Utálja a karácsonyi ajándékát? Semmi gond!

Bizonyára már mindenki kapott olyan ajándékot, amivel sajnos egyáltalán nem sikerült eltalálni sem a tárgyat, sem a stílust, ezért teljesen a múlt feledésébe merült. Azt már elmondtuk, mit tehet akkor, ha megvan a blokk, és vissza tudja vinni, de az esetek többségében sajnos ez nem ennyire egyszerű. A blokkot megszerezni az ajándékozótól általában csak valami orbitális mellébeszélés árán tudja megkapni úgy, hogy abból ne legyen sértődés ("izé, nem jó a méret", "jaj, van már egy pont ugyanilyenem") de bizonyára ismerős az a típus is, aki annyira kedves, hogy inkább elmegy önnel kicserélni, vagy visszaviszi ő, és kér egy számmal nagyobbat vagy kisebbet, mintsem kiadja az árat is tartalmazó blokkot a kezéből. Ez pedig annyira aranyos dolog, hogy kinek lenne szíve ezek után bevallani, hogy valójában utálja az ajándékát? De akkor mit tegyen vele?

Néha használja, ha látják

Ha tényleg olyan ember nyúl mellé, akit még véletlenül sem szeretne megbántani, ráadásul jó barát vagy közeli családtag, akkor szerezzen örömöt neki azzal, hogy néha használja, amit kapott tőle. Rakja ki a giccses porcelánmadarat az asztalra, mikor az anyósa megy látogatóba, vagy vegye fel a nagynénitől kapott csúnya kendőt a családi karácsonyi buliba. Az év többi napján nyugodtan a fiók legmélyére rejtheti, hogy még véletlenül se lássa, de néha szerezzen örömet az ajándékozónak azzal, hogy láthassa, hogy használja. Vigyázat: ne essen túlzásba, és ne játssza el, mennyire szereti, mert a végén legközelebb megkapja a porcelánmadár fiókáit is, vagy a kendőhöz passzoló kalapot.

Adja el

Az egy dolog, hogy ott a helyszínen legalább illik úgy tenni, mintha élete ajándékát kapta volna meg, még akkor is, ha azonnal tudja, soha nem fogja felvenni azt a miniszoknyát, mert eddig sem hordott olyat. Attól, hogy nem az ön stílusa, más még boldogan áldozhatja rá a karácsonyi pénzét, ezért érdemes felrakni valamelyik aukciós oldalra. Az a szerencséje, hogy mivel úgysem használná, ezért gyakorlatilag bármeddig hirdetheti újra és újra. Ne szegje kedvét, ha nem tud rajta azonnal túladni, lehet, hogy valakinek pont a nyár közepén jut eszébe éppen olyan sólámpát venni, amilyen önnek nem kellett. Ha végképp feladja, akkor jöhet a következő pont.

Cserélje el

shutterstock 137451116

Ez a pont leginkább kis bizsukra, sálakra, de akár nemkívánatos szépségszerekre is vonatkozik, de idővel rákaphat az ízére, és minden felesleges dolgát cserealapnak tekintheti. Rendezzen barátnőivel, kollégákkal csere-bere partyt. Persze észnél kell legyen, nehogy elvigye azt a körömlakkot, amit a barátnőjétől kapott, de nem tetszik a színe. Dobjanak be mindent a közösbe, aztán indulhat a válogatás, mindenki vigye haza azt, ami tetszik. Lehet, hogy most ezt kislányos dolognak tartja, de mikor szerez egy új fülbevalót, vagy egy menő körömlakkot, ráadásul néhány felesleges dolgától is megszabadul, megváltozik a véleménye. Ami megmarad, és tényleg senkinek sem kell, azt sem kell kukába dobni, sőt, ha igazán spórolni akar, beszerezhet dolgokat a következő karácsonyra, és akkor jöhet a következő pontunk.

Ajándékozza tovább

Amikor megkérdeztük önöket, azt a választ kaptuk, hogy nem ciki ha továbbajándékozza azt, aminek nem veszi hasznát. Egyetlen dologra kell ilyen esetben odafigyelni, hogy még véletlenül se annak adja vissza, akitől kapta, de még csak olyannak se, aki szóba hozhatja az ajándékozó fél előtt. Sőt az a legjobb,ha olyannak adja tovább, aki nem is ismerheti az eredeti ajándékozót, hisz ki tudja, hány éve jár már körbe az az ünnepi asztalterítő, amit most ön kapott meg. A legjobban akkor jár, ha úgy teszi el a következő karácsonyig, hogy mellékel hozzá egy cetlit, rajta az ajándékozó nevével. Egy év hosszú idő, ne gondolja, hogy jövőre ugyanekkor eszébe jut majd, kitől is kapta eredetileg. Ha önnek ez túl nagy stressz, amit mellesleg teljesen megértünk, akkor ugorjunk is tovább.

Hasznosítsa újra

Attól még, hogy ronda az a blúz, vagy soha nem venne fel olyan cipőt, egy csomó más dologra is használhatja, ha nem abban a funkcióban gondolkozik, amire azt kitalálták. Átszabathatja, ha tetszik az anyaga vagy a mintája, csinálhat belőle teljesen más dolgot, csak a kreativitását kell kiélnie. Nézzen szét az interneten, rengeteg ötletet találhat például a Pinteresten vagy a Youtube-on, ahol azt is megmutatják lépésenként, hogyan tudja elkészíteni. De a legjobb, ha tényleg bízik saját kreativitásában, és fittyet hány arra, mire is kéne használni azt a tárgyat, hiszen ezzel nem tönkreteszi azt, csak hasznosítja. Jó, előfordulhat, hogy végül mégis a kukában végzi, de legalább megpróbálta. 

Jótékonykodjon

Akik rászorulnak, évszaktól és ünnepektől függetlenül örülnek mindennemű segítségnek, így az adományoknak is. Ha pénzt ebben az esetben nem is tud adni, de ruhának, sőt még használati tárgyaknak is örülnek. Összegyűjtöttünk mi is néhány ilyen helyet,sőt mobil applikációt is talál erre a célra de talán közvetlen lakókörnyezetében is van olyan szociális intézmény, családsegítő központ, anyaotthon, vagy akár olyan ismerős az utcában, iskolában, akikről tudja hogy örülnének annak, amire önnek nincs szüksége. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra