LÁJFHEKK

Fillérekből bolt - egy olívaárus hétköznapjai

2014. január 29., szerda 10:11

Új sorozatunkban izgalmas, újszerű boltokat mutatunk be: elsőként egy olívaolaj-üzletet.

Kevés gyalogos, nehézkes parkolás, szürke utcák. Fura helyen nyitott boltot Tóth Gusztáv, a régészből olívaszakértővé avanzsált üzletember, aki feleségével néhány éve vágott bele az olajüzletbe. A kis bolt tavaly december óta működik, és bár számos, menőnek számító étterembe szállítanak olívát, a házaspár úgy döntött, nem Budapesten, hanem a fővárostól pár kilométerrel arrébb, Pomázon nyitnak üzletet.

Az üzlethelységben működött már hentes, zöldséges, legutóbb talán ingatlanközvetítő, aminek az egyetlen öröksége a mélysárgára festett falak maradtak. Az alapkoncepció egyszerű volt: "amiért nem kell elmenni a boltba, azért ne menjünk el" - és ehhez tartották is magukat. A boltba vagy régi bútorok, vagy fillérekért építettek kerültek, a nagyi szekrénye is helyet kapott itt, a sok rétegnyi csúnya mázolás helyett maradtak a natúr, kissé kopott ablakkeretek. Ez utóbbi nem volt kis munka, sokat kellett égetni és vakarni, de a végeredmény jól illeszkedik a bolt miliőjéhez. 

A bolt hátuljában található pálmafás műalkotás egy fáradt délután született, amikor a sárga borzalomtól igyekeztek megszabadítani a bolt falait. A végeredmény a "hogyan alakítsuk át hátrányunkat előnnyé" tipikus esete: a festék lekaparásával született izgalmas darabot már volt, aki hazavitte volna.

Tóth elmondása szerint sokat dolgoztak az üzleten, éjszakába nyúlóan próbálták kialakítani azt a stílust, amivel azonosulni tudtak, illik az olajokhoz, és még pénztárcabarát is. Fontos volt, hogy legyen gyereksarok, egyrészt mert a Tóth-Bárány házaspár gyereke is bent szokott lenni az üzletben, másrészt nem jó nyűgösen szaladgáló gyerekek között olajat kóstolni.

Nem volt egyszerű döntés, hogy pont Pomázon legyen a bolt, de a budapesti boltok bérleti díjai meggyőzték őket arról, hogy a Batthyányi tértől 31 percre lévő kisvárosba is ki fognak jönni a megszállott vásárlók. A koncepció az, hogy minőségi olajokat kínáljanak elérhető áron, és folyton keresik az új termelőket, akiknek a olajai mindkét feltételnek megfelelnek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta