LÁJFHEKK

Saját termésű biozöldség egész évben? Építsen walipinit!

2014. március 7., péntek 13:28

Bár a globális klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük, azért egyelőre még nem terem télen a szabadban paradicsom. Mondjuk, erre nincs is semmi szükség, az indiánok már jó ideje kitalálták, hogyan lehet a hidegben is kertészkedni – ráadásul olcsón. A Treehugger cikkéből kiderül, hogyan készíthetünk földalatti melegházat – ha úgy tetszik, akár a hátsó kertben.

Egy üvegházat nemcsak megépíteni, de a fenntartani is költséges, az aymara indiánoknak hála azonban már ebből is létezik költséghatékony alternatíva. A walipini („meleg hely”) tulajdonképpen egy földalatti melegház, amit Dél-Amerika hideg, hegyi területein kezdtek el alkalmazn több mint húsz évvel ezelőtt.

Az izgalmas szerkezet a passzív napelemes fűtés elvét kombinálja a föld hőtároló képességével, és a természetes energiaforrásokat felhasználva egy tartósan meleg és világos közeget biztosít az egész éven át fenntartható növénytermesztéshez, szinte bárhol.

Walipini 20x40-foot Utah 600
Fotó: Benson Institute

A walipini egy 180-240 centiméter mélyen kialakított négyszögletes vájat, amit műanyag lapokkal borítanak be. A hosszanti oldala déli fekvésű, hogy maximálisan hasznosítani tudja a napsugárzás energiáját (a déli féltekén persze fordítva). A hátsó, vastagra döngölt fal jóval magasabb, így biztosítva a tetőszerkezet megfelelő dőlésszögét.

Maga a tető két műanyag rétegből áll, a közöttük lévő szigetelő levegőréteg biztosítja a tartós meleget a walipini belsejében, ehhez jön még a föld hőmegtartó képessége, így a megfelelő hőmérséklet kialakítása és megtartása sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos, föld feletti melegházban.

Ha walipini építésére szánjuk magunkat, akkor a sikeres működtetéshez elengedhetetlen a vízhatlanság garantálása, a megfelelő csatornázás és szellőzőrendszer kiépítése, és a már említett tökéletes tájolás a nap felé. A fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó non-profit Benson Intézet honlapján azonban minden információ megtalálható a megfelelő munkához.

A walipini egyik legnagyobb előnye az egyszerűsége mellett az ára, hiszen az intézet La Paz-i modellépítménye mindössze 250-300 dollár (57-68 ezer forint) befektetéssel működik, természetesen olcsó alapanyagokkal és saját munkaerő felhasználásával.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta