LÁJFHEKK

Tudja, milyen a szomszéd lakása?

2014. május 21., szerda 14:22

Egyszerű, kicsit giccses, láthatóan unalmas - valami ilyesmi kép élhet sok ember fejében, amikor az osztrák belsőépítészet vagy design szóba kerül. Ennél azért jóval megnyugtatóbb a helyzet, bár az tény, hogy szomszédaink hihetetlenül kötődnek a hagyományos értékekhez, és azt szeretik újragondolva viszontlátni.

A szomszéd lakása című rendezvény apropóján beszélgettünk Manuela Freigang designerrel, arról, hogy hogyan látja ő az osztrákokat, és tényleg kakukkos óra meg dirndlis láda van-e mindegyik lakásban.

"Érdekes, hogy Ausztria egyes régiónak nem csak a gasztronómiája, hanem a bútorai, építeszete is jelentősen el tud térni egymástól. Alsó-Ausztia, mely a borairól ismert, sok mindent vett át a szomszédos országoktól, ugyanakkor erősen érezni rajta, hogy a bor áll a középpontban" -magyarázta Freigang.

A vidék egyik ismert épületét, mégsem egy osztrák, hanem az amerikai Steven Holl tervezte. A Langenloisban található Loisium bormúzeumként funkcionál, a tömör épületet lágyítják az ablakok

Loisium bormúzeum
Loisium bormúzeum
Fotó: Robert Herbst/Loisium

Az osztrák lakásokban hagyományosan sok a fa, a bükköt és a furnért majdnem minden lakásban megtaláljuk, mégis arra a kérdésre, hogy mi az a bútor, amely szinte minden háztartásban fellelhető, az Ikea Billy polcára tippelt volna. 

Amit nagyon kedvelnek a szomszédok, az a thonet szék, a tervezők gyakran modernizálják, játszanak el a formájával, és adnak új értelmezést neki. Michael Thonet ugyan német volt, de mivel cégét a Gebrüder Thonet-et Bécsben alapította, és itt kezdődött a híres szék sorozatgyártása, ezért a mai napig is osztrákként tartják számon.Többek közt Hermann Czech vagy Robert Stadler gondolta tovább a formavilágot, hogy valami teljesen újat hozzon létre belőle.

Manuela Freigang szerint ami mindenképp fontos, hogy a fenntartható fejlődésre milyen nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek egyik oka, hogy Ausztriának nincs atomerőműve, a megújuló energia száma véges, ezért igyekeznek a napot és a szelet is maguk mellé állítani, amit a most megépítésre kerülő házakban, középületekben egyaránt megtaláljuk.

A kiállításon a Hussl cég a tiroli hegyek által inspirált székeit lehet megnézni, a Stuben21 letisztult parasztbútorait, Jahn Kaht textilművész szőnyegeit, aki a Rahimi&Rahimi cég számára tervezett kopott hatású perzsaszőnyegeket, a Bene irodabútorait és a fiatalokat tömörítő Das Möbelt

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta