LÁJFHEKK

Űrhajóra hasonlít az új szöuli dizájnpláza

2014. március 28., péntek 20:28

Március végén nyitott meg az iraki származású, Angliában élő építész, Zaha Hadid legújabb épülete Szöul történelmi városrészének egyik legforgalmasabb bevásárló- és szórakozónegyedében. Az alumínium homlokzatot kapott Dongdaemun Design Plaza és Park nem afféle közönséges bevásárlóközpont, ahol egymást érik az olcsó butikok és hamburgerezők, hanem egy 38 ezer négyzetméteren elterülő, éjjel-nappal nyitvatartó kulturális, oktatási és dizájnkomplexum. 

A 451 millió dollárból (102 milliárd forintból) készült hatalmas épületbe különböző művészeti kiállításokat és programokat terveznek a szervezők, egyebek mellett a látható lesz egy gyűjtemény a Kansong Szépművészeti Múzeumból is.

A földfelszín felett és alatt is négy-négy szintes épület a galériák mellett könyvtárnak, levéltárnak és egy kortárs dizájn múzeumnak is otthont ad, de több konferencia és szemináriumi terem is található a 63 éves tervező legújabb épületében, írja a dezeen.com. A dizájnpláza egyébként az első olyan középület Koreában, ami kihasználja az építőipar háromdimenziós digitális lehetőségeit: a technológia révén kapott ilyen formás homlokzatot az épület, ami 45000 különböző méretű és formájú alumínium panelből áll.

„Ez a dizájn lehetővé teszi a park és a pláza zökkenőmentes összekapcsolódását, elmossa az építészet és a természet között húzódó határokat” – írja oldalán az éveket csúszó projektről a tervező, akit női építészként először jutalmaztak a rangos Pritzker-díjjal 2004-ben. A plázát körülölelő parkokat egyébként a hagyományos koreai kerttervezést figyelembe véve készítették el a tervezők. Nézze meg a galériában, hogyan néz ki egy helyi kultúrát ennyire újszerűen értelmező épület a dél-koreai főváros közepén! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta