Saját termésű biozöldség egész évben? Építsen walipinit!

Bár a globális klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük, azért egyelőre még nem terem télen a szabadban paradicsom. Mondjuk, erre nincs is semmi szükség, az indiánok már jó ideje kitalálták, hogyan lehet a hidegben is kertészkedni – ráadásul olcsón. A Treehugger cikkéből kiderül, hogyan készíthetünk földalatti melegházat – ha úgy tetszik, akár a hátsó kertben.

Egy üvegházat nemcsak megépíteni, de a fenntartani is költséges, az aymara indiánoknak hála azonban már ebből is létezik költséghatékony alternatíva. A walipini („meleg hely”) tulajdonképpen egy földalatti melegház, amit Dél-Amerika hideg, hegyi területein kezdtek el alkalmazn több mint húsz évvel ezelőtt.

Az izgalmas szerkezet a passzív napelemes fűtés elvét kombinálja a föld hőtároló képességével, és a természetes energiaforrásokat felhasználva egy tartósan meleg és világos közeget biztosít az egész éven át fenntartható növénytermesztéshez, szinte bárhol.

Walipini 20x40-foot Utah 600
Benson Institute

A walipini egy 180-240 centiméter mélyen kialakított négyszögletes vájat, amit műanyag lapokkal borítanak be. A hosszanti oldala déli fekvésű, hogy maximálisan hasznosítani tudja a napsugárzás energiáját (a déli féltekén persze fordítva). A hátsó, vastagra döngölt fal jóval magasabb, így biztosítva a tetőszerkezet megfelelő dőlésszögét.

Maga a tető két műanyag rétegből áll, a közöttük lévő szigetelő levegőréteg biztosítja a tartós meleget a walipini belsejében, ehhez jön még a föld hőmegtartó képessége, így a megfelelő hőmérséklet kialakítása és megtartása sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos, föld feletti melegházban.

Ha walipini építésére szánjuk magunkat, akkor a sikeres működtetéshez elengedhetetlen a vízhatlanság garantálása, a megfelelő csatornázás és szellőzőrendszer kiépítése, és a már említett tökéletes tájolás a nap felé. A fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó non-profit Benson Intézet honlapján azonban minden információ megtalálható a megfelelő munkához.

A walipini egyik legnagyobb előnye az egyszerűsége mellett az ára, hiszen az intézet La Paz-i modellépítménye mindössze 250-300 dollár (57-68 ezer forint) befektetéssel működik, természetesen olcsó alapanyagokkal és saját munkaerő felhasználásával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra