LÁJFHEKK

2014-ben még mindig a minimálbútor a nyerő?

2014. február 23., vasárnap 18:25

Egy szuperkönnyű asztal, faléces elemekből összeállított berendezés, skandináv ENSZ-tárgyaló. A Designs of The Year 2014 bútor kategóriájának jelöltjei inkább visszafogottsággal és praktikummal operálnak, mint esztétikai élménnyel. Március végétől augusztusig láthatók a londoni Design Museum kiállításán.

A speciálisan a Bodleian könyvtár számára tervezett masszív, mégis könnyű háromlábú szék - Edward Barber és Jay Osgerby alkotása – a kézműves hagyományokat ötvözi a szobrászattal és az olvasók igényeivel.

A függőleges faszerkezet a polcokon álló könyvek gerincére emlékeztet, ráadásul egybefogja a lábakat is.

Konstantin Grcic a Flötotto felkérésére tervezte meg a Pro Chair családot, amely a legmodernebb ergonómia mellett úttörő designelemeket is felmutat.

Pro Chair
Pro Chair

A szék szerkezete minden irányban lehetővé teszi a mozgást, ráadásul folyamatosan helyváltoztatásra ösztönzi a rajtra ülőt, így egészségügyi szempontból is hasznos.

Színezd újra

IRO, vagyis japánul szín a neve annak a vibrálóan élénk, mégis elegáns bútorkollekciónak, amelyet Jo Nagasaka tervezett a brit Established&Sons számára. Az élénk színek mellett a tervező hű maradt minimalista stílusához, a rendkívül sima csiszolás pedig kiemeli a fa természetes szerkezetét.

IRO
IRO

Hella Jongerius neves designer csapatával (Rem Koolhaas, Irma Boom, Gabriel Lester és Louise Schouwenberg) a holland külügyminisztérium felkérésére alkotott új bútorokat a New York-i ENSZ székház észak-európai küldöttségek számára fenntartott termébe.

A tervezők legfőképp a kényelem és fesztelenség érzetét tartották szem előtt, megtartva az ikonikus skandináv designelemeket.

Könnyed egyszerűség

Az egyszerűen Simple (Egyszerű) névvel illetett projekt két év tervezést és kutatást foglal magában, aminek eredményét a milánói ProjectB Galériában állított ki tervezője, Philippe Malouin.

Simple
Simple

A megfelelő ritmusban és méretben elrendezett faléces elemekből padok, asztalok és könyvtartók állnak össze. A székek, dobozok, könyvtámaszok és lámpák olyan egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból állnak, mint például a közepes sűrűségű préselt rostlemez.

Ripple
Ripple

Benjamin Hubert ultrakönnyű asztala, a Ripple kizárólag természetes anyagok felhasználásával, redőzött sitkafenyő furnérlemezből készült, amelynek szerkezete rendkívül magas teherbírás/súly arányt biztosít. A faanyag minimalizálása környezettudatos, a végeredmény pedig egyszerűen összeszerelhető és mozdítható.

Ön melyiket látná szívesen a lakásában?

 • 59
  A szoborszerű Bodleian könyvtárszék
 • 50
  A forgatható Pro székcsalád
 • 233
  A színes IRO
 • 100
  Az ENSZ skandináv életérzése
 • 108
  A faléces kirakós, a Simple
 • 110
  Az ultrakönnyű asztal, a Ripple

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta