Szemétből is lehet várat építeni

Tavasszal mindenki lomtalanít és nagytakarít, kidobál minden feleslegesnek szánt kacatot, hogy legyen hely az újabbaknak. Holott egy jó ötlettel és némi kézügyességgel teljesen más funkciót is adhat a szemétre szánt holmijainak. Engedje el a fantáziáját és építsen új dolgokat a lomtalanításra szánt - esetleg ott talált!! - cuccokból, aztán nézze meg milyen drágán árulják ezeket mások az interneten! És persze szavazza meg, melyik a legjobb!

01 Létrából polc

Van egy ócska létrája, aminek már a legalsó fokára is óvatosan lép rá? Nem kell azonnal kidobni vagy eltüzelni, csinálhat belőle sarokpolcot. Még csak le sem kell festenie, hisz a rusztikus az menő, annyira, hogy még az sem baj ha néhány fok már hiányzik, mert csak annál egyedibb lesz így a polca. Az interneten 126 ezer forintért árulják, ami elég vicces ha egy ócska létrán és néhány, a felfogatást segítő elemen kívül tényleg semmi más nem kell hozzá, így önnek akár maximum pár ezer forintból lehet ilyen polca.

létrapolc 2
Etsy.com

02 Üres üvegből lámpabúra

A szép formájú és színű üres üvegek újrahasznosítása újra és újra előkerül, vázaként vagy mint gyertyatartó nem is kell hozzájuk kézügyesség. Ha lámpabúrát szeretne belőlük csinálni, ahhoz azért már kell egy kis rákészülés, itt ugyanis mindenképpen szükséges egy üvegvágó (esetleg egy üveges), valamint foglalat, és egy kis villanyszerelési tapasztalat. Ugyanakkor ilyen olcsón még sosem készült csillárja, amihez nem csak boros-, de bármilyen üveget használhat, akár színeseket is. Egy kis fantáziával és egy farostlemezzel felszerelkezve pedig modern és nagyon trendi csillárt is készíthet magának, olyat, amit egyébként több mint fél millió forintért vehetne meg.  

régi üvegből lampa 2
Etsy.com

03 Gördeszkából piknik asztal a kölköknek

Ennél vagányabb kerti bútora vagy játszóasztala tuti nem lesz senkinek, úgyhogy ha igazán meg szeretné alapozni a gyermekei menőségét, akkor itt az ideje összedobni egy ilyen asztalt gördeszka lappal. Összesen négy darab kiszolgált gördeszka kell hozzá, nem baj ha kopott, hisz attól még vagányabb lesz az egész. A négy deszkán kívül faanyagra, fúróra és némi mérési képességre lesz szükség ahhoz, hogy kivitelezze ezt az asztalt. A linken a leírást veheti meg PDF-ben, de nem kell ahhoz sem túl nagy képzelőerő, hogy a képek alapján barkácsoljon egy ilyet.

gördeszkából piknikasztal 2
Etsy.com

04 Villáskulcsból akasztó

Bár sokan vallják azt a nézetet, hogy szerszámokból sosem elég, legyen szó húsz ugyanolyan csavarhúzó szettről vagy éppen villáskulcsok tömkelegéből, ha mégis talál otthon feleslegesnek vélt darabot, abból csinálhat akasztót. Így az egyébként több mint 10 ezer forintért árult, 3 darabos szettet jóval olcsóbban ki lehet hozni saját alapanyagokból és minimális munkával, ahol talán a legnehezebb feladat az lesz hogy hogyan hajlítsa meg a franciakulcsot.

villáskulcsból  akasztó
Etsy.com

05 Biciklikerékből falióra

Azt nem állítjuk, hogy erről a darabról percre pontosan le fogja tudni olvasni az időt, sőt talán az elején még az órában sem lesz biztos, de kevés ennél egyszerűbben elkészíthető saját gyártmányú faliórát tudunk ajánlani. Mindegy, hogy a gyerek első biciklijének a kerekét, vagy egy későbbi darabot használ alapnak, ehhez a faliórához a küllőkön kívül csak egy óraszerkezet kell. Az interneten ezt a darabot 36 ezer forintért árulják, viszont egy hobbiboltokban kapható, olcsó óraszerkezettel és egy leselejtezett biciklikerékkel ennek tizedéből is ki lehet hozni ezt a bicikliseknek kötelező darabot.  

bringakerékből óra
Etsy.com

06 Bringából mosdó

Ha nem talált kellő ihletforrást a legújabb fürdőszobatrendeket bemutató cikkünkben, viszont van egy egész felesleges bicaja, akkor vegye fontolóra ezt a megoldást. Itt a fürdőszobai mosdószekrényt egy bicikli helyettesíti, melynek a kormányon lévő kosara szolgál törölközőtartóként. Sajátkezűleg elkészíteni ezt valamivel talán összetettebb feladat, mint az eddigieket, de ez sem akkora ördöngösség, és tuti hogy teljesen egyedi fürdőt tud kialakítani vele. Az eredetileg 2000 dolláros darabot rendelésre is elkészítik, de azért közel fél millió forintból már itthon is vłgan meg tudja oldani, még akkor is, ha teljesen új biciklit vesz hozzá.  

biciliből mosdó
Etsy.com

07 Bőröndből fotel

Természetesen nem a legújabb, szuperbiztos, dizájnos (és egyébként is használt) bőröndjére gondoltunk, hanem valami régebbi, klasszikus típusú, ámde annál masszívabb darabra, amit már nem szívesen adna a fapados járatok kiszolgáló személyzetének kíméletlen kezei közé, de nem is dobna ki. Az ötlet egyszerű, ugyanis csak négy láb kell hozzá, ami a bőrönd aljához erősít, valamint ki kell párnázni a bőrönd belsejét, hogy nem mindennapi támlás széket kapjon. Ha az interneten rendelné, akkor 91 ezer forintot kellene fizetnie érte, de ennél jóval olcsóbban készítheti el a nagypapa vulkánfíber kofferjéből.  

böröndből fotel 3
Etsy.com

08 Kádból kanapé

Ez a megoldás már az Álom luxuskivitelben című filmből is lehet ismerős: modern és fiatalos (esetleg romkocsmás) hangulatot csinálhat otthon, ha kidobott kádból kanapét készít. A 328 ezres árat kissé drágának találjuk érte, főleg ha simán meg lehet csinálni sajátkezűleg is, az elkészítésben végülis csak egyetlen olyan elem van, a fürdőkád szétvágása, amit otthon viszonylag nehézkes kivitelezni, de erre is lehet találni mesterembert. Utána már csak a lábak hiányoznak és néhány színes párna, amivel komfortossá teszi. Kiváló lehet szabadtérre is, kertibútor gyanánt, ekkor csak a párnák vízhatlanságára kell figyelni, vagy persze időben be kell vinni őket az esőről.  

kadból kanapé
Etsy.com

09 Teniszütőből tükör

Teljes mértékben ugyan ez sem kivitelezhető otthon, hiszen tükröt méretre vágni házi eszközökkel szépen nem igazán lehet, de az alapja ennek is olyan, amit a padlásról, vagy egy lomtalanítás alatt bármikor beszerezhet. Régi teniszütőbe vagy tollasütőbe tud tükröt tetetni és máris megspórolta azt a 25 ezer forintot, amennyiért az interneten rendelheti meg.  

teniszutobol tukor
Etsy.com

10 Kalapból lámpabúra

Akár kalapból, akár cilinderből készíti saját kezűleg, arra figyeljen, hogy használjon előtte egy kemény alapot, hogy szép tartása legyen a kalapoknak. Ráadásul arra is készüljön fel, hogy gyakran kell portalanítani, főleg ha olyan anyagból készült kalapot talál otthon, ami hajlamos porfogóként is funkcionálni. Ehhez is kell még egy kis villanyszerelői tapasztalat, és már fel is dobta például az előszobát egy ilyen lámpával, amit egyébként 30 ezer forintért rendelhetne meg.

kalapbol lampabura
Etsy.com
Mustra