Tíz ház, ami fittyet hány a gravitációra

Zanza!

Nagyon szeretjük a talajjal csak minimálisan érintkező, ún konzolos épületeket, melyekből az elmúlt években nem egy igencsak látványos példát is láthattunk családi házak, szállodák, nyaralók, kulturális központok vagy múzeumok formájában. Ezúttal az archdaily.com szerkesztőinek gyűjtésén felbuzdulva szedtük össze mi is a tíz kedvencünket. Nézze meg a galériában a leghatásvadászabb, töretlen népszerűségnek örvendő lebegő házakat!

1. Mathias Klotz háza Buenos Airesben

Mathias Klotz 2000-ben tervezte 570 négyzetméteres házát Buenos Airesben, kilátással a Paraná folyó illetve az Urugay folyó torkollatának nevezett Ríó de la Platára. A javarészt üvegből, fémből és betonból készült családi ház egy viszonylag meredek lejtőre épült, egy részét a tervezők a földbe süllyesztették, másik részét – egyfajta folytonossági komponensként – vizuálisan a tájba illesztették be. A földszinten a közösségi terek kaptak helyet, mint a konyha, a terasz vagy a medence, az emeleten pedig a privát szféra helyszínei, a hálószobák találhatóak. Természetesen az alagsor sem maradt kihasználatlanul, ott található a mosókonyha, az edzőterem, illetve az ilyen házak egyik kötelező eleme, a borospince is.

2. Humberto Hermeto háza Limában

Az építész 2005-ben tervezte ezt az épületét a brazíliai Nova Limában. A betonból, üvegből és acélból felhúzott ház megrendelőinek csupán annyi kikötése volt, hogy a házban kialakított terek egy szinten legyenek elhelyezve. A konzolos megoldás egy véletlenül műve, mivel a tulajdonosok már megvásárolták a földet, mikor szembesültek a bonyolult tipográfiai problémákkal. Az északra néző terasszal ellátott felső szinten találhatóak a hálószobák valamint a közösségi terek, melyek szoros kapcsolatban vannak az alsó szintre száműzött mosókonyhával, dolgozó- és cselédszobával, valamint a szaunával.

3. Jackson Clement Burrows háza Ausztráliában

Az építésziroda 2009-ben tervezte az ausztráliai Hawthorne-ban található házat egy fiatal család részére, akik egy három év alatti és egy tíz éves gyerekkel szerettek volna egy modern otthonba költözni. Az eredeti elképzelés csak egy hagyományos, melléképülettel kiegészült házbővítés lett volna, de a régió lakossági kódexében található korlátozások miatt tervet kellett változtatniuk. Így született meg a fa homlokzatot kapott konzolos ház terve, melyben a gyerekszobák és a fürdőszobák az emeleten, a közösségi tér pedig a a földszinten kapott helyet.

4. Családi ház Litvániában

A házat 2006-ban tervezte a Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners, akiknek egy 3000 négyzetméteres területre kellett megtervezniük a 424 négyzetméteres családi házat. Az ügyfél egy mezőgazdasági termeléssel és baromfi, sertés tenyésztéssel foglalkozó vállalkozó és annak design szakra járó művészlélek felesége volt, aki teljes mértékben kivette a részét a házban található bútorok megtervezésében. A Minija völgyében található házat egyébként a Noé bárkájának története inspirálta,mivel a sztorihoz hasonlóan ide is elszállították az állataikat a tulajdonosok.

5. New Tamayo Múzeum Mexikóvárosban

A Rojkind Arquitectos koppenhágai építészekkel karöltve tervezhette meg a meredek Atizapan domboldalában lévő 3500 négyzetméteres területen elterülő épületet. A Mexikó legynagyobb metropoliszában található, szimbólikusan kereszt formát kapott, hegyoldalba betett épület tetején egy hatalmas kilátó is helyet kapott, az épület belső terei pedig helyi, regionális és nemzetközi szinten is az oktatásra, a művészetre és a kultúrára fogékony emberek igényeit kívánják szolgálni. A múzeum egyébként az 1899-1991 között élt Oaxacan-i születésű művészről, Rufino Tamayoról kapta a nevét.

6. A Weil am Rhein-i Vitra Campus

A svájci-német határon található kiállítóteret, kilátót és fogadóépületet a londoni Tate Modernt illetve a madridi CaixaForumot jegyző Priztker-díjas építészek, Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervezték. A 2010 februárjában átadott VitraHaus a svájci bútorgyártó cég klasszikus és kortárs darabjait kívánja bemutatni a nagyközönségnek, de a puccos külső ne zavarjon meg senkit, a márka ezúttal a lakossági ügyfeleiket célozta meg termékeivel. A neves építésziroda egyébként a 2004-ben, majd 2006-ban újra kibővített VitraHaust bővítette tovább egy újabb feltűnő épületegyüttessel.

7. Múzeum az Alpokban

Az olasz Alpok gerincére, a Reschen és Brenner közötti Timmelsjoch tetejére felhúzott épületet a Werner Tscholl építészstúdió tervezte 2010-ben. A betonból és üvegből készült múzeummal a tervezők a környék természeti adottságaira,a magas alpesi utakra, kultúrájára és az ott élő közösségekre kívántak utalni és tisztelegni is egyben.” A betonszerkezet egy szabálytalan kőként emelkedik ki, hangsúlyozva ezzel Timmelsjoch határának karakterét„ – olvasható a látogatókat köszöntő szövegben.

8. Moziközpont Dél-Koreában

A Centro de Cine Busanra 2005-ben írt ki tervpályázatot a város a Nemzetközi Építészeti és Kulturális Fesztivál keretében. Végül az első helyen a radikális munkáiról ismert osztrák cég, a Coop Himmelb(l)au végzett, akik 2008 végén láttak neki az építkezésnek.A 2012-ben átadott épület az elmúlt pár évben több nemzetközi díjat is elnyert, többek között egy chicagói építészeti kitüntetést, de a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a „világ leghosszabb konzolos tetője”. ”Alapvető koncepciónk a nyitott és a zárt, valamint a privát és közösségi terek közötti átfedés volt. A design célja, hogy egy újfajta módon keresztezzék egymást a kulturális programok, a szórakozás, a technológia és az építészet” – mondja a projectről Wolf D. Prix a cég vezető tervezője.

9.Szálloda Koreában

A három szintes beton szállodát az AND néven futó építésziroda tervezte a Geoje szigetre. Az épület egyik különlegessége, hogy különböző irányokból kiálló konzoljaival igencsak különbözik a kis halászfalu többi épületétől. Az ötlakosztályos, kávézóval kibővített Aggrenad Hotelt vízparti kilátással bruttó 198.55 négyzetméteres alapterületre húzták fel. „ Az épület formájának megtervezésénél a szigetcsoport formájára kívántunk utalni, ami egy poliphoz hasonló.” – magyarázza tervét Kyoung Tae, az építészcsapat project vezetője.

10. Nyaraló Angliában

A vadon élő állatokkal belakott természetvédelmi területre felhúzott nyaralót 2010-ben tervezte a holland MVRDV nevű építészstúdió az angliai Suffolkba. A 210 négyzetméteres területre felépített konzolos épület úgy lóg bele a füves a domboldalba, mintha tényleg lebegne a levegőben. A pajta alakú,fényvisszaverő felületet kapott 30 méter hosszú nyaraló a bár első ránézésre kicsit tűnik, de valójában nyolc hálószoba is található benne.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra