Termesszen otthon teát!

A teaivásnak nem kell véget vetni, csak mert már nincs tél és hideg, hisz nyáron meg hűsítő hatása miatt tud jólesni. A hangulatra is rendkívül jól hat: este megnyugtatja, reggel pedig  ébresztőként is jó – akár kávé helyett is. Persze, az nem mindegy, hogy  milyen teát iszik, ahogyan az sem, hogy milyen összetevőkből készül, és az sem, milyen filterben van (ha egyáltalán iszik filteres teát). Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy imád kertészkedni, és nem pusztulnak el otthonában a növények, maga is megtermesztheti otthon a teába valót. Nyilván nem a klasszikus teacserjére gondolunk, de Cassie Liversidge kertész az Apartment Therapynek javasolt öt olyan, házilag is termeszthető növényt, amikből finom tea készülhet.

shutterstock 92961100

Menta

Ez a gyógynövény kifejezetten jó az emésztési problémákra, különösképpen puffadtság kezelésére. Tökéletesen nevelhető egy kis cserépben az ablakban, de a kertbe is kiültetheti. Nem igényel sok gondozást; a lényeg, hogy elég folyadékot és napfényt kapjon. A mentalevelet lehet levendulával vagy gyömbérrel keverni, mind a kettő nagyon jó, és különleges ízzel egészíti ki a mentolt. Egy csésze tea elkészítéséhez nem kell mást tennie, mint három friss mentalevelet 85 °C-os vízben lefedve áztatni. Minél hosszabb ideig ázik a levél, annál erőteljesebb lesz a tea íze, de minimum három perc kell, hogy jól kiázzon a menta. Ha nem bánja, hogy fogyasztása közben a teában úszkálnak a levelek, benne is hagyhatja, de ha úgy kényelmesebb, tegye teatojásba a leveleket, és így áztassa a bögrében. Nyáron a mentatea remek szomjoltó hidegen és melegen is. Torokfájásra is tökéletes, természetesen ilyenkor melegen fogyassza, és érdemes pár kanál mézet is tenni bele.

shutterstock 179696942

Kerti körömvirág

Liversidge ezt a növényt csak így jellemzi: "Nagy valószínűséggel ez a legegyszerűbben nevelhető növény a könyvemben". A magokból a növény már pár nap alatt kikel, és a virágok is néhány hónap alatt kifejlődnek. A napos helyet és a nedves talajt szereti, éppen ezért mindig gondoskodjon arról, hogy a földje ne száradjon ki. A leveleit használhatja frissen vagy szárított formában is egész évben. A körömvirágnak enyhén édeskés íze van, és állítólag kiváló méregtelenítő.

shutterstock 118341394

Koriander

A széles körben használt zöld fűszernövénynek rendkívül aromás az ízvilága. Nagyon könnyen termeszthető magról, és nyáron bármikor ültethető. A koriander segíti az emésztést, a levelét és a magját is fel lehet használni tea készítéséhez. Egy átlagos cserepet háromnegyedéig töltsön meg virágfölddel, szórja bele a magokat, majd fedje le egy kis réteg földdel. Az egészet tartsa mindig nedvesen. Akkor szüretelje a magokat, ha már barnák. 

shutterstock 137778083

Citromfű

A citromfű egy ősi gyógynövény, Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, valamint a Földközi-tenger környékén őshonos. Dörzsölésre a levelei nagyon erősen citrom illatúak. Apró virágai – a méhek/darazsak számára – fontos tápanyagot tartalmaznak. A leveleit frissen és szárítva is fel lehet használni teakészítéshez. Ha szeretné kiszárítani a leveleket, teregesse ki egy tálcára, és tegye napos helyre; nem árt időnként megforgatni, hogy egyenletesen száradjanak. Akkor jó, amikor már ropogósra száradt. A szárított leveleket sötét helyen, jól zárható edényben tárolja. A citromfű javítja a memóriát, hatásos rossz közérzet ellen, gyomor- és bélpanaszok, valamint megfázás esetén is segíthet. Elég hatásos nyugtató, emiatt álmatlanság és idegesség ellen is tökéletes.

shutterstock 130216214

Szamóca

Nagyon népszerű és finom gyümölcs a szamóca (ami nem azonos az eperrel!). Tele van C-vitaminnal, ráadásul teába akár a gyümölcsét, akár a virágát, de még a levelét is fel lehet használni. A legegyszerűbb, ha vesz egy kisebb palántát, ugyanis a mag elég hosszú idő után kezd csak el csírázni. A szamóca nagyon igényli a fényt és a nedves talajt. Olyan cserépbe ültesse, amelyiknek az alján lukak vannak, hogy a víz át tudjon folyni rajta. Nyáron havonta egyszer szórjon rá szerves trágyát, és távolítsa el róla és a földjéről az elhalt/elhaló leveleket. Amikor a szamóca beért, szüretelje le, és ezzel egyidejűleg tépkedje le a zsenge, friss leveleit is – ezek tökéletesek lesznek a teába. A gyümölcsöt és a leveleket vágja vékony szeletekre, és szárítsa ki. Egy csészényi adaghoz egy csipet levélaprólékot négy szelet szamócával keverjen el, így nagyon finom és természetes szamóca aromájú teát kaphat. 

shutterstock 146043527

Itt részletesebben is olvashat arról, hogy melyek azok a növények és fűszernövények, amelyeket otthon könnyűszerrel nevelgethet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek