no

Ne nézze, inkább használja a műalkotásokat

Miközben Magyarországon még igencsak hézagos a múzeumboltok kínálata, Hollandiában már bőven túlléptek a hagyományos ajándéktárgyak nyújtotta lehetőségeken, és a DIY (csináld magad) jegyében inspirálják a kreatív elméket a klasszikus műtárgyak hétköznapi újrahasznosítására.

Az amsterdami Rijksmuseum közel egy évtizedig tartó felújítása után, 2013 áprilisában egy egyedülálló kezdeményezést indított útjára Rijksstudio néven. Az oldal lényege, hogy több mint 150.000 múzeumi darab nagyfelbontású képéhez nyújt hozzáférést a tagoknak, amiket jogdíjmentesen használhatnak kreatív célokra.

Emellett összefogtak a kézművestermékek és vintage darabok világméretű online bolhapiacával, az Etsy-vel, így a múzeum kincsei már a nem milliomos művészetszeretők lakásaiba is beköltözhetnek. Ezekből választott ki pár figyelemreméltó darabot a Coolhunting.

Tányér hangyásoknak

Bár nem a leggusztusosabb látvány egy hangyák által ellepett tányér, a dortmundi Evelyn Barcklow olyan, szinte életszerű tökéletességgel festette a rovarokat a múzeum egyik kollekciója által ihletett porcelánokra, hogy a szépség felülmúlja az esetleges undort. A Still Lifes gyűjtemény darabjainak motívumait felhasználva Barcklow cége, a LaPhilie stúdió négy, limitált kiadású falitányért tett elérhetővé az online vásárlók számára.

hangyástányér
Etsy

Néniarcú virág

Miranda van Dijk kis túlzással festményekből készít virágokat és leveleket. Puur Anders néven futó kollekciójának textil alapú növényeit különböző művészeti alkotások ihlették, ilyen az a 12, herbáriumba rendezett darab is, amely mindegyike egy festmény központi női alakjára épül. A sorozat egy nő életének állomásait szimbolizálja.

Ez a textilrózsa egy 1883-as David Adolph Constant Artz festmény női szereplőjének arcát viseli.
Ez a textilrózsa egy 1883-as David Adolph Constant Artz festmény női szereplőjének arcát viseli.Etsy

Jávai divat

A bristoli Tovi Sorga eredeti grafikai terveit borjúbőrre nyomtatja, majd élénk színekkel visz különleges hatást az egyébként barna árnyalatúnak megszokott termékekbe. Márkája, a Tovicorrie napszemüvegtokoktól a notebook tartókig és táskákig igazán egyedi darabokat kínál az Etsy-n, mint például ez a kapcsos retikül, amely mintájában egy 19. századi jávai bírósági tisztviselő egyenruhájának motívumait követi.

táskaegyenruhával
Etsy
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek