LÁJFHEKK

Teszt: mit érnek a nappali arckrémek?

2014. április 20., vasárnap 16:19

Mit tudnak az átlagos arckrémek? Tényleg védenek a nap káros sugarai ellen? Ez már csak azért is kérdés, mert egyre magasabb a napsütéses órák száma, melyek kinél a szeplőket, kinél a leégést és a bőr gyors öregedését okozzák. A Test magazin arra volt kiváncsi, vajon megfelelő védelmet nyújtanak-e az arckrémek, illetve, hogy eközben megfelelően táplálják és hidratálják-e a bőrt.

Mi ellen védenek?

A krérmek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek, utóbbi a rákot és a leégést okozza, előbbi pedig a korai bőröregedésért és a ráncokért felel. Érdekes, hogy míg a 2008-as tesztelés során még nem találkoztak olyan krémmel, mely az UVA sugarak ellen is védett volna, később viszont már szinte minden krémben megtalálható ilyen hatóanyag, és a vizsgálatok alapján tényleg bele is került a termékekbe.

Ulriche Heinrich professzor, a witteni egyetem tanára felhívja a figyelmet arra, hogy már a fiatalokat is óvni kell a káros sugárzástól. "Az intenzin napsütés minden korosztály számára okozhat visszafordíthatatlan károsodásokat. Mivel a bőr nem felejt, ezért azok akár több év elteltével okozhatnak gondokat." Heinrich mindenképpen azt tartaná célravezetőnek, ha tavasszal és nyáron UV-szűrős krémet használna mindenki. Ha a hegyekbe vagy a tengerpartra megy, évszaktól függetlenül védekezzen a káros sugárzás ellen. Ezeken a helyeken az UV-sugárzás rendkívül erőteljes, arra érzékenyek minimum 30-50-es krémekben gondolkozzanak.

És akkor jöjjenek a sokkoló számok: a Robert Koch egyetem felmérése szerint Németországban évente 220000 új bőrrákos esetet regisztrálnak, és ezek legfőbb okozója az UV-sugárzás. Heinrich keményen fogalmaz: véleménye szerint a túl sok napsütés, a mindig barna bőr vágya 30-40 évvel később a bőrrák okozója lesz.

A reklámokkal csak óvatosan

A Test magazin szerzői szerint a La-Roche Posay, az Yves Rocher és a Vichy parabénmentesnek hirdetik a krémeiket. Ez azt sugallja, hogy ezek a krémek jobbak, mint a többi krém. A Stiftung Warentest megállapítása szerint ugyanakkor ez nem igazolható. A parabéneket évtizedek óta használják a kozmetikai iparágban konzerválószerként, és bebizonyosodott, hogy nem okoznak gondokat. A kritikusok ugyanakkor azt hozzák fel, hogy ezek a szerek beavatkoznak a hormonrendszerbe. Az Európai Bizottság álláspontja szerint azonban ezek az anyagok (a metil- és etilparabének, valamint a butil- és propilbarabének) biztonságosak. A kérdés, hogy akkor mit használnak a parabének helyett, és a helyettesítő termékek megfelelően biztonságosak-e.Ugyanakkor egy vizsgált krémben sem találtak csírákat, ami mindenképp jó jel.

shutterstock 107220491
   fényvédelem mennyi-ség ár ár/10ml hidratáltság használat UVB-tartalom UVA-tartalom csomagolás
Nivea Aqua Effect LSF15 50  1699.-    339.-
Olaz essentials LSF15 50   1490.-   298.-   jó   jó  jó    jó
Eucerin Aquaporin LSF15+UVA 40   3745.-   940.-   jó   jó   jó   jó
La Roche-posay Hydraphase UVB 20 50   4859,-   971.-   jó   jó   jó   jó
Balea morgenfrische   LSF15 50   1499.-   299.-   jó   jó   jó   kielégítő
Shiseido Ibuki Protective   SPF15 75   15990.-   2140.-   jó   jó   jó   jó
Avéne Hydrance Optimale   SPF20 40   5525,-   1230,- megfelelő   nagyon jó   jó   jó   jó
Body Shop Vitamine-E   SPF15 50   4890,-   978.- megfelelő   jó   jó   jó   megfelelő
Vichy Aqualia   LSF25 50   3999,-   799.- megfelelő   jó   jó   jó   jó
Yves Roches Hydra Végétal   LSF25 50   3250.-   650.- hiányos   jó   jó   hiányos   nagyon jó

Mi micsoda? Az SPF a Sun Protection Factor jelenti, az LSF pedig a Lichtschutzfaktort -ami valójában ugyanazt jelenti német nyelven. Az UV-sugárzásról és a bőrvédelemről itt olvashat bővebben!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta