Lófejek nőnek ki a földből Skóciában

Újabb látványos alkotással lepte meg Skócia lakosait a leginkább helyspecifikus műveiről ismert skót figuratív szobrász, Andy Scott, aki ezúttal két lenyűgöző látványt nyújtó, 300 tonnás és 30 méter magas acél lófejet készített Falkirk városának. Az 1964-ben született művész megvilágítható, The Kelpies névre keresztelt műve a Forth és a Clyde csatorna, valamint az Északi-tenger találkozásánál található.

452225073
Jeff J Mitchell / Europress / Getty

Scott elmondása szerint szobraival az ország ipari múltja előtt kívánt tisztelegni, a hangzatos nevet pedig egy népszerű kelta legendából vette;miszerint a folyók és tavak kísérteteként ismert Kelpie sokféle alakot öltve, de leggyakrabban ló valamint szép nő formájában csalta tőrbe az utazókat. A tengeri rémet még J.K. Rowling is megemlítette Harry Potter sorozatában.

183694117
Jeff J Mitchell / Europress / Getty

De nem ez az első kelta legenda ihlette alkotás a környéken, hiszen a 2002-ben átadott fontos csatornákat összekötő Falkirk kerékkel is a kelta mondákból ismert kétfejű baltára utaltak a készítők. – írja a dailymail.co.uk.

„ Ez Skócia ipartörténetének megtestesülése” – mondta szerényen rozsdamentes művéről a Glasgow School of Arton 1986-ban végzett szobrász, akinek horganyzott acélból, üvegszálból és öntött bronzból készült, nagyméretű szobrai megtalálhatóak Skócián kívül Angliában, Ausztráliában és Írországban is.

183701161
Jeff J Mitchell / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra