LÁJFHEKK

Öt hiba, amit elkövethet bevásárlásnál

2014. január 22., szerda 08:49

Azt már tudja, hogyan  spórolhat a bevásárlásonmiért is költ többet, mint amennyit szeretne, és hogy miképpen veszik rá az áruházak a költekezésre. A  Huffington Post újabb öt hibát mutat, amiket valószínűleg ön is elkövet egy-egy bevásárlás alkalmával.

Csak hetente egyszer megy bevásárolni

Sokan követik el azt a hibát, hogy igyekeznek minél ritkábban járni bevásárolni. Ilyenkor rendszerint jól telepakolják a kosarat - köztük olyan kajákkal is, amiknek viszont rövid a lejárati idejük, így nem egyszer fordul elő, hogy ezek némelyike a kukában végzi. Ha nem rendszeres menetrend szerint jár vásárolni, hanem aszerint, mikor kell; és tényleg szigorúan csak azt veszi meg, amire szüksége van, pénzt spórolhat meg. Persze, ennek is megvan hátulütője: minél többször jár boltban, annál többször teszi ki magát a kísértésnek, hogy olyasmit is vásároljon, amire nincs is szüksége! Persze, ennek kivédésére már adtunk tippet, például a következő bekezdésben szereplőt is.

Terv nélkül indul útnak

Az már jó jel, ha bevásárlólistával indul élelembeszerző körútra, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt kellően előregondolkozva teszi. Mert hiába írja le, hogy mik hiányoznak a háztartásból, vagy miket kívánt meg épp a lista készítésekor, könnyen előfordulhat, hogy amikor hazaér, ugyan vett jó pár dolgot, viszont egy rendes ebéd megfőzéséhez még mindig nincs meg minden alapanyaga. A legjobb tehát, ha legalább két-három napra előre megtervezi a családi menüt reggelire, ebédre és vacsorára lebontva, és csak az ehhez valókat vásárolja csak meg.

Teli hassal megy bevásárolni

Azt már sokszor megírtuk, hogy akkor jár a legjobban, ha nem éhesen indul bevásárolni, akkor ugyanis nagyobb a veszélye, hogy mindent megvesz, amit a korgó gyomra megkíván. Ez az alapelv továbbra is él, csak arra figyeljen, hogy ne essen át a ló másik oldalára. Ha ugyanis - merő elővigyázatosságból - jól bezabál, mielőtt elindulna a boltba, megeshet, hogy nemcsak az ínycsiklandó élelmiszerek összevásárolgatását sikerül kivédenie, de úgy általában az élelmiszereket is. Mindet. Igen, azt is, amire amúgy szükség is lenne otthon, úgyhogy másnap kezdődhet újra a bevásárlótúra. A megoldás tehát: persze, egyen valamit, ha jólesne, de ne közvetlenül a reggeli, ebéd vagy vacsora után induljon bevásárolni.

Túl sok „egészséges” konzervkaját vesz

Az élelmiszerláncok jót kaszálnak az újabb és újabb étkezési hóbortokon, hisz sokszor elég csak átcsomagolniuk az árut, máris úgy néz ki, mintha valami egészséges termék lenne. Miközben az előrecsomagolt kaják semmivel sem lesznek egészségesebbek attól, hogy rájuk van írva, hogy paleo diétához is tökéletesek, vagy gluténmentesek, esetleg organikus vagy természetes eredetűek (ez vonatkozik amúgy a natúr kozmetikai szerekre is). Próbáljon meg inkább arra törekedni, hogy a különféle módszerekkel tartósított, vegyszerekkel kezelt, atombiztosan csomagolt, évek múlva lejáró feldolgozott élelmiszer helyett minél több friss, feldolgozatlan, "valódi" terméket fogyasszon, és inkább házi kosztot egyen, mintsem előre gyártott, egészségesnek eladott műkajákat. És arról se feledkezzen meg, hogy mindig olvassa el a címkén szereplő összetevőlistát: nézhet ki valami mégoly jól is, azért higgye el, érhetik meglepetések!

Nem tudja, hogy mikor van a boltban árufeltöltés

Ahhoz, hogy mindig a legfrissebb áruhoz jusson, érdemes utánanéznie, mikor érkezik új szállítmány az üzletbe. Kérdezze meg nyugodtan az eladókat, hogy mely napokon szállítják a gyümölcsöt, zöldséget és húst, és időzítse ezekre a napokra a bevásárlást. Így biztos lehet abban, hogy mindig a legfrissebb étel kerül a bevásárlókosarába. A tejtermékeknél érdemes figyelni a szavatossági dátumot: sokszor előfordul, hogy a vészesen közelgő lejárati dátummal ellátott dolgokat pakolják előre, hogy hamarabb elfogyjanak.

Ha még inkább spórolni szeretne, kipróbálhatja, hogy zárás előtt ugrik be vásárolni (ilyenkor sokszor jelentősen olcsóbban kiszórják például az aznapi pékárut), vagy árucsere napján. Az is jó megoldás, ha a hamarosan lejáró, akciós termékek közül válogat: ezeknek még semmi bajuk, viszont akár 50 százalékkal olcsóbban is megveheti őket. 

Önnek milyen bevált módszerei vannak bevásárláshoz? Megírhatja kommentben a Facebook oldalunkon!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta