LÁJFHEKK

Menő vagy ciki a Batmanfejű kápolna?

2014. április 9., szerda 17:02

Állítólag az autópályát és annak útjelző rendszerét kívánta szimbolizálni az a frankfurti építész stúdió, aki megtervezte az Észak-Rajna-Vesztfália tartományba tartozó wilnsdorfi autópálya útszéli kápolnáját, mely közvetlenül a forgalmas autópálya, egy szálloda, egy benzinkút és egy gyorsétterem tőszomszédságában foglal helyet.

A számos díjjal kitüntetett Schneider + Schumacher építész iroda munkáján mégsem az a meglepőbb, hogy nem egy csendesebb környezetben vagy egy kisváros főterén kapott helyet, hanem az, hogy első, második valamint sokadik ránézésre is Batman fejének sziluettje ugrik be a látottakról egy templom helyett.

„Annak ellenére, hogy a külső forma elvont lett, mégis azonnal és egyenesen érthető, hogy ez egy templom. A belső tér célja az volt, hogy meglepő legyen, kontrasztként a külsőből megítélt elvárásokkal. A külső elvont, a belső pedig meleg, barátságos, varázslatos és szent, amitől egy másik világban érzi magát az ember” – mondja a kívül fehér burkolatot, belül pedig laminált fa borítást kapott, valóban szokatlan formájú kápolnáról az egyik tervező, Michael Schumacher. A tervezési folyamatról azt is elárulta, hogy nagy hatással voltak rájuk az absztrakt formák, mint a japán origami művészet, és igen, az ismert képregénykarakter, Batman hegyes fülei is.

A Siegerland Motorway Church névre keresztelt templom tervezői egy hosszú, lejtős utat képzeltek el a bejárathoz, a barlangszerű belső teret pedig épp a hangszigetelő, sokoldalúnak mondott, fehér poliuretánnal bevont geometrikus külső rész ellentéteként tervezték - írja a dezeen.com.

A szerkezetet a tervezők és a kivitelezők egy parametrikus számítógépes modellező szoftver segítségével, mindössze 66 fagerenda felhasználásával építették, többek között így jött létre az oltár feletti boltíves kupola és a sekrestye körüli részek is. A pulpitust, a gyertyatartókat illetve az egyszerű, de praktikus formájú kocka székeket mesterséges forgácslapokból, OSB-ből készítették el. Az egésznek pedig a középpontba helyezett fehér hátterű, természetes fényben úszó oltár adja meg a spirituális tartalmat. Nézze meg a galériában, hogyan néz ki egy modern útszéli kápolna napjainkban!

700 szavazat 777 szavazat

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta