A matricás album mindenképp tuti túlköltekezés?

Újabb matricás akció indult, ezúttal a CBA-ban, ahol a kések beszerzése után március 3-tól kártyákat lehet gyűjteni. A Vuk figurákat tartalmazó narancssárga csomagot 2500 forintonként adják a vásárlások után. Összesen 20 különböző kártyát lehet begyűjteni, ami elsőre nem tűnik soknak, nézzük a buktatókat.

1798851 705582656153870 1690254199 n

Semmi különbség nincs a többi gyűjtőmatricás akció és e között, talán annyi, hogy míg a Sparban anno 1000 forintokért jutott egy csomag matricához, itt 2500 forintonként jut egyhez, igaz kevesebbet is kell összegyűjteni. Ha olyan szerencsés is lenne, hogy soha nem kap két ugyanolyat, vagy azokat gyermeke azonnal el is tudja cserélni az iskolában, akkor is legalább 50 ezer forint értékben kell költenie március 3 és április 27 között. Egy ideális világban, ha minden nap ott intézi a bevásárlásait, ez talán teljesen kivitelezhető feladat, ráadásul némi hozzáadott értéket is ad gyerekei mindennapjaihoz. Ugyanakkor sajnos tudjuk, hogy ez egy elég utópisztikus gondolat: a valóságban ön igen hamar tobzódni fog az ugyanolyan 3D kártyákban és a boldogtalan gyermek tekintetekben. De ne aggódjon, mert más módon is adhat maguknak még esélyeket, például itt is vásárolhat plusz pénzért kiegészítő csomagot, ami már piros színű csomagolásban van és 99 forintba kerül egy kártya. Ha ez sem segít, akkor figyelje a hirdetéseket, mert egyes termékekhez extra kártya jár, hátha azzal már teljes lehet a szett. 

Ez tehát eddig olyan, mint az összes többi matricás album, azzal a kivétellel, hogy itt többet kell vásárolni, hogy egy kártyát kapjon, bár legalább kevesebbet is kell összegyűjteni.

Ezzel a CBA is beállt a kimondottan gyerekekre szakosodó hűségakciók sorába (bár tegyük hozzá azoknak, akik most azért hozsannáznakk, mert végre magyar rajzfilmfigurát gyűjthetnek Törpök és Garfield helyett: 2012 máciusában már a Match is előrukkolt Vuk matricákkal), aminek kimondva vagy kimondatlanul is az a lényege, hogy a vásárlókat a gyerekeiken keresztül kényszerítsék visszatérő boltjárásra. Ezt a legismertebben a Spar végzi, ahol Garfield kalandjai miatt annak idején valóságos népharag tört ki, mert hiánycikk lett a gyűjtőalbum, ami - a CBA által albumként árult, félbehajtott kartonpapírral ellentétben - egy valóban jó minőségű, keményfedeles könyv volt 200 matricával (matricahellyel) és 65 oldallal. A Sparban Garfield kalandjait a nyáron már a negyedik körben lehetett élvezni, legutóbb a hazai élővilágot ismerhették belőle a gyerekek, tehát elmondható, hogy próbáltak valamiféle tanító vagy nevelő célzatot is belevinni a gyártók, ha már a betelt albummal járó sikerélmény az esetek többségében elmaradt.

Ugyanezt próbálta a Tesco 2012-ben, ők az Animal Planet matricásalbumot tették elérhetővé a boltokban, amihez a matricák mellett tetoválás és néha kisebb mütyürök is jártak. Aztán 2013-ban jött a Wuff kutyás matrica, amivel szintén a társadalmi felelősségvállalásra próbálták tanítani a kölköket, kutyamenhelyet lehetett támogatni vele. A Penny Marketben volt már Jégkorszakos matrica 2012-ben, majd ők is átálltak a tanító célzatú matricákra, így jött 2013-ban a Mi Földünk csomag. Nemcsak áruházak, hanem például a Blikk is belefogott a matricás üzletbe, ők 2012-ben jöttek ki először cuki állatos matricákkal. Igaz sokkal cselesebben, ugyanis a gyűjtőfüzetet adták ajándékba néhány matricával, a csomagokat már 150 forintos áron lehet beszerezni és 276 darab matricát kell összegyűjteni.

Persze ilyenkor a vásárláson kívül beindul a cserekereskedelem is, első körben az iskolában, óvodában, aztán már az interneten, ahol rengeteg csereoldalt találhat, arról nem is beszélve, hogy sokan üzletet csinálnak belőle és különböző aukciós oldalakon áruljak a matricákat. Hogy melyik éri meg jobban, és mennyibe is kerül a valóságban egy teljes matricás album, arról a tippeket önöktől várjuk: mennyivel költ többet az adott boltban, ha matricás akció van? Kihasználja az extra matrica akciókat, és vásárol csak azért bármit, mert ahhoz jár egy plusz csomag? Nagyjából mennyit költ a kiegészítő, pénzért vásárolható csomagokra? Inkább csereberél, vagy fizetett már egy darab matricáért? Írja meg tapasztalatait címünkre, cikkünk következő részében pedig végigszámoljuk az eshetőségeket!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek