Tudja, milyen a szomszéd lakása?

Egyszerű, kicsit giccses, láthatóan unalmas - valami ilyesmi kép élhet sok ember fejében, amikor az osztrák belsőépítészet vagy design szóba kerül. Ennél azért jóval megnyugtatóbb a helyzet, bár az tény, hogy szomszédaink hihetetlenül kötődnek a hagyományos értékekhez, és azt szeretik újragondolva viszontlátni.

A szomszéd lakása című rendezvény apropóján beszélgettünk Manuela Freigang designerrel, arról, hogy hogyan látja ő az osztrákokat, és tényleg kakukkos óra meg dirndlis láda van-e mindegyik lakásban.

"Érdekes, hogy Ausztria egyes régiónak nem csak a gasztronómiája, hanem a bútorai, építeszete is jelentősen el tud térni egymástól. Alsó-Ausztia, mely a borairól ismert, sok mindent vett át a szomszédos országoktól, ugyanakkor erősen érezni rajta, hogy a bor áll a középpontban" -magyarázta Freigang.

A vidék egyik ismert épületét, mégsem egy osztrák, hanem az amerikai Steven Holl tervezte. A Langenloisban található Loisium bormúzeumként funkcionál, a tömör épületet lágyítják az ablakok

Loisium bormúzeum
Loisium bormúzeumRobert Herbst/Loisium

Az osztrák lakásokban hagyományosan sok a fa, a bükköt és a furnért majdnem minden lakásban megtaláljuk, mégis arra a kérdésre, hogy mi az a bútor, amely szinte minden háztartásban fellelhető, az Ikea Billy polcára tippelt volna. 

Amit nagyon kedvelnek a szomszédok, az a thonet szék, a tervezők gyakran modernizálják, játszanak el a formájával, és adnak új értelmezést neki. Michael Thonet ugyan német volt, de mivel cégét a Gebrüder Thonet-et Bécsben alapította, és itt kezdődött a híres szék sorozatgyártása, ezért a mai napig is osztrákként tartják számon.Többek közt Hermann Czech vagy Robert Stadler gondolta tovább a formavilágot, hogy valami teljesen újat hozzon létre belőle.

Manuela Freigang szerint ami mindenképp fontos, hogy a fenntartható fejlődésre milyen nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek egyik oka, hogy Ausztriának nincs atomerőműve, a megújuló energia száma véges, ezért igyekeznek a napot és a szelet is maguk mellé állítani, amit a most megépítésre kerülő házakban, középületekben egyaránt megtaláljuk.

A kiállításon a Hussl cég a tiroli hegyek által inspirált székeit lehet megnézni, a Stuben21 letisztult parasztbútorait, Jahn Kaht textilművész szőnyegeit, aki a Rahimi&Rahimi cég számára tervezett kopott hatású perzsaszőnyegeket, a Bene irodabútorait és a fiatalokat tömörítő Das Möbelt

Oszd meg másokkal is!
Mustra