Nagyüzemben címkézték át a lejárt húsokat

Több száz tonna lejárt szavatosságú élelmiszer átcímkézésével, illetve eladásával foglalkozó szervezetet buktatott le a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal, adta hírül az MTI. Az időközben előzetes letartóztatásba helyezett négy férfi egyike egy rendőr. A NÉBIH kedden meg is mutatta a sajtónak azt a törökbálinti raktárat, ahol nagyüzemben folyt az illegális átcsomagolás.

D  AS20140318008
Kovács Tamás / MTI

Az ócsai székhelyű cég különböző áruházláncoktól átvett lejárt szavatosságú élelmiszerek megsemmisítését vállalta, ehelyett azonban a beérkezett, megsemmisítésre váró élelmiszerek nagy részét átcímkézés után továbbértékesítették. Március 14-én és 15-én a cég telephelyén, székhelyén, és a dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktáraiban tartottak házkutatást. 

A törökbálinti raktárban 100-150 tonna rossz higiéniai körülmények között tárolt, lejárt szavatosságú élelmiszert találtak, amikre magyar nyelven semmit sem írtak rá, egy másik üzemben pedig éppen a lejárt élelmiszerek átcímkézésekor és csomagolásakor jelent meg a hatóság. Azt, hogy mióta tart ez a jogsértés és hogy az áruk forgalomba kerülhettek-e, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vizsgálja. 

Megkeresésünkre dr. Helik Ferenc, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a szabályozás szerint csak olyan vállalkozóknak lehet lejárt szavatosságú élelmiszert átadni, akinek engedélye van élelmiszerhulladék szállítására és megsemmisítésére. Hozzátette: a törökbálinti és a budaörsi raktárat nem a hulladékelszállító, hanem egy másik cég üzemeltette.

Javarészt hús- és pékárut, illetve tejtermékeket és tojást találtak a lefoglalt termékek között, de a budaörsi raktárban nagy mennyiségű dobozos sörre is akadtak. Abban az üzemben pedig, ahol zajlott a munka, amikor lecsaptak, épp hűtést igénylő édességeket csomagoltak át – mondta a Díványnak Helik Ferenc. Azt, hogy mekkora értékű áruról van szó, illetve hogy a lefoglalásig mennyi került ezekből az üzletekbe, szakértő bevonásával vizsgálja a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség.

A NÉBIH-nél elmondták, hogy vásárlóként nehéz védekezni az átcímkézés ellen, épp ezért érdemes nagyon odafigyelni a csomagolásra. Ne vegye meg, ha az sérült vagy koszos, esetleg alig kivehető rajta a szavatossági idő, és kerülje a kétes, nem nyomonkövethető helyekről (aluljárókból, autók csomagtartójából) származó termékeket, élelmiszereket! Ha bármilyen csomagolásbeli, ízbeli vagy külalakbeli furcsaságot, nem megszokott ízeket, szagokat fedez fel az ételen, semmiképpen ne fogyassza el! A gesztenyemasszánál például hamisítást jelezhet a túl világos szín.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek