Íme 10 menő helytakarékos konyha

Nem a gasztronómia szerelmeseinek vagy a nagycsaládosoknak találták ki a moduláris konyhákat, de tény, hogy van, mikor a konyha feleslegesen foglalna el egy értékes szobányi területet a lakásban, főleg, ha - jobb esetben - csak egy-két alkalommal tévedünk be oda naponta. Különösen igaz ez a modern (és fizetőképes) városi fiatalok életmódjára, mely rétegre egyre több konyhában utazó márka veti ki hálóját látványos és helytakarékos megoldásokkal. Ezúttal a weburbanist.com szerkesztői készítettek egy alapos gyűjtést a legpraktikusabb, több funkciót is ellátó konyhákról. 

1. Irodai konyha

Bár a Miele kifejezetten irodáknak címezte sütővel és hűtővel is ellátott kiskonyháját, azért nem nehéz elképzelni, hogy az 'Outpost' néven futó, két részből álló rendszer jól mutathat akár egy apartmanban, szobában vagy átmeneti szálláson is. A konyha speciális funkció közé tartozik az irodai léthez elengedhetetlen kávéfőző, valamint a nem is olyan mini tárolók is.

2. Moduláris hűtőszekrény

Az nFridge névre keresztelt hűtőt Roger Santos tervezte az Electrolux Global Design Lab megbízásából. A tervező koncepciója az volt, hogy a kockahűtőket több helyre is elhelyezhessük a térben, így nemcsak a földön tárolhatjuk, hanem akár felfúrhatjuk a falra is,ha akarjuk. A hagyományos hűtőtechnológiával készült termék puha tapintású digitális membránnal van ellátva, aminek köszönhetően ellenáll a pornak és a víznek is.

3. Konyha a bőröndből

Az ironikusan 'Kitchen A La Carte' fantázianevet kapott, bőröndszerű csomagolásba rejtett konyha nagyszerű példája annak, hogy az ipari design egyes számú, leggyakrabban visszatérő témája a modularitás. Persze helyén is való, hogy a tervezők szem előtt tartják, hogy a 21.századi emberek szinte mindig mozgásban vannak, de tényleg ennyire?. Az Oliver Krapf és Linda Altmann által tervezett, görgős kerekekkel felszerelt miniatűr konyha ugyanis bárhol bevethető, ahol be van kötve a víz és az elektromos áram.

4. Polcrendszer és konyha egyben

Mathew Gilbride moduláris konyhaterve már annyira modern, hogy első ránézésre olyan, mintha a Jetson család egyik epizódjának eleme lenne. Nehéz is elhinni, hogy ezek a polcszerű szerkezek valóban képesek ellátni a hűtő, légkondicionáló, világítás és főzés feladatait. A tervezőknek a látványos rendszer kifejlesztésénél feltételezhetően a társadalmi és gazdasági életkörülmények változása lebegett a szeme előtt, de akkor is nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezentúl egy polcon dobjuk össze az esti paradicsomos spaghettinket vagy a reggeli palacsintánkat.

5. Bővíthető konyha

A 2009-ben Nemzetközi Design díjjal is kitüntetett, harmonikaszerűen bővíthető és összecsukható konyha sokkal több funkcióval bír, mint ami elvárható egy ilyen terméktől. A nagyon kevés helyet foglaló mobil konyha ugyanis mosogatót, munkafelületet és üvegek, valamint evőeszközök számára alkalmas tároló elemeket is tartalmaz. A funkcionális modulok egyenlőre kettőről csupán négyre bővíthetőek a terméket forgalmazó Hettich márkánál.

6. Szekrénysorból konyhaszekrény

Michel Cornu a tökéletesnek kikiáltott 'Lift' márkanevű konyháját mondhatni, hogy a falra és aköré csoportosította a tervezésnél. A garzonokba és kisebb lakásokba tervezett konyha első látásra szekrénysornak tűnik, de különböző eltolható és csúsztatható moduljai segítségével hamar elővarázsolható a főzőlap, a hűtőszekrény és egyéb konyhai kiegészítők. Bár a módszer dinamikusnak tűnik, sajnos nincs előttünk az az ember, aki ezt a szerkezetet valóban napi rendszerességgel ki-be csukogatja.

7. Bővíthető főzőlapok

Az ultravékony 'Cookplat' néven futó termék a 2013-as RedDot Design versenyen Best of the Best díjat kapott. A könnyen szállítható és bármilyen környezetben működésbe hozható szerkezetet a készítők Pyrex üvegkerámia felülettel látták el, ami a hőt egy mágneses indukciós technológia segítségével állítja elő. A mosogatógépben mosható, vízálló főzőlapot a tervezők úgy alakították ki, hogy bővíthető legyen, és egyszerre több mindent is el lehessen rajta készíteni.

8. Asztalból előugró konyha

Az Electrolux 'Rendez-vous' néven futó terméke az egyik kedvencünk az összeállításból, többek között azért, mert végre a főzésen kívül is van funkciója: asztalként is használhatjuk a mindennapokban. A speciális betétekkel ellátott asztallap számtalan dolgot rejt magában, többek között helyet kapott benne egy hűtőszekrény, és egy érzékelő szenzoros technológiával ellátott sütőfelület is. Különösen tetszik a márkától az a kézenfekvő ötlet, hogy olyan terméket hoztak létre, ami egyszerre alkalmas a főzésre és étkezésre is.

9. Felhajtható konyha

Az Electrolux 'InFold' névre keresztelt érintésérzékeny konyhájának esetében több minden van, ami nem világos, például az, hogy az olyan kiálló elemek, mint a sütő vagy a mosogatógép, teljesen eltüntethetőek-e a falban vagy csak részben. A kép alapján ugyanis úgy tűnik, hogy egy varázsütésre tényleg mindent felszívódik, ha több alapterületre lenne szükségünk a lakásban. Ennél a típusnál leginkább az állítható székek és a különböző magasságúra állítható pultok a legszimpatikusabbak.

10. Rejtett csaptelep

A termékéért több díjjal is jutalmazott Daniela Bekerman találmánya saját állítása szerint nemcsak a konyhában, de a szintén sok helyet foglaló fürdőszobában is elsüthető. Az extra funkciókkal ellátott, hagyományos csempével kirakott termék egyéni igények szerint alakítható, akár tányér- és evőeszköz, vagy konyharuhaszárító is szerelhető rá az ügyesen eltüntetett csapon kívül.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek