Mit gondol, kik laknak itt?

Zanza!

Nem mindennapi épülettel bővült Új-Zéland egyik legnagyobb városának, Aucklandnek az állatkertje, ahova a Monk Mackenzie stúdió és Glamuzina Patterson építészcsapata karöltve tervezték meg az állatkertben élő zsiráfok új otthonát. – írja a dezeen.com a két egymást metsző tetővel készült zsiráflakról, mellyel a megrendelők célja az volt, hogy a ház hosszú nyakkal megáldott lakói és azok gondozói egyaránt kényelmesen elférjenek benne.

Giraffe-House-by-Monk-Mackenzie-with-Glamuzina-Patterson dezeen
Fotó: jonnydavis.com

„ A zsiráf az egyik legmagasabb szárazföldön élő állat, így a tervezéskor csodás lehetőségünk nyílt arra, hogy játszunk a függőleges térrel. Részben a belső térre fókuszáltunk, ahol számos funkcionális átfedést építettünk be, de ügyeltünk arra is, hogy minél több természetes fény jusson be az épületbe„ – mondja az egyik építész a szándékosan diszkrét külsőt kapott új épületről.

Monk-Mackenzie-and-Glamuzina-Patterson-create-angular-giraffe-sh
Fotó: jonnydavis.com

„A padlótól a mennyezetig 3-10 méter a belmagasság, ennek stílusos növelése egyértelműen az egyik fő szempont volt a tervezés során. Ezt az igényt az állatgondozókéval összevetve szabtuk meg és terveztük meg a hat méteres beépített ajtót és az oldaltető feletti ablaksort. A ház elsődleges célja a zsiráf változó élettani szükségletei miatt a rugalmasság volt, amit mozgatható ajtókkal és falakkal tettünk lehetővé a térben. A fekete homlokzatot kapott világossárga ajtó például az állatkert munkatársainak be és kijutását szolgálja.

Monk-Mackenzie-and-Glamuzina-Patterson-create-angular-giraffe-sh
Fotó: jonnydavis.com

A négy ajtót például különböző magasságokon lehet kinyitni, a belső térben található félemeletnek köszönhetően pedig a gondozók és az állatorvosok egy magasságba kerülhetnek a zsiráfokkal, de ez a szint a látogató csoportoknak is lehetővé teszi, hogy biztonságban megtekinthessék a zsiráfokat.” – olvasható a zsiráflakról készült leírásban, melyben arra is felhívják a figyelmet, hogy a szűkös költségvetés miatt a célnak legmegfelelőbb házat a lehető legegyszerűbb módon, a közelben található anyagokból igyekeztek előállítani - ami persze az ökológiai lábnyom szempontjából is dícséretes.

0H1A7298finalweb
Fotó: Jonny Davis / jonnydavis.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra