Fele költségvetésből épít stadiont Zaha Hadid Tokióban

Újabb balhéba keveredett az év tervezőjének járó díjjal kitüntetett Pritzker-díjas építész, Zaha Hadid, akinek múltkori kitüntetésétől sem mindenki volt elragadtatva a szakmában. Ezúttal Japánban találkozott akkora ellenkezéssel egy stadionterve, hogy utcai tüntetéseken tiltakoztak ellene.

Így fog kinézni a stadion 2020-ban
Így fog kinézni a stadion 2020-banZaha Hadid Architects

A londoni olimpiai úszócsarnok tervezésével is megbízott Hadid még 2012-ben nyerte el a Japán Nemzeti Stadion megtervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot, melyet a 2020-as tokiói olimpiára szeretnének készen látni a megrendelők. A 80.000 férőhelyes, földrengésbiztos, behúzható tetőszerkezetes, mozgatható székekkel ellátott stadion ötlete (és a rá szánt, közel 400 milliárd forintnak megfelelő költségvetés) azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését, aminek hatására egy több, mint 500 fős utcai tüntetés is kialakult a múlt hétvégén a városban – írja az archdaily.com. A tiltakozások hatására Hadid majdnem visszalépett az egész projekttől, majd végül szóvivőjével megerősítette, hogy alkalmazkodik a 2020-as olimpiai stadion költségvetési módosításaihoz.

Több száz milliárdból építik fel a stadiont Tokióban.
Több száz milliárdból építik fel a stadiont Tokióban.Zaha Hadid Architects

Hadid győztes pályázatát a japán építészek közül is támadták páran az elmúlt évben, Toyo Ito, Kengo Kuma és Sou Fujimoto is egyöntetűen azt állították, hogy Hadid épülete túlságosan nagy, rátelepszik a környezetére. Valószínűleg a sztárépítészek nyomásának hatására a versenyt szervező kormányzati szerv, a Japán Sporttanács drasztikusan csökkentette a projektre szánt költségvetési forrásokat: 300 milliárd jenről 169 milliárdra vitte le az összeghatárt. A drasztikus lépéshez valószínűleg kellett a sportminiszter, Hakubun Shimomura befolyásos szava is, aki szintén túl soknak vélte a stadionra szánt összeget.

55bc305208a27d82c04566aa35805ecc
Zaha Hadid Architects

„Új, kifinomult dizájnnal optimalizáljuk a beruházást, hogy a stadion felhasználóbarát, sokoldalú és fenntartható legyen. A kivitelezés során szorosan együttműködünk az ügyféllel és a japán kollegáinkkal egyaránt. A stadion új, könnyedebb tetőszerkezete miatt jelentősen csökkennek a kiadások, ráadásul az új tervnek köszönhetően rugalmasabban kezelhetőek majd a szabadtéri és a fedett helyszínre szervezett programok is. A 80.000 férőhelyes stadiont felújítás nélkül használhatják majd 2020 után is sport és kulturális vagy közösségi eseményekre egyaránt.” – vázolta a londoni székhelyű Zaha Hadid szóvivője, hogyan lehet fele áron menő stadiont építeni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek