Nem mindennapi tervet hajtott végre az amerikai Syracuse Egyetem szobrásztanára, Sam Van Aken, amikor egy olyan fát hozott létre, amin negyvenféle gyümölcs terem meg. A projekt még 2008-ban vette kezdetét, mikor a művész megtudta, hogy finanszírozás hiányában bezárnak egy New York államban található mezőgazdaságot, és ezzel párhuzamosan leállítják az ott található gyümölcsös további gondozását is, ezzel halálra ítélve az ott találhatót több, 150-200 éves őshonos, ritka csonthéhjasokat termő fát.

Lélegzetelállító színekben pompázik a fa
Lélegzetelállító színekben pompázik a fa
Fotó: treeof40fruit.com

Mivel ezekből a fákból világszerte egyre kevesebb van, Sam Van Aken úgy döntött, hogy megveszi a gyümölcsöst, majd úgynevezett chip szemzéssel beoltotta a fákat. Az eljárással 16 darab különleges, 40-féle gyümölcsöt termő fa jött létre, amiket az Egyesült Államokban múzeumok és egyéb forgalmas közösségi pontok területén helyeztek el, látványosságként – írja a gizmodo.com.

A negyven különböző típusú csonthéjast, többek között mandulát, kajszibarackot, cseresznyét, nektarint, őszibarackot és szilvát termő fa tavasszal bámulatos fehér, rózsaszín és lila színekben pompázik, aminek természetesen csodájára járnak a környékbeliek. A fenti videóból magától van Akentől tudhatja meg, hogyan és milyen metszési technikákkal hozta létre a különleges fákat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta