Skandinávia lángokban: kié a sajtszeletelő?

Nem mindennapi cicaharc alakult ki a napokban a Twitteren a svédek és a norvégok között, akik jól láthatóan képtelenek megegyezni abban, hogy kinek a találmánya a konyhai kiegészítők egyik alapvető terméke, a sajtszeletelő, azaz ostehøvel vagy osthyvel – számolt be a diplomáciai bonyodalmakról a TheLocal.no. A feszkózás tárgya Norvégia szerint vitathatatlanul az egyik legjelentősebb innováció a nemzetközi konyhakultúra terén, hát nem véletlen, hogy mindenki magának akarja.

Igen, jól látja, hogy ezen balhéztak össze
Igen, jól látja, hogy ezen balhéztak összewikipedia.org

„Ez az, amit mi Svédországban „Osthyvelnek” hívunk” – reagált a tudatlannak titulált norvégok vádjaira Svédország hivatalos Twitter fiókját, a @sweden-t szerkesztő újságíró, Linus, akinek magvas gondolatait azóta többen is megosztották az elmúlt napokban.

A szeletelőért folytatott harcba beszállt a Barcelonában élő svéd származású PhD hallgató, Johannes Björk is, aki arra a megállapításra jutott, hogy a tárgy valójában nem svéd találmány. „Az Osthyveln a modern idők egyik legnagyobb találmánya. Sokkolóan fog hangzani, de ez egy norvég találmány” – adta le szavazatát az ügyben a twitteren @AwfulDodger néven nyomuló Björk.

Elszánt svéd és norvég Twitterezők állnak ki a sajtszeletelő ügyében.
Elszánt svéd és norvég Twitterezők állnak ki a sajtszeletelő ügyében.twitter.com

Ezen a ponton Svédország hivatalos Twitter oldala újra megszólalt és elfogadhatatlannak tartotta Johannes Björk állítását és az elsőszülöttségi joggal fenyegetőzött, miszerint a találmány márpedig a svédeket illeti. A vitába beszállt az ellenkező oldalról egy újabb felhasználó, @avatar81 is, aki a norvég szellem innovatív voltát azzal kívánja bizonyítani, miszerint ők nem csak sajtszeletelőről híresek, hanem a gémkapocsról is.

Szerintem a sajtreszelő

Björk ekkor újra közbelépett és azzal kívánta lezárni az elharapózott vitát, hogy kegyesen átengedte a norvégoknak a közkedvelt szerszám elsőbbségi jogát, cserébe csatolt egy hosszú listát a Svédországban szabadalmaztatott több, mint 30.000 találmányról.

Björk teóriája egyébként nem alaptalan, mivel a fáma szerint a sajtszeletelőt valóban egy norvég ácsmester, Thor Bjorklund találta fel 1925-ben Lillehammerben, majd 1927-ben el is kezdte annak árusítását. A wikipedia.org szerint az ácsmester bosszús volt amiatt, hogy nem tudja elég szép vékonyan szeletelni a sajtot, így ezen felbuzdulva, a borotva technikája alapján megtervezte a sajtszeletelőt. Kíváncsian várjuk az ügy folytatását, de addig is szavazza meg, hogy ön szerint kit illet meg a szeletelő!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek