Sokba kerül, ha elhagyja az iratait

Aki vesztette már el iratát (vagy lopták el tőle), az pontosan tudja, hogy nem elég az a megrázkódtatás, ami ezzel jár, a pótlás nem csak hatalmas időráfordítást igényel, hanem sokba is kerül. Megnéztük, egészen pontosan mennyibe. Tudta, hogy kérhet segítséget az államtól is? Azt is elmondjuk hogyan.

Személyi igazolvány, lakcímkártya, bankkártya, adó- és OEP kártyák, jogosítvány forgalmi - ezek azok az iratok, amik általában mindenkinél ott vannak, és bár rendszeresen, mindenhol elmondják a rendőrség munkatársai, hogy ne hordjuk őket egy helyen, az esetek többségében ezt sajnos nem sokan tartják be. Ha pedig elveszik, netán ellopják tőlünk, annak pótlása rengeteg pénzbe kerül.

Az Áldozatsegítő Szolgálattal ingyen pótolhatja az iratait

Kevesen tudják, de amennyiben ellopják öntől értékeit lehetősége van rá, hogy az Áldozatsegítő Szolgálathoz forduljon (a személyi igazolvány és lakcímkártyáját enélkül is illetékmentesen ki tudja váltani, ha ellopták öntől). Az önhöz legközelebb eső áldozatsegítő központ már telefonon tájékoztatást tud adni, hogy hova forduljon, illetve milyen igazolásokra lesz szüksége ahhoz, hogy segíteni tudjanak, akár a rendőrségi feljelentésben is. Amellett, hogy kárenyhítést is kérhet, segíteni tudnak az ellopott okmányok költségmentes pótlásában, amivel legalább 20 ezer forintnyi terhet levesznek a válláról. 

Személyi Igazolvány

Igényelhető: Bármelyik okmányirodában

Ára: 1500 forint / 3000 forint

Reménykedjen, hogy legalább az útlevele megvan, ha a személyi igazolványát elhagyta, ugyanis ennek a pótlása az egyik legnehezebb feladat. Az ok egész egyszerű, ugyanis személyivel a többi iratot be tudja szerezni, de míg a személyi igazolványát kiváltja, az nem egyszerű tortúra. Persze, ha rendelkezik érvényes útlevéllel vagy jogosítvánnyal, akkor kicsit egyszerűbb kör lesz, mert azzal kell besétálni bármelyik okmányirodába (valamint az 1500 forintot befizetni ), hogy elkészüljön az új okmány. Akinek nincs ekkora szerencséje, és tényleg mindenét ellopják, annak be kell szereznie a születési anyakönyvi kivonatát is, amit ha akkurátusan tart otthon, akkor biztos nem lesz gond, viszont ha kicsit szétszórtabb a kelleténél, akkor az anyakönyvi kivonatát is pótolni kell, ez pedig 2000 forint többletköltséget jelent.

Lakcímkártya

Igényelhető: Területileg illetékes okmányiroda (ha 

Ára: 1000 forint

Ha megvan a személyi, esetleg az útlevele, akkor is kell hogy legyen lakcímkártyája, ezért ha nincs meg, ebből is újat kel igényelni. Az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott lakcímkártya pótlása sincs ingyen, egészen pontosan 1000 forint illetéket kell fizetni, ha újat kér.

shutterstock 123713983

OEP kártya

Igényelhető: területileg illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv

Ára: 3000 forint

A közismert nevén TAJ kártya is elengedhetetlen kelléke az iratoknak. Ezt viszont már csak pár körrel később tudja beszerezni, mert személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával kell igényelni. Az ára ennek sem olcsó, megrongálódása vagy elvesztése esetén 3000 forint illetéket kell befizetni.

Adókártya

Igényelhető: lakóhelye szerinti illetékes adóigazgatóság

Ára: 3000 forint

Hivatalos ügyei intézéséhez az adókártyát nem is kell sűrűn bemutatni, de az adóazonosító jelére elég sokszor szüksége van. Ha elvesztette a kártyát ennek a pótlása is pénzbe kerül, méghozzá 3000 forintba. Az igényléshez itt is egy nyomtatványt kell kitölteni, és elutalni az összeget, vagy csekken befizetni. A kártya kézhezvételéig ideiglenes igazolást kap az adóazonosító jelről.

Forgalmi engedély

Igényelhető: Területileg iletékes okmányirodában

Ára: 6000 forint

A legdrágább hivatalos dokumentum, amit pótolnia kell, az az autó forgalmi engedélye. Ha ezt is elhagyta, vagy ez is önnel volt mikor elveszítette az iratait, akkor a területileg illetékes okmányirodában igényelhet újat. A személyin kívül szüksége lesz hozzá a hátsó rendszámtáblára is, és a 6000 forintra, amennyibe a forgalmi pótlása kerül.

Jogosítvány

Igényelhető: Területileg illetékes okmányirodában

Ára: 4000 forint

Ha megvan a forgalmi, akkor akár autóba is ülhetne, ha lenne jogosítványa. Amennyiben azt is pótolni kell, akkor további költségekre számítson. Itt a személyin kívül jegyzőkönyv is kell a jogsi eltulajdonításról vagy megsemmisülésről, de szerencsére nem kell nagyon bonyolult procedúrára számítania. Aztán már csak be kell fizetni az összeget, ami 4000 forintba kerül. Olvasónk pedig azt a tippet adta, hogy ha már így járt menjen el háziorvosához és kérjen alkalmassági vizsgálatot, így új személyijét az új, meghosszabbított érvényességgel kapja meg. 

Bankkártya

Ha iratai eltűnnek, a legfontosabb, hogy bankkártyáját a lehető leggyorsabban tiltsa le. Sokan elfelejtik, hogy hiába nem tárolták a PIN kódot a kártyájuk mellett, azokon a helyeken ahol a PIN megadása nem szükséges, illetve sok esetben Internetes vásárlásra is tudják használni a kártyát PIN nélkül. Hogy ezek mennyibe kerülnek, az a bank saját kisbetűs szabályzatában szerepel, de arra számítson, hogy ez lesz valószínűsíthetően a legmagasabb költség, amivel számolnia kell.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek