Hétvégére design boulevard lett a Bartók Béla út

Egy hétvége a design jegyében - így lehetne összegezni a kicsit túlzó megnevezéssel „Bartók Béla boulevardon"  megrendezett Eleven eseménysorozatot, melynek egyik célja a design közösségformálás és környezetépítés, na meg a Bartók Béla út státuszának újrapozicionálása. Szombat délelőtt ez viszonylag kevés embert mozgatott meg, a szélen kívül szinte csak mi cirkuláltunk a helyszínek közt.

A program ráadásul nem is volt túlhirdetve, így sportszerű nehezítést jelentett a látogatók becsalogatása a műtermekbe, vendéglátóhelyekre és designboltokba.

A háromnapos programba (május 9-11) 13 helyszín szállt be, ahol azért nem mindig volt egyértelmű mi is történik. Az egyik kávézóban például sikerült az alábbi megbeszélést lefolytatni:

- Jó napot, szeretném megkérdezni, hogy az Eleven részeként itt milyen program várható?

-Itt?

-Itt!

-Semmilyen. De ha nagyon akarja, adok egy pecsétet a papírjára - mondta a pincérlány igen lelkesen (ugyanis lehetett bélyegzőket gyűjteni, és aki megszerezte az összeset, kaphatott 11 százalék árkedvezményt a boltokban). Nem éltünk a nagylelkű ajánlattal.

A Defoban reggel tízkor már bőven volt élet, és bár nagy fájdalmunkra a kávégép nem működött, a Stanford Design School videó-kurzusára betelt minden hely. A Celluxosok által megrendezett workshopon a Design Thinking módszert mutatták be. A téma az ajándékozás élményének újratervezése volt, melynek során két ismeretlen alkotott együtt valamit. Alig másfél óra alatt kellett a tervezési folyamatot tudatosítani, az egyes lépéseken végighaladva meglátni a másik ember egy részét, és közösen alkotni valamit. A kurzust a Cellux Csoport Elméleti Labor tervezői tartották. 

Szintén a Defoban lehetett Kovács Ágnessel és Polgár Dianával (aka Dyankarkötőket tervezni, ennek sikerét jelzi, hogy vasárnapra már csak e-mailes bejelentkezés után lehet bekapcsolódni.

A Palmetta Design bolt nemrég nyílt meg a Bartók Bélán. Az Alessi hazai importőrei ‘Pick Pack Print’  workshopot terveztek a szabadba, de a nagy szél miatt ezt gyorsan megbánták. Helyette viszont meg lehetett nézni Vető Márta újragondolt textileit és pár hazai tervező munkáját is, mint például a Codolagni designcég gyűrűjeit.

Nagyon szerettük volna, ha az elvileg résztvevő Hadik Kávéházban szólnak arról, hogy itt kérem egy esemény zajlik, de erre nagy sajnálatunkra nem került sor, pedig ők elvileg food designnal készültek az eseményre.

A főhadiszállásnak tekinthető Defo labor mellett a ReCreativity-seknél a Tranzitban biciklibelsőből lehetett fülbevalót készíteni, délután pedig a Zebramade raklapbútorai után lehetett vágyakozni.

Vasárnap még számos program van a gyerekelőadástól a betonozásig, simán el lehet tölteni itt egy laza napot, valahogy mégis az volt az érzésünk, hogy bár hatalmas a lelkesedés, a Kult11 Egyesület keretében megvalósított programsorozatnak még van hová fejlődnie. De az irány nagyon jó, ráadásul sikerült olyan programot összeállítani, ami mindenkinek izgalmas lehet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra