6 gyakorlati tipp a közös kasszán éléshez

Nagyon sok kapcsolatot nehezítenek meg a pénzügyek, hiszen roppant nehéz átmenet tud lenni az, hogy az ember egy ideig maga dönti el, hogy mire mennyit költ, aztán belép egy kapcsolatba, családja lesz, és hirtelen sokkal több lesz a szempont, amit figyelembe kell venni a pénz beosztásakor. Rengeteg kapcsolat tönkre is megy a pénz miatt, de hogy az ön kapcsolatával ne ez legyen, olvassa el az alábbi tippeket! Egy amerikai személyes pénzügyi tanácsadó blogjából származnak, Amanda Grossman tippjeit és tanácsait 6 pontban foglaltuk össze alább.

shutterstock 103950185

1. Fogadja el a változást – Szóval a legfontosabb dolog pontosan annak a tudatosítása, amit már a bevezetőben is említettünk: ha az ember komoly kapcsolatba kezd, az a függetlenség bizonyos fokú feladásával jár, és ebben az is benne lesz, hogy nem feltétlenül úgy költi el az általa megkeresett pénzt, ahogy neki tetszik, sőt, nem is feltétlenül ő maga költi el, hanem valaki más. Aki ezt nem tudja elfogadni, az nagy viták elébe néz, ha úgy dönt, hogy közös kasszán fog élni valakivel, mert borítékolható, hogy a két fél nem mindig fog ugyanúgy vélekedni a költekezésről, esetleg a nagyobb beruházásokról. Egyikük talán inkább félretenne, a másik utazna, egyikük szerint a tévét kell lecserélni, a másik szerint inkább egy mosogatógép kéne. Úgy kell az egészhez hozzáállni, hogy itt nyilvánvalóan kompromisszumokra lesz szükség, és lélekben fel kell készülni arra, hogy az esetek remélhetőleg kb. felében önnek kell majd engedni a másikkal szemben. Különösen sok problémára kell felkészülni rengeteg türelemmel és empátiával, ha a két fél nagyon eltérő anyagi háttérrel rendelkezik

2. Beszéljék át rendszeresen a pénzügyeket – Különösen jó ötletnek tűnik az, hogy tartsunk a pénzügyek áttekintéséhez rendszeresen külön megbeszéléseket kettesben. Ennek nyilvánvalóan az az értelme, hogy jóval vita- és stresszmentesebb lesz a döntéshozatal, ha nem akkor kerül rá sor, amikor valami már pont halaszthatatlan vagy amikor azonnali döntést kell hozni. Ehelyett előre megbeszélt időpontokban kell leülni és átbeszélni mindent – ezek az ügyek akkor a legkritikusabbak, ha nagyon sok vagy nagyon kevés pénzünk van. Ilyen helyzetekben a legfontosabb, hogy normálisan, higgadtan tudják mérlegelni a helyzetet és a lehetőségeket, és bár elsőre tényleg hülyén hangzik, hogy az ember a saját férjével/feleségével/barátjával/barátnőjével tartson pénzügyi meetingeket, a rendszer gyakorlati haszna nyilvánvaló. Nem kell itt heti többórás alkalmakra gondolni, elég lehet pl. háromhavonta összeülni, megnézni, hogy mi változott az elmúlt negyedévben, stb.

shutterstock 119778454

3. El kell dönteni, ki milyen jövőt akar – Az ember csak akkor tud egy célt megvalósítani, ha eldöntötte, pontosan mi is az a bizonyos cél, amiért dolgozik. Érzelmi szempontból is elég fontos egy kapcsolat elején megbeszélni, hogy ki milyen jövőt képzel el magának idősebb, illetve öregkorára, és ez anyagi szempontból sem mellékes. Biztonságban szeretné leélni az életét sok félretett pénzzel? Szeretné maximálisan kiélvezni a fiatalságot, amíg tart? Felvenne kölcsönt lakásra? Legyen gyerek? Hány gyerek legyen? Lehet, hogy sokan úgy érzik, ma Magyarországon egy igen széles rétegnek már nincs is más célkitűzése a jövőre nézve, mint hogy ne legyen hajléktalan és ne haljon éhen, de még ennek a megvalósításához is jobb tudni, tényleg beérik-e mind a ketten ennyivel.

4. Prioritáslista – Ha valamelyikük listakészítős típus, esetleg nem árt ezt az általános jövőképet egy konkrét prioritáslista formájában is megfogalmazni. Mik a legfontosabb célok/beszerzések, amiket minél előbb (meddig?) meg kell ejteni, és mi az, ami szép lenne, de várhat. Ez a lista idővel változhat, de a jelenben mindenképpen segíthet a közeljövőre vonatkozó költségvetés. Különösen fontos lehet részletekbe menően összeírni, hogy mire megy el a pénz, ha a jövedelemből hitelt is kell törleszteni.

5. Döntsön a megvalósításról – Mindenkinek maradjon meg a saját számlája? Vagy legyen egy közös számla és kész, és arra/arról menjen minden? Maradjanak meg a saját számlák, de legyen egy közös számla is, és a közös költségeket fizessék arról? A szakértő hosszasan sorolja az érveket és ellenérveket mindhárom konstrukcióval kapcsolatban, de a döntéshez először is arról kell határozni, hogy ki mennyire szeretne/hajlandó belefolyni a pénzügyekbe. A legtöbb kapcsolatban az egyik fél rábízza a másikra, hogy intézze ő az egészet, ami simán működőképes lehet, feltéve, hogy mindkét fél teljesen jól érzi magát a rá osztott szerepben, és előre pontosan tisztázták azt is, ki mit intéz. Hogy aztán a közös számla-e a boldogság kulcsa egy adott helyzetben, az már egyéni anyagi helyzettől és hozzáállástól függ.

6. Ha hitel van – A hiteltörlesztés hatalmas teher ma Magyarországon rengeteg család számára. A pénzügyi nehézségeket tovább súlyosbíthatja érzelmi oldalon, ha a kölcsönt a pár nem együtt vette fel, közös döntés alapján, hanem valamelyik fél úgy érkezett a kapcsolatba, hogy hozott magával egy csomó mínuszt. Ilyen helyzetben a szakértő szerint az a legkárosabb, ha a két fél nem beszéli át a helyzetet rendesen. Nyomasztónak, félelmetesnek találják ezt a terhet? Fontos, hogy felelőskeresés és a másik feletti ítélkezés helyett a helyzet leküzdésén legyen a hangsúly. Úgy nem lehet élni, hogy az egyik fél folyton a másikat hibáztatja, hogy „miattad fogunk az utcára kerülni”, és ugyanígy a törlesztésre kényszerülő fél sem engedheti meg magának, hogy évekig, akár évtizedekig stresszben éljen, miközben a bűntudat mardossa. De nem várhatja el azt sem, hogy partnere egyedül húzza ki a csávából.

Az ilyen érzéseket jobb minél előbb végigbeszélni, és a lehető leghamarabb megoldást találni a leküzdésükre, nyilván a hitel visszafizetésére vonatkozó tervvel párhuzamosan. A helyzet mindkét fél számára nehéz, de két különböző módon, pont ezért van szükség arra, hogy támogassák egymást veszekedés helyett. A hitelvisszafizetéshez azt ajánlja a szakértő, hogy időnként, bizonyos mérföldköveknél érdemes egy pici ünneplést tartani annak örömére, hogy már ezt a részét is törlesztették a kölcsönnek, és már csak annyi van hátra, amennyi. Ezt persze nyilván ne kiköltekezéssel tegyük, de enyhítheti a nyomasztó helyzetet, ha időnként tudatosítjuk magunkban: szépen haladunk a cél felé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra