LÁJFHEKK

Az olcsó wc-tisztítók pont ugyanazt tudják, mint a drágák

2014. április 1., kedd 10:41

Folyadék, zselé, hab - csak néhány a WC-tisztítók típusai közül. Árban is hatalmas az eltérés az egyes fajták közt, a választék pedig hatalmas. Mit kell tudnia egy jó WC-tisztítónak? Erre kerestük a választ a német Test magazin segítségével.

A teszt a következőképp zajlott: 15x7,5x0,8 cm-es carrarai márványt használtak a vizsgálathoz. 100 grammnyi tisztítószert hordtak fel meghatározott módon az anyagra, majd 10 percen keresztül hagyták állni. Leöblítették és szárították, majd a száradás után újra ellenőrizték a súlyt. A súlykülönbség adta ki, hogy mennyi vízkövet tudott leszedni a megadott szer.

shutterstock 103865948

Háromszoros különbség a legjobb és a legrosszabb közt

A tesztgyőztes termék háromszor annyi vízkövet távolított el a márványlapról, mint az utolsó. 16 termékből 10 ért el  jó eredményt, 3 közepeset, három pedig rosszat. A teszt során a hagyományos gélek mellett port, tablettát és habot is kipróbáltak. Egyik sem adott olyan jó eredményeket, mint a zselés állagú tisztítószer.

A vízkő mellett a vöröses-barnás lerakódások idegesítik a háziasszonyokat leginkább. Ezért a termékeket függőleges felületen is kipróbálták, néhány csempe segítségével. A folyadékok 50 százaléka az első 5 percben lefolyt, míg a zselés állagú termékek 90 százaléka fennmaradt.

A laboreredmények és a valóság időnként nincs kapcsolatban egymással, ezért termékenként 20 wc-n próbálták ki, hogyan teljesít. A felhasználók nagyjából elégedettek voltak, de nem mindegyik tisztítószert találták felhasználóbarátnak.

A legnagyobb dicséretet a toalett-kacsák kapták, amiatt, mert kellően érthető használati utasításuk, könnyű a használatuk, és kiadós a kiszerelésük, de míg az egyik igen jól teljesített (Kraftpacket 6in1), addig a másiktól nem voltak oda ( WC Ente Canard Citrus-gel). Az Aldi tisztítója azonban egyértelmű kudarcnak minősült, nem voltak elájulva tőle az emberek: nyúlósnak találták, nem volt könnyű adagolni, és megfelelően eloszlatni.

Tippek

Bármilyen koszt azonnal távolítson el a wc-kefével, könnyebb, mint később vakargatni. Létezik ráadásul olyan kefe is, amivel be lehet nyúlni a perem alá, és kitakarítani az ott maradt koszt.

Minél többet használja a kefét, annál kevesebb vegyi anyagra van szüksége. Néhány gyártó azt javasolja, hogy  hetente kétszer vagy háromszor használja a szereket. Ez persze jó a vállalatnak, de nem jó a környezetnek, a wc-nek teljesen mindegy. Attól függően használjon ilyen szereket, mennyire kemény a víz ott, ahol él. Van, ahol elég havonta takarítani, máshol hetente ismétlődjenek a periódusok.

Az idő mindenre megoldás - hogy közhelyesek legyünk, ez igaz a takarításban is. Ha egész éjszakára a felületen hagyjuk a vízkőoldót, hatásosabbak leszünk, mintha a nagy mennyiség nagyobb erő hatásban bízva egy csomót a felületre öntöttünk volna. Sokat segít ha egy adag wc-papírral kibéleljük a wc-t, és ezt itatjuk át a folyadékkal

Óvatosan a hipóval, és semmi esetre se keverje savas kémhatású vegyszerrel, se ecettel. A lúg és a sav együtt érdekes elegyet alkot, és klórgáz jön létre ennek hatására. Ez pedig súlyosan mérgező!

A gyerekekre is figyeljen oda. Bár minden WC-tisztító gyerekzárral van ellátva, de a gyerekek kíváncsisága kimeríthetetlen, ezért bármire képesek. Ezért a vegyszereket, és veszélyes anyagokat minden esetben tartsa olyan helyen, ahol a gyerek nem éri el.

Nem kell ragaszkodni a kemikáliákhoz, ha úgy véli, használjon természetes vízkőoldókat.

Mennyit kell belőle használni?

A legtöbb terméken nincs feltüntetve a pontos adagolás, csak az Aldi és a Lidl termékén volt skálával jelölve, hogy mennyit kéne adagolni. A felhasználók érzésből fogják öntögetni a tisztítószert, ezzel valószínűleg viszont jóval többet fognak használni, mint szükséges volna.

Indokolatlan szennyvízterhelés

Azon termékek a legjobbak - környezetvédelmi szempontból - melyek természetes savakat tartalmaznak, mint például a citromsav. Ez könnyen lebomlik, és nem mérgezi a környezetét sem. Ezzel szemben a szulfaminsavat tartalmazó termékek veszélyesebbek.

shutterstock 178941242

Reklám, aminek felesleges bedőlni

A rettegés a baktériumoktól teljesen indokolatlan, sőt a háztartásokban teljesen felesleges ilyen termékeket használni.Különösen a wc-ben, mely igen ritkán érintkezik a bőrrel, és annak is kevés az esélye, hogy onnan kiindulva baktériumtenyészetek lepjék el a lakást. A legjobb amit tehetünk, hogy töröljük az agyunkból a reklámokat, és nem hisszük el, hogy kicsi zöld szörnyek akarnak lecsapni ránk a wc-csésze pereme alól.

A laborban azt is megnézték, mennyire savas a termék. Minnél kisebb a ph-értéke, annál savasabb. Volt olyan termék, melyet korroditavínak jelöltek meg. Ennek ellenére a kerámia nagyon ellenállónak bizonyult, nem találtak rajta sérüléseket a tesztelés alatt. Arra azonban ajánlott figyelni, hogy ha spray verziót használunk, akkor könnyen lefújhatjuk a törölközőt vagy valami olyan anyagot, melynek viszont árt az erős sav.

Termék neve gyártó/forgalmazó kiszerelés ár ár/l eredmény hatékonyság alkalmazhatóság kezelhetőség környezetre gyakorolt hatás ph-érték
Denkmit -óceánfriss DM 1 liter   320.-   320.- nagyon jó 2,8
Bref Power 6x effekt * Henkel 750ml 579.- 772.- nagyon jó 2,7
Duck Power 6in1  Sc Johnson 750ml n.a n.a nagyon jó kielégítő 1,7
Harpic power plus   Reckitt Benckiser Kft. 750ml 749.- 999.- kielégítő 1,8
W5 citrom illatú tisztító   Lidl  1 liter  299.-  299.-   kielégítő    kielégítő    kielégítő   jó   jó   2,0
 Frosch citromsavas  Erdal-Rex   750ml   610.-   812.- kielégítő    kielégítő   jó   jó   jó   2,9

Megjegyzések: A Lidl termékének ára az ügyfélszolgálat tájékoztatásán alapul. A WC-Duck Kraftpaket 6in1 Magyarországon nem kapható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta