London legújabb nevezetessége egy kagyló

Ha Londonban, azon belül is a Kensington Park közelében jár idén nyáron, akkor semmiképpen se hagyja ki a legújabb látványosságot. Megnyitott ugyanis a Serpentine galéria legújabb pavilonja, amit idén a chilei Smiljan Radic álmodott meg. Az előző években az arra járók láthattak itt felhőszerű építményt Sou Fujimoto tervei alapján, 2012-ben pedig Herzog & de Meuron építményét lehetett megnézni. 

A masszív kövekre épült, leheletvékony, fehér üvegszálas pavilon egy hatalmas papírmasé kavicsra emlékezteti a látogatókat. A belső tér központja nyitott, így szabadon áramlik be a fény és az eget is lehet kémlelni. Aki viszont inkább a kert látványában gyönyörködne, az megteheti valamelyik erkélyről, Radic ugyanis egy meghitt helyet szeretett volna létrehozni, ami egyszerre romantikus, extravagáns és hangulatos.

Belülről végigsétálhatnak az inkább teraszra, mintsem szokványos értelemben vett belső térre emlékezetező alkotáson, kívülről pedig akár megpihenhetnek az épület alatt található kis ülőalkalmatosságokon. A tervező szerint kívülről egy törékeny kagylóhéjhoz hasonlít az egész, ami a nagy kövekkel olyan hatást kelt, mintha az mindig is a része lett volna a tájnak. A külső megjelenést a törékenység és a könnyedség jellemzi – mesélt róla Radic.

4 2
serpentinegalleries.org
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra