LÁJFHEKK

A McDonald's 15 milliós csirkéi közül csak a grillezettben van bőr

2014. január 8., szerda 15:39

Összesen 15 millió forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal a McDonald's-ra, mert a gyorsétterem-hálózat 2012. január 1. és 2013. február 12. között a csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat – közölte honlapján a versenyhivatal. Az indoklásban azt írják: a McDonald's egyes, csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban.

e5b18fe5b995e5bfabe785a7-2013-08-28-e4b88ae58d8810-38-38.png

Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékek, ezek panírozott változatai, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem például darált bőrt is tartalmaznak, illetve olyan technológián, átalakításon (pl. darálás, felbontás, pácolás, formázás) esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra. A versenyhivatal megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson. 

A GVH még februárban indított eljárást a társaság ellen, mivel a hivatali álláspont szerint ezzel megtévesztették a fogyasztókat. A Nol.hu információi szerint az egyik tárgyaláson a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. képviselője azzal védte a céget, hogy a termékek megfelelnek mind az EU-s, mind a hazai jogszabályoknak. A cég álláspontja szerint az éttermekben eddig is hozzá lehetett férni azokhoz a tájékoztatókhoz, melyből kiderül, milyen termékről van szó. "Ugyanakkor az, hogy a „csirkehús” pontosan milyen jellegű vagy összetételű csirkéből, illetve hogyan készült, az a gyorséttermi vásárlókat nem érdekli" - írja a lap. 

Érdekes érveléssel közelítettek az ügyvédek a csirkéhez illetve annak bőréhez: amikor a GVH felvettette, hogy nem jó, ha csirkebőr van a termékben, a válasz az volt: „aki grillezett már csirkemellet, azt tudja, hogy az bőr nélkül kiszárad”. A cég ígérete szerint mindenesetre a társaság a korábbinál részletesebben fogja tájékoztatni a vevőket arról, mit tartalmaznak a termékek. 

Megnéztük a cég honlapját, hátha onnan tudunk információhoz jutni, hogy mit is tartalmaznak az egyes termékek, ám mindössze tápanyagtáblázatot és allergéneket találtunk.

 A cég reagált

 A McDonald's közelménye szerint ők nem tévesztették meg a fogyasztókat. "A versenyhivatali eljárás során bebizonyítottuk, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően jártunk el, és valamennyi vonatkozó hazai és EU-s jogszabályt betartva hirdettük és értékesítettük termékeinket. Az eljárás során kifejtett álláspontunkat fenntartjuk, és a Versenytanács határozatának bírósági felülvizsgálatát kérjük. Továbbá azonnali helyreigazítási kérelemmel fordulunk a GVH-hoz, ugyanis valótlan állítás, és a Versenyhivatal is tévesen tette ma közzé, hogy a panírozott termékek és a csirkemell csíkok nevű termékeink darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel.

A grillezett csirkehúsos termék tartalmaz csirkebőrt, az anatómiai aránynál kisebb mértékben. A bőr hozzáadására ennél a terméknél azért van szükség, hogy a hús élvezeti értéke megmaradjon, ne váljon szárazzá a grillezést követően. A GVH vizsgálatában érintett négy termék tehát a következő összetevőket tartalmazza:

  • Grillezett csirke – csirkemell filé, bőr, páclé, növényi olaj – grillen sütve
  • Panírozott csirke – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve
  • Csirkemell csíkok – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve 
  • Ropogós csirkemell csíkok (filé) – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve."

Hogy a történet ne legyen ilyen egyszerű, a Prémium grill csirke salátában felhaszált termék gyártójára már Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága már 2012-ben büntetést szabott ki (Vj/016-007/2013) ugyanis a termék megnevezése „Grill Chicken (gyorsfagyasztott hőkezelt ) csirkehús”, mely megnevezés félrevezetően határozza meg a termék jellegét, mert a csirke színhús összetevőn kívül bőrt, növényi olajat, keményítőt és más összetevőket is tartalmaz.

Az élelmiszer valódi jellegének nem az összetevők listája alapján, hanem a megnevezésből kell kiderülnie, így a megnevezéshez kapcsolódóan minden olyan kezelést fel kell tüntetni, amely lehetővé teszi a megkülönböztetést azoktól a termékektől, amelyekkel összetéveszthető, így például pácolt, formázott, elősütött, az összetételi felsorolásban egy összetevőként – „csirkehús 83% ” – jelölték a felhasznált csirke mellfilét és a csirkebőrt is, a csirkebőr azonban nem tekinthető húseredetű összetevőnek. Mivel a termék megnevezésében csirkehús szerepel, ezért a ténylegesen felhasznált hús („vázizomzat”) százalékos feltüntetése szükséges. A megküldött gyártmány lap alapján sem állapítható meg, hogy a termék ténylegesen milyen százalékban tartalmaz csirkehúst, illetve bőrt - írja a GVH határozatában. 

A McDonald's a Wessling Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft- t kérte fel a vizsgálatokra. Eszerint: "A kiállított szakvélemény szerint is termékeinek csirkehúsos összetevői maradéktalanul megfelelnek a jogszabályi előírások szerinti hús fogalomnak, - a termékek panír nélküli hústartalma minden esetben meghaladja a 84% - ot (a Grill Chicken esetében 84,4%, a Value Chicken Patty esetében 91%, a Chicken Premiere esetében 89% volt ez az érték), a fennmaradó rész (a Grill Chicken esetében 13,6%, a Value Chicken Patty esetében 9%, a Chicken Premiere esetében 11%) pedig páclé, - a Wessling Kft. által kiadott szakvélemény szerint a Value Chicken Patty és a Chicken Premiere alapanyagú termékek a húson és a piacon szokásosan használt páclén kívül legfeljebb panírt tartalmaznak, de más összetevő nem található bennük. Ebben a tekintetben az eljárás alá vont termékei egyértelműen magasabb minőséget képviselnek a piacon elérhető gyorsfagyasztott félkész termékekhez képest, mivel a húspogácsának nevezett termékek sok egyéb összetevővel is rendelkeznek, ami alacsonyabb minőséget eredményez."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta