A McDonald's 15 milliós csirkéi közül csak a grillezettben van bőr

Összesen 15 millió forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal a McDonald's-ra, mert a gyorsétterem-hálózat 2012. január 1. és 2013. február 12. között a csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat – közölte honlapján a versenyhivatal. Az indoklásban azt írják: a McDonald's egyes, csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban.

e5b18fe5b995e5bfabe785a7-2013-08-28-e4b88ae58d8810-38-38.png

Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékek, ezek panírozott változatai, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem például darált bőrt is tartalmaznak, illetve olyan technológián, átalakításon (pl. darálás, felbontás, pácolás, formázás) esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra. A versenyhivatal megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson. 

A GVH még februárban indított eljárást a társaság ellen, mivel a hivatali álláspont szerint ezzel megtévesztették a fogyasztókat. A Nol.hu információi szerint az egyik tárgyaláson a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. képviselője azzal védte a céget, hogy a termékek megfelelnek mind az EU-s, mind a hazai jogszabályoknak. A cég álláspontja szerint az éttermekben eddig is hozzá lehetett férni azokhoz a tájékoztatókhoz, melyből kiderül, milyen termékről van szó. "Ugyanakkor az, hogy a „csirkehús” pontosan milyen jellegű vagy összetételű csirkéből, illetve hogyan készült, az a gyorséttermi vásárlókat nem érdekli" - írja a lap. 

Érdekes érveléssel közelítettek az ügyvédek a csirkéhez illetve annak bőréhez: amikor a GVH felvettette, hogy nem jó, ha csirkebőr van a termékben, a válasz az volt: „aki grillezett már csirkemellet, azt tudja, hogy az bőr nélkül kiszárad”. A cég ígérete szerint mindenesetre a társaság a korábbinál részletesebben fogja tájékoztatni a vevőket arról, mit tartalmaznak a termékek. 

Megnéztük a cég honlapját, hátha onnan tudunk információhoz jutni, hogy mit is tartalmaznak az egyes termékek, ám mindössze tápanyagtáblázatot és allergéneket találtunk.

 A cég reagált

 A McDonald's közelménye szerint ők nem tévesztették meg a fogyasztókat. "A versenyhivatali eljárás során bebizonyítottuk, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően jártunk el, és valamennyi vonatkozó hazai és EU-s jogszabályt betartva hirdettük és értékesítettük termékeinket. Az eljárás során kifejtett álláspontunkat fenntartjuk, és a Versenytanács határozatának bírósági felülvizsgálatát kérjük. Továbbá azonnali helyreigazítási kérelemmel fordulunk a GVH-hoz, ugyanis valótlan állítás, és a Versenyhivatal is tévesen tette ma közzé, hogy a panírozott termékek és a csirkemell csíkok nevű termékeink darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel.

A grillezett csirkehúsos termék tartalmaz csirkebőrt, az anatómiai aránynál kisebb mértékben. A bőr hozzáadására ennél a terméknél azért van szükség, hogy a hús élvezeti értéke megmaradjon, ne váljon szárazzá a grillezést követően. A GVH vizsgálatában érintett négy termék tehát a következő összetevőket tartalmazza:

  • Grillezett csirke – csirkemell filé, bőr, páclé, növényi olaj – grillen sütve
  • Panírozott csirke – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve
  • Csirkemell csíkok – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve 
  • Ropogós csirkemell csíkok (filé) – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve."

Hogy a történet ne legyen ilyen egyszerű, a Prémium grill csirke salátában felhaszált termék gyártójára már Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága már 2012-ben büntetést szabott ki (Vj/016-007/2013) ugyanis a termék megnevezése „Grill Chicken (gyorsfagyasztott hőkezelt ) csirkehús”, mely megnevezés félrevezetően határozza meg a termék jellegét, mert a csirke színhús összetevőn kívül bőrt, növényi olajat, keményítőt és más összetevőket is tartalmaz.

Az élelmiszer valódi jellegének nem az összetevők listája alapján, hanem a megnevezésből kell kiderülnie, így a megnevezéshez kapcsolódóan minden olyan kezelést fel kell tüntetni, amely lehetővé teszi a megkülönböztetést azoktól a termékektől, amelyekkel összetéveszthető, így például pácolt, formázott, elősütött, az összetételi felsorolásban egy összetevőként – „csirkehús 83% ” – jelölték a felhasznált csirke mellfilét és a csirkebőrt is, a csirkebőr azonban nem tekinthető húseredetű összetevőnek. Mivel a termék megnevezésében csirkehús szerepel, ezért a ténylegesen felhasznált hús („vázizomzat”) százalékos feltüntetése szükséges. A megküldött gyártmány lap alapján sem állapítható meg, hogy a termék ténylegesen milyen százalékban tartalmaz csirkehúst, illetve bőrt - írja a GVH határozatában. 

A McDonald's a Wessling Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft- t kérte fel a vizsgálatokra. Eszerint: "A kiállított szakvélemény szerint is termékeinek csirkehúsos összetevői maradéktalanul megfelelnek a jogszabályi előírások szerinti hús fogalomnak, - a termékek panír nélküli hústartalma minden esetben meghaladja a 84% - ot (a Grill Chicken esetében 84,4%, a Value Chicken Patty esetében 91%, a Chicken Premiere esetében 89% volt ez az érték), a fennmaradó rész (a Grill Chicken esetében 13,6%, a Value Chicken Patty esetében 9%, a Chicken Premiere esetében 11%) pedig páclé, - a Wessling Kft. által kiadott szakvélemény szerint a Value Chicken Patty és a Chicken Premiere alapanyagú termékek a húson és a piacon szokásosan használt páclén kívül legfeljebb panírt tartalmaznak, de más összetevő nem található bennük. Ebben a tekintetben az eljárás alá vont termékei egyértelműen magasabb minőséget képviselnek a piacon elérhető gyorsfagyasztott félkész termékekhez képest, mivel a húspogácsának nevezett termékek sok egyéb összetevővel is rendelkeznek, ami alacsonyabb minőséget eredményez."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek