Még úgy is olcsó a UPC, ha kimaradozik

Azt már elmondtuk, hogy ha elmegy a net, akkor 72 óráig gyakorlatilag egy szava sem lehet, az viszont nem mindegy, hogy mindezt mennyiért kapja. Szétnéztünk, hol mennyit fizetne, és mindehhez milyen gyorsaságú internetet kap. Legjobban akkor jár, ha csomagban rendeli – tehát tévét és vezetékes telefonvonalat is kér, és még hűségidőt is vállal –, de azért vannak alternatívák azon kívül is, hogy némi kedvező havidíjért cserébe egy életre hozzáláncolná magát valamelyik szolgáltatóhoz. Néhányuk diszkrét pszichikai terrorral (belépési díj, jóval magasabb havidíj, egyéb költségek) azért csak rákényszeríti az ügyfelekre az akaratát.

shutterstock 100465558

Hol érhető el?

A legnagyobb buktató, hogy a szolgáltatók egy része nem érhető el országszerte, sőt: attól, hogy a két utcával odébb lakónak az van, előfordulhat, hogy ön már mégse esik bele a szolgáltatási körzetbe, így nem tud szerződni velük. Ezért mielőtt elkezdené fájdítani a szívét a jobbnál jobb, de önnek elérhetetlen ajánlatokat látva, ellenőrizze le, hogy az ön körzetében egyáltalán mely szolgáltatók versenyezhetnek a havidíjért. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán szűrhet rá letöltési sebesség, havidíj és vállalt hűségidő szerint az önnek tetsző szolgáltatásra. Tudott arról, hogy létezik egy ún. Spar Internet feltöltő kártya? Mi nem. Mégis, most az otthoni, lehetőleg korlátlan internetet biztosító, legnagyobb szolgáltatók árait hasonlítottuk össze. 

Mobilnet vagy kábelnet?

Mielőtt dönt, érdemes megfontolni, hogy hol szeretné használni leginkább az internetet, illetve mennyit utazgat, vagyis gondolja végig a netezgetési szokásait. Ma már az összes szolgáltatónál elérhető a mobilnet, aminek hátránya, hogy összességében egyáltalán nem olcsóbb, mint a vezetékes, ráadásul az esetek többségében nem is korlátlan. Előnye viszont, hogy oda viszi magával, ahova csak szeretné, nincs helyhez kötve. Aki ritkán internetezik, és olyankor is inkább csak levelek olvasására, vagy sima böngészésre használja a netet (nem pedig sorozatokat néz rajta állandóan), ráadásul sokat utazgat, vagy csak szeret nyáron kiülni a szabadba és onnan pötyögni, annak inkább a mobilnetet ajánljuk. Azok, akik inkább otthon neteznek, akár több gépen egyszerre, játszanak vagy filmeket néznek rendszeresen, jobban járnak, ha a kábeles megoldást választják.

shutterstock 98622701

Mire figyeljen a választásnál?

Sávszélesség: Értelemszerűen minél nagyobb megabit per szekundum letöltési sebességet választ, annál jobban jár,  ezért azt javasoljuk, a szerződésnél (főleg, ha hosszú távra köti meg) már eszerint gondolkodjon. A szolgáltatók, nagyon rafináltan, mindig a maximálisan elérhető letöltési és feltöltési sebességet adják meg, a sokkal kisebb garantált érték csak néhány sorral lejjebb található – pedig valójában ez, illetve egy ehhez közelítő érték lesz az, amivel kalkulálhat. De íme egy egy életszerűbb példa az előbbi modellezésére: olyan ez, mintha feladna egy társkereső hirdetést azzal, hogy "akár 50 kiló is lehetnék, voltam is valaha, de most éppen 72 vagyok. Viszont dolgozom az ügyön, és ígérem, sosem leszek 90 kilónál több".

Belépési díj: Sok esetben kérnek belépési díjat, amit valahogy – általában hűségnyilatkozattal – le lehet faragni. Úgyhogy néha hiába tűnik kedvezőnek, jó árúnak egy ajánlat,  ha a 10 000 forintos belépési díj elveszi az ember kedvét – főleg, ha talál másik öt olyat, ahol ilyen nincs.

Extrák: Néhány helyen a belépést követően pár hónapig biztosítanak extrákat. Akad, ahol vírusvédelmet kap két-három hónapig, míg máshol a gyorsabb internettel csábítanak. Mindig kérdezzen rá, hogy az extra időszak leteltével ezeket le kell-e külön mondania vagy automatikusan megvonják-e, nehogy meglepődjön, ha kiszámlázzák az ingyenes időszak leteltével. Ne felejtse el a számláján is ellenőrizni, hogy szerepelnek-e plusz tételként.

E-mail fiók: Amennyiben jár az előfizetéshez e-mail cím, kérdezzen rá a szerződéskötéskor, hogy mekkora tárhellyel rendelkezik és túllépés esetén számolnak-e pluszköltséget. Ha igen, vagy csak nem kéri az e-mailt címet, akkor ez egy teljesen felesleged extra, amiért nem érdemes plusz pénzt fizetnie.

154220400
Bloomberg

Digi

Kábelnetet és mobilnetet is kínál a Digi, ahol az egyéni igények szerint kezdő, haladó és profi csomag közül választhat. A legolcsóbb csomag 2700 forintba kerül, 4 mbit/s letöltési és 2 mbit/s feltöltési sebességet garantálnak, ami arra elég, hogy e-maileket olvasson vagy böngésszen, a videók már lassabban töltődnek be. A középső csomag pont ezer forinttal drágább, 3700 forintot kérnek érte, amiért 6 mbit/s feltöltési és 3 mbit/s letöltési sebességet kap, valamint két e-mail címet. Ezzel már videotelefonálhat, de YouTube-videokat is nézegethet. Ha ennél többre vágyik, esetleg letöltene vagy több gép között osztaná meg az internetet, akkor jobban jár a legdrágább csomaggal, ami havi 4700 forintba kerül. Említettük, hogy a maximális és a garantált sávszélesség között elég nagy is lehet a különbség: nos, itt a garantált sávszélesség 8mbit/s letöltés és 4mbit/s feltöltés esetén, míg a maximális sávszélességnél 80 mbit/s és 25 mbit/s szerepel. A valós érték valahol a kettő között lesz, így kalkuláljon, amikor egész évadnyi sorozatokat tervez letölteni az esti mozizáshoz.

Externet

Az Externet ADSL szolgáltatása előtt jól gondolja át, hogy szüksége van-e vezetékes telefonra. Amennyiben ugyanis ezt választja, le kell mondania a vezetékes vonalról, mivel az internet azon keresztül érkezik. Legyen óvatos, ha úgy rendeli meg, hogy van élő vezetékes vonala! Elképzelhető ugyanis, hogy a másik szolgáltatónál még nem járt le a hűségideje, abban az esetben pedig kiszámlázzhatják önnek a kötbért az idő előtti megszüntetésért. Jó, ha tudja azt is, hogy a havidíjban nincs benne sem a modem díja (egyszeri 5990 forint), sem a szerelési költség, a kedvezményes árat pedig csak elektronikus számla esetén biztosítják. Nincs minden részlet feltüntetve a honlapon, az Externet inkább a telefonos megkeresésben hisz, így ha érdekesnek találja a dolgot, meg kell adnia az elérhetőségeit, hogy aztán majd rábeszéljék valamelyik csomagra. Apropó csomagok: a 10 mbit/s sebességű 5530 forintba kerül kedvezményesen, a 20 mbit/s sebességű pedig 6530 forintos havidíjért rendelhető, ha csak internetre szeretne előfizetni és E-számlát használ.

shutterstock 97730039

Invitel

Az Invitel jóval drágább megoldást kínál, mint a Digi, viszont a garantál sávszélessége is nagyobb. A legolcsóbb csomagban például 7.5 mbit/s és 2.5 mbit/s a le- és feltöltési sebesség, mindez 5490 forintba kerül. A legdrágább csomagban a garantált sebesség 60 mbit/s és 20 mbit/s, viszont a kínált sávszélesség 150 mbit/s és 60 mbit/s. Ezzel már bőven megoszthatja a netet a készülékei között, valamint játszhat, és fájlokat cserélgethet. Havidíja 10 590 forint, de ugyanezt olcsóbban is megkaphatja, ha telefont és IPTV-t is rendel.

T-Home

Nem kötelező hűséget fogadni a T-Home-nak, anélkül viszont 18 ezer forintos telepítési díjjal és sokkal magasabb havidíjjal kell számolnia. Ha ezt áttanulmányozza, higgye el, rögtön úgy fogja érezni, hogy ön mindenképpen alá szeretne írni egy legalább egy évres szóló hűségszerződést. A legkisebb, 6430 forintos csomagért csak internetet kap, ami nem túl olcsó, különösen, hogy csak 1mbit/s letöltési, valamint 0,5 mbit/s feltöltési sávszélességet garantálnak. Ha az XL csomagot választja, akkor a 8340 forintos havidíjért 50 mbit/s (letöltési) / 25 mbit/s (feltöltési) sávszélességet kap (a garantált ebben az esetben 25 mbit/s / 5 mbit/s). Az XXL csomagban épp kétszerannyit kap a garantált sebességből, mint az XL-nél, a kínált sávszélesség pedig 120 mbit/s le- és 50 mbit/s feltöltési sebességű. Ezért havonta 10 340 forintot kérnek. 

UPC

A UPC kitalálta a legjobb mondást: rendeljen internetet interneten keresztül, mert akkor olcsóbb. Persze alapvetően ez nem egy áthidalhatatlan küldetés, de önmagában kicsit furfangos marketing akció. Ha nem köt legalább egyéves szerződést, itt is lesznek extra költségek: például a több mint tízezer forintos belépési díj. A belépési díjat a hűségszerződéssel sem úszhatja meg teljesen, 1500 forintot még úgy is elkérnek érte, ám ha interneten jelzi, hogy szeretne internetet, elengedik ezt is. Sőt, ha online számlát kér, akkor azt az 1500 forintot még jóvá is írják az első hónapban. A UPC legolcsóbb csomagja 2590 forintba kerül havonta, ezért 3 mbit/s letöltési és 0,5 mbit/s feltöltési sávszélességet garantálnak. A 120-as csomagnak már a nevében is jelzik, hogy 120 mbit/s a maximálisan elérhető letöltési sávszélesség, de garantáltan csak a negyedével, vagyis 30 mbit/s sebességgel tölthet le havi 6290 forintért. A leggyorsabbért 8290 forintot kell fizetnie, cserébe viszont akár a 240 mbit/s sebességet is elérheti – de a 60-at biztosan.

shutterstock 24934777
Havidíjak maximális letöltési sávszélesség szerint
    30 mbit/s alatt 30- 50 mbit/s 50-120 mbit/s Több mint 120 mbit/s
Digi  2700 forint  (20mbit/s)  3700 forint (40 mbit/s)  4700 forint (80mbit/s)  - 
Externet  4930 forint (5mbit/s), 5530 (10mbit/s) vagy 6530 forint (20mbit/s)  -   -   -    
Invitel  5490 forint (15 mbit/s) vagy 6490 forint (25 mbit/s) 8290 forint (50mbit/s)  -  10 590 forint (150 mbit/s)
T-Home  6340 forint (10 mbit/s) vagy 7040 (20 mbit/s)  7840 forint (30 mbit/s) 8340 forint (50 mbit/s) 10 340 forint (120 mbit/s)
UPC  2590 forint (15 mbit/s) 3590 forint (30 mbit/s) 4690 forint (60 mbit/s) 6230 forint (120 mbit/s) vagy 8290 forint (240 mbit/s)

 +1 Flexinet

Ha olyan helyen lakik, ahová semmilyen szolgáltató nem akarja betenni a lábát, akkor csak a műholdra számíthat. Ha azt hiszi, hogy ennek aztán csillagászati ára van, sajnos nem is téved nagyot, legalábbis, ami a járulékos költségeket illeti. Merthogy például a szolgáltatás kiépítésének előfeltétele, hogy legyen egy parabolája (de ebben természetesen tud a cég is segíteni, rendelhet tőlük olyan csomagot is, amiben az összes beltéri és kiegészítő felszerelésen kívül parabolaantennát is kap 2 éves garanciával), hiszen egyetlen szobaantennával lehetetlen befogni az adatokat. A havidíj még talán el is menne, persze, csak akkor, ha kétéves előfizetést köt, és még ekkor is számolnia kell egy 50 ezer forint körüli egyszeri belépési díjjal, amiért a beltéri egységet és minden olyan felszerelést megkap (a parabolaantennán kívül), ami ahhoz kell, hogy használni tudja a szolgáltatást. Továbbá ha azt szeretné, hogy szakemberek szereljék össze, akkor erre jön még a 32 ezer forintos telepítési díj is.

Ez a szolgáltatás ráadásul még csak nem is korlátlan, és késés, csúszás is előfordulhat, ami videotelefonálásnál zavaró lehet. Illetve sajnos az is tény, hogy egy szelesebb, viharosabb időjárás, de akár egy testesebb madár is tud kimaradást okozni. Mindenesetre, ha a parabola megvan, akkor jöhet az internet: a havi 10 GB-os adatforgalmi korlátos csomagért 8000 forintot kérnek, a sávszélesség normál csomag esetében 20/6 mbit/s (letöltés/feltöltés), míg a Lite típus esetében lassabb, 10/2 mbit/s sávszélességű. Az árbeli különbség az adatforgalmi keretekből adódik, vagyis hogy mennyi adatot tud letölteni a hónapban. A 20 GB-os 11 500 forint havonta, a 30 GB-os 16 600, a maximum pedig az 50 GB adatforgalmi korlátos csomag, ami már 26 800 forintba kerül egy hónapra, ha a gyorsabb internetet választja. Lite esetén olcsóbban megússza, viszont kevesebbet is tölthet le, ráadásul lassabban is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek