Mire jó az Ikea kék szatyra?

Ha más nem is, egy nagy kék szatyra már biztosan mindenkinek van az Ikeából, aki már egyszer elment oda nézelődni, vásárolni – különösen azóta, hogy a pénztárak mellől eltűnt az olcsó, kipakolás után azonnal eldobható papírszatyor. Az  Apartment Therapy  cikke alapján, mi is összegyűjtöttük, mire is jó a  FRAKTA, avagy a kék ikeás szatyor. Igaz is, ön tudta, hogy FRAKTA (fuvarozni, szállítani) a neve? Mi sem!

ikea-frakta-brattby-fixa-blue-bags
ikeafans.com
  • Szennyestartó – A FRAKTA hatalmas szatyor, és semmi súlya nincsen, emiatt tökéletesen megfelel a szennyes ruha, ágynemű tárolására; ráadásul, ha tisztítóba hordja ruháit, azokat is szépen bele tudja tenni a szatyorba, mivel lapos az alja. Nem gyűrődnek benne a frissen vasalt cuccok, a vastag pántja miatt meg egyszerűen vállra akasztható.
  • Téli és nyári holmikat is lehet benne tárolni – Évszaktól függően telepakolható ruhákkal; nagykabátok ugyanúgy elférnek benne, mint sortok és cipők. A tetejét össze lehet kötni a szalaggal, esetleg az oldalára alkoholos filccel fel lehet vésni, hogy mi van benne. Mivel alakváltoztató, könnyűszerrel lehet bármilyen résbe bepasszírozni. Emiatt is kiváló. (Érdemes évente egyszer ellenőrizni – esetleg lomtalanításkor –, hogy tároljuk-e még a szatyor tartalmát.)
  • Adományozni is jó választás – mivel csak 125 forint, nagyon meggyőző, ha inkább ebben gyűjti össze a már nem hordott ruhákat, illetve könyveket, játékokat, mintsem több szemeteszsákot felhasználna ugyanerre a célra. 
  • Garázsvásárokon is hasznos lehet – csak tartson belőle egyet mindig az autóban, biciklitáskában. Nem tudhatja, mikor lehet rá szüksége. Ami még emellett szól: a szatyor rendkívül kis helyigénye.
  • Tűzifát is lehet benne tárolni – mivel a zacskó anyaga 100 százalék polipropilén, nagyon erős, tartós, és még ki is lehet mosni, ha már nagyon elszennyeződött; és persze, gyorsan is szárad. 
  • Költözködni is egyszerű vele – mert nagyon sok minden belefér; egészen a tetejéig lehet tömni ruhával, cipővel, ágyneművel, törülközővel, és tuti, hogy nem fog leszakadni. A kocsiban könnyen felveszi a hely alakját, ezért sokkal jobb megoldás ebben költözködni, mint a kartondobozban. Jó, utóbbiban a törékenyek azért nagyobb biztonságban vannak!
  • Gyors rendrakáshoz is elengedhetetlen – Ismerős a helyzet, amikor megcsörren a telefonja, és bejelentkezik egy kisebb társaság borozni – pont akkor, amikor úszik a lakás? Ilyenkor csak fogja meg a szatyrot, és söpörjön bele mindent az asztalról, székről és a kanapéról. Majd, ha elmennek a vendégek, gondolkodhat azon, miképpen tegyen rendet – ha egyáltalán valaha is előkerülnek azok a cuccok, amiket a zacskóba tett…
  • Ideális strandszatyor – mivel totál műanyag az egész, nem okoz gondot a vizes fürdőruha, vagy éppen a nedves törülköző tárolása. Ja, és persze attól sem lesz baja, ha éppen kiborul benne a cukros üdítő, vagy szétnyomódik benne az érett paradicsom. Az ételnyomok gyorsan és egyszerűen eltávolíthatók.
  • Kerti szerszámok – Hibátlanul lehet benne tárolni a kisebb kerti szerszámokat, permetezőszereket, virágföldet és a zacskós magokat is, amiket egyszer majd ugye, el is vet. 
  • Plüssök temetője – Amelyik játék oda egyszer bekerül, sűrűn már nem lesz elővéve. Rendszerint a szoba egyik sarkában árválkodik, és csak akkor kerülnek elő belőle játékok, ha a gyerek valamelyik barátja átmegy játszani…
  • Állatcuccokat csakis FRAKTÁba – mert tök jó, hogy ha viszi a kutya/macska plédjét, besározott cuccait tisztítani, ebben  jól elférnek. Azért kutyáját, macskáját ne tegye bele; nem valószínű, hogy élvezné.

Papírszatyor vs FRAKTA

A papírszatyor – az alapanyag-szükséglete miatt hozzájárul a világ erdőségeinek veszélyeztetéséhez, a műanyag szatyor pedig nem épülhet be a bioszféra körforgásába, szennyezi a környezetet. A szakemberek arra juthattak, hogy míg a papírszatyor forgalmazása folyamatos utánpótlást kíván, kevesebb kár keletkezik, ha a környezettudatosan gondolkodók nem dobják ki a műanyag szatyrot, hanem újra és újra felhasználják. Tegyen így ön is.

  • Bevásárláskor sem hiányozhat – Sokkal olcsóbb mint akármelyik bevásárlótáska, tartósabb, és rengeteg minden belefér. Ja, és próbálja meg bevinni magával a boltba, és ne a pénztárnál jusson eszébe, hogy kint maradt a kocsiban! Ha viszont már az utóbbi eset áll fenn, ne vegyen szatyrot; pakolja vissza a megvásárolt dolgokat a bevásárlókocsiba és úgy tolja ki az autóhoz a termékeket.
  • Jelmezek, maszkok mind elférnek benne – Színész ismerősöm, egy nagy darab, saját készítésű farkasmaszkot szállít benne. Meg is mutatjuk milyen:
  • Balatonra, kirándulásra is csak a kékkel – A ruhák és az ételek is jól szállíthatók a szatyorban, ideális ebbe pakolni egy balatoni hétvégéhez vagy egy egész napos kiránduláshoz.
  • „Szakadj meg szatyor” vagy „mindenes” – Van olyan is, aki nem ikeás szatyorként emlegeti! „A férjem a horgászcuccait tartja benne; nagy bevásárlásnál használjuk és Balatonra ebben szállítjuk az ágyneműt! Lakásfelújításnál meg szemetesnek szuper.”
  • Szelektív hulladékgyűjtőhöz menet is pakoljon ebbe – csak szórja bele az összes üveget, papírt, műanyagot és már indulhat is megszabadulni az összegyűlt háztartási szeméttől. Hasonlóképen járhat el, ha a használt ruhákat szeretné elvinni nagyobb bevásárlóközpontok mellé elhelyezett ruhagyűjtő konténerbe.

Nyilván nem sikerült összegyűjtenünk a műanyag szatyor összes használhatóságát. Írja meg nekünk, hogy az ön Fraktájában mi van!

__________________________
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek