2014-ben még mindig a minimálbútor a nyerő?

Egy szuperkönnyű asztal, faléces elemekből összeállított berendezés, skandináv ENSZ-tárgyaló. A Designs of The Year 2014 bútor kategóriájának jelöltjei inkább visszafogottsággal és praktikummal operálnak, mint esztétikai élménnyel. Március végétől augusztusig láthatók a londoni Design Museum kiállításán.

A speciálisan a Bodleian könyvtár számára tervezett masszív, mégis könnyű háromlábú szék - Edward Barber és Jay Osgerby alkotása – a kézműves hagyományokat ötvözi a szobrászattal és az olvasók igényeivel.

A függőleges faszerkezet a polcokon álló könyvek gerincére emlékeztet, ráadásul egybefogja a lábakat is.

Konstantin Grcic a Flötotto felkérésére tervezte meg a Pro Chair családot, amely a legmodernebb ergonómia mellett úttörő designelemeket is felmutat.

Pro Chair
Pro Chair

A szék szerkezete minden irányban lehetővé teszi a mozgást, ráadásul folyamatosan helyváltoztatásra ösztönzi a rajtra ülőt, így egészségügyi szempontból is hasznos.

Színezd újra

IRO, vagyis japánul szín a neve annak a vibrálóan élénk, mégis elegáns bútorkollekciónak, amelyet Jo Nagasaka tervezett a brit Established&Sons számára. Az élénk színek mellett a tervező hű maradt minimalista stílusához, a rendkívül sima csiszolás pedig kiemeli a fa természetes szerkezetét.

IRO
IRO

Hella Jongerius neves designer csapatával (Rem Koolhaas, Irma Boom, Gabriel Lester és Louise Schouwenberg) a holland külügyminisztérium felkérésére alkotott új bútorokat a New York-i ENSZ székház észak-európai küldöttségek számára fenntartott termébe.

A tervezők legfőképp a kényelem és fesztelenség érzetét tartották szem előtt, megtartva az ikonikus skandináv designelemeket.

Könnyed egyszerűség

Az egyszerűen Simple (Egyszerű) névvel illetett projekt két év tervezést és kutatást foglal magában, aminek eredményét a milánói ProjectB Galériában állított ki tervezője, Philippe Malouin.

Simple
Simple

A megfelelő ritmusban és méretben elrendezett faléces elemekből padok, asztalok és könyvtartók állnak össze. A székek, dobozok, könyvtámaszok és lámpák olyan egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból állnak, mint például a közepes sűrűségű préselt rostlemez.

Ripple
Ripple

Benjamin Hubert ultrakönnyű asztala, a Ripple kizárólag természetes anyagok felhasználásával, redőzött sitkafenyő furnérlemezből készült, amelynek szerkezete rendkívül magas teherbírás/súly arányt biztosít. A faanyag minimalizálása környezettudatos, a végeredmény pedig egyszerűen összeszerelhető és mozdítható.

Ön melyiket látná szívesen a lakásában?

Oszd meg másokkal is!
Mustra