LÁJFHEKK

Zöld-fehérbe álmodott ház

2014. április 27., vasárnap 10:29

Sorozatunkban megmutatjuk, milyen lehetőségek vannak az életterek átalakításban, legyen szó kicsiről vagy épp nagyról.

Mostani anyagunk alapja egy, a római parton fekvő 285 négyzetméteres családi ház, mely 15 éve épült. Az akkori lehetőségekhez mérten magas színvonalon készült, a stílusa összehangolt volt, és olyan, akkor még újdonságnak számító dolgok is kerültek bele, mint a falfűtés. A tulajdonosok, egy házaspár, mégis úgy döntöttek, átalakítják a korábbi tulajdonosok stílusát tükröző házat. Ennek oka főleg az volt, hogy a terek nem az ő életükhöz voltak igazítva. Évekig éltek benne, míg egyszer nagy levegőt vettek, és nekiláttak a felújításnak.

A tulajdonosok tartottak tőle, hogy az álmukat nem lehet megvalósulni ebben a házban. Mivel bizonytalanok voltak, ezért úgy döntöttek, inkább áldoznak valakire, aki megtalálja azt, amire valóban szükségük van. Úgy döntöttek szakemberre bízzák a dolgot, Tas Fruzsinához fordultak, akitől azt kérték, hogy új szemmel tekintsen rá a terekre. A négyfős család házának egyik feltűnő jellemzője az élénk színek, a lila és a zöld jelenléte. A talán túl nőiesnek vélt színek ellenére, véleményük szerint a lakás inkább üde és friss lett. Ez bizonyára annak is köszönhető,hogy a család tagjai a felújítás során is jól tudtak együttműködni a színek,anyagok kiválasztásakor. Ez különösen fontos, mert egy ház felújítás, építkezés meglehetősen ideg- és kapcsolat őrlő tud lenni.  

 

Az alapkoncepció szerint a meglévő terekhez minimálisan nyúltak csak hozzá, a falfűtés miatt oda kellett figyelni, hogy bizonyos falakhoz ne nyúljanak. A falak színei, a bútorok, burkolatok, világítás viszont átalakításra kerültek, az egyszerű anyagokat kombinálták az élénk színekkel.

 

A tervezés elején a részletesen tisztázták, mit szeretnének, hangulatképeket válogattak, majd ez után alakult ki a koncepcióterv. A költségkeretet már az első beszélgetésen meghatározták. Ez több mindent befolyásolt, többek közt azt is, hogy mennyire lehet a tereket átalakítani, és milyen minőségű anyagokat alkalmazhatnak. A tervező Az anyagok kiválasztása során folyamatosan egyeztettek a tervezővel, hogy pontosan tudják, hol tartanak. Szerencsére az építőipari piacon elég tág keretek közt lehet mozogni, és ugyanazt a végeredményt el lehet érni többféle módon is. A cél az volt, hogy az elvárt megjelenés és minőség a költségeken belül valósuljon meg. Bizonyos bútorokat megtartottak a tulajdonosok, nem került sor teljes szanálásra.

Mennyi az annyi?

Nagyjából 140e Ft/m2 volt a teljes felújítás költsége, ennek egy része a műszaki módosításokból fakadt (pl.homlokzati szigetelés, nyílászáró csere stb.). Időben bő fél év tervezés után nagyjából hat hónap alatt készült el minden. A bútorok egy része egyedi gyártású volt, ezt kombinálták kész bútorokkal.

Szerencsére nem akadt olyan pont, ami nem vált be, a tulajdonosok elmondása szerint a mai napig rácsodálkoznak bizonyos részletekre. Mindenki megtalálta azt a zugot a lakásban, amit legjobban kedvel, és ehhez is ragaszkodik.

Közös munka

Nem egyszerű, hogy egy számunkra teljesen idegen ember tervezi meg egy másik életterét, akivel ráadásul esetleg köszönő viszonyban sincs az ízlése. A dolog akkor működik jól, ha a megrendelő van a fókuszban, és nem erőlteti rá a tervező az akaratát. Ebben az esetben szerencsére elenyésző konfliktus merült fel, a tervező, a kivitelező és a megrendelő is jól tudott együttműködni.

 

Tas Fruzsina ehhez csak annyit tett hozzá: „Kivételes az a megrendelői felfogás,amit itt tapasztaltunk. Az egész projekthez úgy álltak hozzá, mintha egy nagy kaland lenne,aminek a végén álmaik otthonába költözhetnek vissza. Az ezzel kapcsolatos várakozás és belénk fektetett feltétlen bizalom végig érezhető volt. Minden felmerülő kérdés vagy probléma esetén azt nézték, hogy ebből mi számukra a pozitívum. Átlátták a projekt összetettségét, mertek kérdezni, felvállalták a döntéseiket és végig nagyon kedvesen és nyitottan álltak az összes szereplőhöz."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta