LÁJFHEKK

Mire jó az Ikea kék szatyra?

2014. április 11., péntek 08:35 |

Ha más nem is, egy nagy kék szatyra már biztosan mindenkinek van az Ikeából, aki már egyszer elment oda nézelődni, vásárolni – különösen azóta, hogy a pénztárak mellől eltűnt az olcsó, kipakolás után azonnal eldobható papírszatyor. Az  Apartment Therapy  cikke alapján, mi is összegyűjtöttük, mire is jó a  FRAKTA, avagy a kék ikeás szatyor. Igaz is, ön tudta, hogy FRAKTA (fuvarozni, szállítani) a neve? Mi sem!

ikea-frakta-brattby-fixa-blue-bags
Fotó: ikeafans.com
 • Szennyestartó – A FRAKTA hatalmas szatyor, és semmi súlya nincsen, emiatt tökéletesen megfelel a szennyes ruha, ágynemű tárolására; ráadásul, ha tisztítóba hordja ruháit, azokat is szépen bele tudja tenni a szatyorba, mivel lapos az alja. Nem gyűrődnek benne a frissen vasalt cuccok, a vastag pántja miatt meg egyszerűen vállra akasztható.
 • Téli és nyári holmikat is lehet benne tárolni – Évszaktól függően telepakolható ruhákkal; nagykabátok ugyanúgy elférnek benne, mint sortok és cipők. A tetejét össze lehet kötni a szalaggal, esetleg az oldalára alkoholos filccel fel lehet vésni, hogy mi van benne. Mivel alakváltoztató, könnyűszerrel lehet bármilyen résbe bepasszírozni. Emiatt is kiváló. (Érdemes évente egyszer ellenőrizni – esetleg lomtalanításkor –, hogy tároljuk-e még a szatyor tartalmát.)
 • Adományozni is jó választás – mivel csak 125 forint, nagyon meggyőző, ha inkább ebben gyűjti össze a már nem hordott ruhákat, illetve könyveket, játékokat, mintsem több szemeteszsákot felhasználna ugyanerre a célra. 
 • Garázsvásárokon is hasznos lehet – csak tartson belőle egyet mindig az autóban, biciklitáskában. Nem tudhatja, mikor lehet rá szüksége. Ami még emellett szól: a szatyor rendkívül kis helyigénye.
 • Tűzifát is lehet benne tárolni – mivel a zacskó anyaga 100 százalék polipropilén, nagyon erős, tartós, és még ki is lehet mosni, ha már nagyon elszennyeződött; és persze, gyorsan is szárad. 
 • Költözködni is egyszerű vele – mert nagyon sok minden belefér; egészen a tetejéig lehet tömni ruhával, cipővel, ágyneművel, törülközővel, és tuti, hogy nem fog leszakadni. A kocsiban könnyen felveszi a hely alakját, ezért sokkal jobb megoldás ebben költözködni, mint a kartondobozban. Jó, utóbbiban a törékenyek azért nagyobb biztonságban vannak!
 • Gyors rendrakáshoz is elengedhetetlen – Ismerős a helyzet, amikor megcsörren a telefonja, és bejelentkezik egy kisebb társaság borozni – pont akkor, amikor úszik a lakás? Ilyenkor csak fogja meg a szatyrot, és söpörjön bele mindent az asztalról, székről és a kanapéról. Majd, ha elmennek a vendégek, gondolkodhat azon, miképpen tegyen rendet – ha egyáltalán valaha is előkerülnek azok a cuccok, amiket a zacskóba tett…
 • Ideális strandszatyor – mivel totál műanyag az egész, nem okoz gondot a vizes fürdőruha, vagy éppen a nedves törülköző tárolása. Ja, és persze attól sem lesz baja, ha éppen kiborul benne a cukros üdítő, vagy szétnyomódik benne az érett paradicsom. Az ételnyomok gyorsan és egyszerűen eltávolíthatók.
 • Kerti szerszámok – Hibátlanul lehet benne tárolni a kisebb kerti szerszámokat, permetezőszereket, virágföldet és a zacskós magokat is, amiket egyszer majd ugye, el is vet. 
 • Plüssök temetője – Amelyik játék oda egyszer bekerül, sűrűn már nem lesz elővéve. Rendszerint a szoba egyik sarkában árválkodik, és csak akkor kerülnek elő belőle játékok, ha a gyerek valamelyik barátja átmegy játszani…
 • Állatcuccokat csakis FRAKTÁba – mert tök jó, hogy ha viszi a kutya/macska plédjét, besározott cuccait tisztítani, ebben  jól elférnek. Azért kutyáját, macskáját ne tegye bele; nem valószínű, hogy élvezné.

Papírszatyor vs FRAKTA

A papírszatyor – az alapanyag-szükséglete miatt hozzájárul a világ erdőségeinek veszélyeztetéséhez, a műanyag szatyor pedig nem épülhet be a bioszféra körforgásába, szennyezi a környezetet. A szakemberek arra juthattak, hogy míg a papírszatyor forgalmazása folyamatos utánpótlást kíván, kevesebb kár keletkezik, ha a környezettudatosan gondolkodók nem dobják ki a műanyag szatyrot, hanem újra és újra felhasználják. Tegyen így ön is.

 • Bevásárláskor sem hiányozhat – Sokkal olcsóbb mint akármelyik bevásárlótáska, tartósabb, és rengeteg minden belefér. Ja, és próbálja meg bevinni magával a boltba, és ne a pénztárnál jusson eszébe, hogy kint maradt a kocsiban! Ha viszont már az utóbbi eset áll fenn, ne vegyen szatyrot; pakolja vissza a megvásárolt dolgokat a bevásárlókocsiba és úgy tolja ki az autóhoz a termékeket.
 • Jelmezek, maszkok mind elférnek benne – Színész ismerősöm, egy nagy darab, saját készítésű farkasmaszkot szállít benne. Meg is mutatjuk milyen:
 • Balatonra, kirándulásra is csak a kékkel – A ruhák és az ételek is jól szállíthatók a szatyorban, ideális ebbe pakolni egy balatoni hétvégéhez vagy egy egész napos kiránduláshoz.
 • „Szakadj meg szatyor” vagy „mindenes” – Van olyan is, aki nem ikeás szatyorként emlegeti! „A férjem a horgászcuccait tartja benne; nagy bevásárlásnál használjuk és Balatonra ebben szállítjuk az ágyneműt! Lakásfelújításnál meg szemetesnek szuper.”
 • Szelektív hulladékgyűjtőhöz menet is pakoljon ebbe – csak szórja bele az összes üveget, papírt, műanyagot és már indulhat is megszabadulni az összegyűlt háztartási szeméttől. Hasonlóképen járhat el, ha a használt ruhákat szeretné elvinni nagyobb bevásárlóközpontok mellé elhelyezett ruhagyűjtő konténerbe.

Nyilván nem sikerült összegyűjtenünk a műanyag szatyor összes használhatóságát. Írja meg nekünk, hogy az ön Fraktájában mi van!

__________________________

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta