LÁJFHEKK

Ezért lesz ideges, ha kibontja, amit vett

2014. január 13., hétfő 20:12

Az élelmiszergyártók szeretnek minél több árut eladni, ráadásul még haszonra is szert tenni, és ezzel nincs is semmi baj, ezt hívják kereskedelemnek. Néha azonban nagy csalódások érhetik az embert, ha levesz a polcról egy terméket, amiről azt hiszi, hogy a csomagolás mérete összefüggést mutat a beltartalom mennyiségével, majd kiderül, hogy a kettő köszönőviszonyban sincs egymással. 

Persze, a csomagoláson rajta van, hogy pontosan milyen mennyiségű az adott termék, ezt a jogszabályok szerint fel is kell tüntetni. Ennek ellenére sokat számít egy döntésben, hogy mekkora méretű(nek látszik) az adott élelmiszer, hiszen sokan ez alapján döntenek. Na, ők megszívhatják.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint "a gyártónak, kereskedőnek nem írja elő jogszabály, hogy a csomagolás űrtartalma és a csomagolni kívánt termék űrtartalma közötti eltérés maximálisan mennyi lehet." Akit érdekel a törvény pontos szövege, kattintson, és értelmezzen!

Az általunk megkérdezett vásárlók nagy része azonban nem egyszer találkozott már ezzel a trükkel, és mindenki más módszerrel védekezik a dolog ellen. Van, aki mindennek megnézi a súlyát, és az alapján próbál becsülni (tegye fel a kezét, aki pontosan be tudja lőni, mekkora térfogatú lehet mondjuk húsz deka pilótakeksz!), más kizárólag a kilóra vetített érték alapján hasonlítja össze termékeket (és milyen jól teszi, ugye), és van, aki csak a már bevált termékeket veszi, és nem kísérletezik újdonságokkal. 

Président sajt - rondelé  125 gramm - 489 Ft 

A camargue-i sóval ízesített kecskesajt jól kenhető, krémes, hideg hatására sem változik a kenhetősége, és még finom is - de ebben az esetben nem az a lényeges, hogy milyenek a beltartalmi értékek, hanem az, hogy a kivülről teljes körnek kinéző doboz valójában egy trükkös megoldással ad kevesebbet, mint amennyit ígért.

Tesco Corn Flakes 500 gramm - 799 Ft

Egy jó kukoricapehely reggelire? Persze, bár jó sok kalóriát tartalmaz. De tévednek, ha azt hiszik, a doboz valóban ízletes kukoricával van tele. A tényleges mennyiség nagyságrendileg a doboz fele, és persze, mi sem szeretnénk morzsává tört kukoricapelyhet a csészénkbe, de ezt a mennyiségű levegőt a csomagolási technológiák csak részben indokolhatják. 

Oho Cool reggeli gabonapehely - 175 gramm - 299 Ft

Alapvetően nem vagyunk oda a magas cukortartalmú, vércukorszintet hirtelen megdobó reggelikkért, de néha azért bárki megkívánhat ilyesmit. Az Oho Coollal viszont nem jár túl jól, a vicces betűformákra puffasztott pehellyel nem sokáig fog jóllakni. Ha benéz a galériába, jól látszik, mekkora mennyiséget mekkora zacskóban adnak el.

Manner Cubi Dooo - 140 gramm - 899 Ft

A Manner ostya gyártója helyes kis csokival befont golyóformában is piacra dobta a termékét, kár, hogy aranyáron mérik – de nem is ez a baj vele. Hanem az, hogy ennyi pénzért szeretnénk, ha tele lenne az a doboz, és ne legyen még egy csomó hely a tetején.

Cantina tortilla chips -200 gramm - 549 Ft

A chipsek és egyéb zacskós termékek világa csomagolás szempontjából is legalább annyira izgalmas, mint sokféleségük. Ennek jó példája a Cantina tortillája, mely hatalmas mérete ellenére még úgy is igen szerény beltartalommal rendelkezik, hogy tisztában vagyunk a csipszek mellé gyárilag csomagolt levegő/védőgáz funkciójával és szükségességével. 

Land-leben Crouton fokhagymás - 75 gramm - 269 Ft

Croutont venni alapvetően tök felesleges, mert házilag is elő lehet állítani fillérek, ennek ellenére vannak, akik nem vacakolnak a home made verziókkal, hanem lekapják a polcról. Érdemes összehasonlítani a 75 grammos és a 100 grammos zacskó méretét, mekkora az eltérés. A zacsit nem igazán töltötték tele, szerintünk ott még elfért volna jó pár kenyérkocka.

Elyon pirított kenyérkocka hagymás-fokhagymás - 100 gramm - 289 Ft

Egyszerűbb csomagolás, nagy zacskó, kevés tartalommal. A gyártók nem szeretik teletölteni a zacskókat, és ugye ehhez joguk is van, de azért ez tényleg sovány beltartalomnak tűnik. Egyébként a hagymaíz nem túl átütő, inkább csak a fokhagyma dominál a kenyérkockákban, és még kissé sós is. 

Pilóta mini - 148 gramm - 389 Ft

12 db mini kekszet rejtett a csomag, aminek egyetlen előnye van: az, hogy nem fogja magát halálra zabálni belőle. Azon azonban érdemes elgondolkozni, hogy fizetne-e darabonként 32 forintot egy-egy pirinyó kekszért.

Chio Chips újhagymás - 75 gramm - 279 Ft

A Chio középmezőnyben végzett a chipsek tesztjén, úgyhogy eleve emiatt is kereshet inkább mást, ráadásul meglehetősen szellősen töltötték meg a zacskót. És bár tudjuk, hogy a gyártók ezzel akadályozzák meg, hogy a ropogós csipsz összetörjön a zacskóban, ez azért nem indokolja, hogy nevetséges mennyiség kerüljön a csomagolásba. Persze, grammra stimmel a dolog, ez mégsem vigasztal minket.

Bonbonettti bonstick mogyorós 73 gramm - 289 Ft (akciós ár)

Édesszájúaknak ajánlott, és nem átütő mogyoró ízű a bonstick, ráadásul mindössze 73 gramm (7,3 dekagramm) az egész doboz. A csomagolásra ugyan rá van írva, hogy kent, de lehetne töltött is, mert az az igazi

Crispy Milky tölcséres túrórúd, csokis - 43 gramm - 169 Ft

Talán az egyik legnagyobb meglepetést ez a termék okozta, bár le kell szögezni, hogy utólag kiderült, a csomagoláson látható "fagylalt" mérete pontosan megegyezik azzal, amit a zacskóba tettek. Az viszont biztos, hogy még ha a termék védelme okán is került ennyi levegő a csomagolásba, az nem sokat ért, mivel a csokiborítás levált, mire hazavittük. A túrófagylalt amúgy savanykás, pont olyan, mint egy romlásnak indult túrórudi nedves tölcsérbe töltve. 

Kist gumicukros krémdesszert . 90 gramm - 99 Ft (akciós ár)

Gumicukrot rakni valamibe alapvetően elég meglepő, igaz, nem is vitték túlzásba a mennyiséget. A meglehetősen édes és kalóriadús terméket ráadásul jó másfél centivel a doboz pereme alatt kezdődik, úgyhogy még jócskán fért volna bele - vagy krémdesszert, vagy néhány gumicukor. 

Magyar tejföl - 850 gramm - 629 Ft

A magyarságát bátran vállaló tejföltöl hatódott a szívünk, aztán kinyitottuk a dobozt, és szomorúan láttuk, hogy mennyi levegőt sikerült megvásárolnunk. Természetesen mennyiségre stimmel a tejföl, de vagy fért volna jócskán bele, vagy nem kell ekkora bödönt gyártani hozzá.

Fusion Wax Gum - 150ml - 969 Ft

Ez persze nem élelmiszer, de pontosan azért vettem meg eredetileg, mert kiválóan mutatja, hogyan csomagolnak úgy a gyártók, hogy a termék többnek tűnjön, mint a benne lévő valós mennyiség. A doboz alja eleve feljebb kezdődik, mint azt az alsó perem sejteti, ráadásul nincs is teletöltve - vagy ki tudja, az is lehet, hogy valaha tele volt, de mivel nincs fóliás biztonsági lezárása, így az nyitja ki, aki csak akarja. A csalódást fokozta, hogy kinyitásnál kiderült, a termék alkotóelemei különváltak, ettől meglehetősen gusztustalan is lett a majdnem 1000 forintba kerülő hajwax állaga, de a címkéje szerint ennyiért legalább sheavajat tartalmaz. 

Kihagytunk valamit? Évek óta dühöng valamelyik termék miatt? Írja meg, hogy megírhassuk!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta