LÁJFHEKK

Lófejek nőnek ki a földből Skóciában

2014. április 12., szombat 20:37

Újabb látványos alkotással lepte meg Skócia lakosait a leginkább helyspecifikus műveiről ismert skót figuratív szobrász, Andy Scott, aki ezúttal két lenyűgöző látványt nyújtó, 300 tonnás és 30 méter magas acél lófejet készített Falkirk városának. Az 1964-ben született művész megvilágítható, The Kelpies névre keresztelt műve a Forth és a Clyde csatorna, valamint az Északi-tenger találkozásánál található.

Scott elmondása szerint szobraival az ország ipari múltja előtt kívánt tisztelegni, a hangzatos nevet pedig egy népszerű kelta legendából vette;miszerint a folyók és tavak kísérteteként ismert Kelpie sokféle alakot öltve, de leggyakrabban ló valamint szép nő formájában csalta tőrbe az utazókat. A tengeri rémet még J.K. Rowling is megemlítette Harry Potter sorozatában.

De nem ez az első kelta legenda ihlette alkotás a környéken, hiszen a 2002-ben átadott fontos csatornákat összekötő Falkirk kerékkel is a kelta mondákból ismert kétfejű baltára utaltak a készítők. – írja a dailymail.co.uk.

„ Ez Skócia ipartörténetének megtestesülése” – mondta szerényen rozsdamentes művéről a Glasgow School of Arton 1986-ban végzett szobrász, akinek horganyzott acélból, üvegszálból és öntött bronzból készült, nagyméretű szobrai megtalálhatóak Skócián kívül Angliában, Ausztráliában és Írországban is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta