Nyugodtan vegyen androidos tabletet karácsonyra!

Bár nem olyan régen már elárultuk a megoldást, hogyan lehet akár telefonja, tabletje, fényképezőgépe vagy szórakoztató centere is egyetlen készülékben, most azoknak, akik inkább a hagyományos megoldásokban gondolkodnak, mutatunk néhány tabletet, amelyeken érdemes elgondolkodnia így karácsony előtt. Akár venné, akár kérné.

011

Azt már tudhatja,  hogy mire érdemes odafigyelni tablet vásárlásakor, de nézzük egyáltalán mikor érdemes egyáltalán tabletet használni?

Pozitívumok

  • A 7 vagy 10 inches tabletekkel már nagyon kényelmesen tud bármit csinálni, hiszen felbontásuk kiváló, kijelzőjük elég nagy.
  • Ha rendszeresen filmnézésre használná, akkor sokkal kényelmesebb ezzel, mintha laptopon vagy phableten tenné.
  • Billentyűzettel kiegészítve akár tartalékgépnek is használhatja – igaz, kényelmetlenebb, de vészmegoldásként, vagy azoknál, akik sokat utaznak, ez a funkció is megfontolandó.
  • Akkumulátora sokkal többet bír, mint mondjuk a laptopjáé: attól függően, hogy milyen intenzitással használja, akár egy-két napot is szórakoztathatja egy ilyen készülék.
  • Kis helyen elfér, könnyű, strapabíró és bárhol előkaphatja, ha meg akar nézni vele valamit. Ráadásul sokkal kényelmesebb is ezen böngészni vagy nézelődni, mint egy laptopon, de játszani is kényelmesebb és olvasáshoz is remek.
  • Az Android operációs rendszerrel teljesen testreszabhatja a készüléket, számtalan ingyenes vagy fizetős alkalmazás között válogathat – legyen szó arról, hogy jobban szeretné rendszerezni az életét, könyvet szeretne olvasni, vagy játszani akar, de zenét is tölthet le egyszerűen.
  • Az egyik legjobb funkció a több felhasználó kezelése. Ezzel külön felületeket hozhat létre családon belül is akár, és az egyes felhasználókhoz tartozó dolgokat külön jelszóval védheti. Tehát csinál egyet magának, egyet a gyerekeknek, amikre kiválogatja a nekik szánt alkalmazásokat beállítja az ő e-mailjüket. A két profilt külön jelszóval védheti, így egymás alkalmazásait, leveleit, képeit nem látják. 

Negatívumok

  • Néhány típust csak wifire csatlakoztatva tud használni, vagyis ha nincs éppen ismerős wifi hálózat közelében, akkor elfelejtheti a netezést, de a játékok egy részét is. Persze telefonjáról például tud megosztani adatforgalmat, ehhez viszont megfelelő készülékre és megfelelően nagy tarifacsomagra van szüksége.
  • Hiába könnyű és hiába fér el kis helyen, ahhoz még mindig nagy, hogy mindenhova magával vigye.
  • Tabletra tényleg csak azoknak érdemes áldozni, akik inkább saját maguk szórakoztatása szempontjából közelítik meg a kütyüvásárlást, hiszen munkára nem igazán tudja használni, csak vészhelyzetben. Gépelni nem kényelmes rajta, olvasáshoz sokan inkább az e-könyv olvasókra esküsznek, filmnézésnél sem az a műfaj, hogy a család együtt nézi elé kuporodva a mozit.
  • Fényképezni vele nemcsak kényelmetlen, de mivel a gyártók többsége nem fektet túl sok energiát a tabletek kamerájába, ezért mégcsak nem is lesz igazán kiemelkedő a végeredmény.
  • Az osztott felhasználói fiókok egyúttal több tárhelyet is foglalnak, valamint kicsit belassulnak a gépek a kezeléstől. 

Asus MeMo Pad 10

Az Asus középkategóriás tabletje, a Memo Pad 10 három színben érhető el, a megszokott fekete és fehér mellett rózsaszínt is lehet választani – ez már csak azért is jó, mert ezzel egy életre bebiztosíthatja, hogy férje vagy fiai ne nyúlják le ön elől. Egyébként a MeMo Pad család elérhető még 7 és 8 inches változatban, full HD-s felbontással is. A rendkívül kényelmes (igen, ez kiemelendő, mert amúgy nem minden esetben áll kézre maga az eszköz) készülék tudja mindazt, ami az Asus gépeket a kategória egyik legjobbjává tette: élénk színű kijelző és kiváló hangélmény, amelyben ráadásul saját hangszíneket állíthat be attól függően, hogy zenét játszik le vele, filmet néz, esetleg diktafonnak használja.

Négymagos processzorral rendelkezik és 1 GB memóriája van, de erről elég, ha annyit megjegyez, hogy ennek köszönhető a gyorsasága az átlagos felhasználás során (persze, ha nagy játékos, akkor lehetnek kisebb gondok). A memóriája alapból 16 GB, amit könnyedén bővíthet akár 64 GB-ig SD kártyával, ha szüksége van extra tárhelyhez a filmek, zenék és játékok miatt, vagy esetleg digitális könyvtárként is használná a táblagépét. A legmeggyőzőbb azonban a készülék ára, hiszen az ajánlott végfelhasználói ár 79 900 forint, ami 10 inches táblagépért, átlagos használatra egyáltalán nem rossz.

103

LG G Pad 8.3

Az LG elég jó helyen áll az okostelefonok piacán is, éppen ezért is örültünk, hogy végre előrukkoltak egy tablettel is. Egyébként ez nem is az első próbálkozásuk, volt már egy Optimus Padjük is, ami nem durrant olyan nagyot és nem is erőltették ezt a táblagépes dolgot, egészen mostanáig. A legújabb, G kezdőbetűjű okostelefon után az új tablet a G Pad nevet kapta. A visszatérés elég jóra sikeredett, a 8,3 inches kijelző kifejezetten remek választás, sokkal jobban kézre áll, mint a 10-es változatok, de kényelmesebbek a szemnek, mint a 7 inches táblagépek. A konstrukciónak egyetlen hibája van: egyelőre nincs SIM kártya befogadására képes verzió a piacon, így tényleg azoknak ajánljuk, akik megosztják a netet, ha elmennek otthonról, vagy jól bejáratott wifis útvonaluk van. Fekete és fehér színben elérhető a készülék, ami kimondottan trendi benyomást kelt: vékony és nincs rajta semmi felesleges sallang, és a kijelző is majdnem az egész elülső lapot elfoglalja, vagyis nincs körülötte vastag hasztalan keret.

Átalakítójával képes a pendrive-ot is kezelni, sőt akár a tévére is rá lehet kötni. A RAM memóriája éppen a duplája az ASUS gépnek, ami szintén teljesen elég otthoni használatra, ez pedig a 2 gigabájttal és a négymagos processzorral együtt igazából mindenre elég, amit egy átlag ember csak művelhet egy tablettel. Androidos okostelefonnal kiegészítve a Qpair alkalmazást fogja imádni a legjobban a beépítettek közül, ezzel ugyanis összepárosítás után látja majd, ha akár a másik szobában lévő telefonjára hívás érkezik, vagy SMS-t kap, de egyébként is folyamatosan kommunikálni fog a két készülék, így biztos, hogy semmiről sem marad le. Egyébként 16 GB-os memóriája SD kártyával bővíthető. Az akkumulátor időtartama nagyon jó, másfél napot simán kibír, alaphelyzetben pedig alig fogyaszt valamit. Az ára 85-90 ezer forint körül van, amivel szintén jó választásnak bizonyul.

029

Samsung Galaxy Tab 3

Nem  véletlenül tartják a Samsungot manapság az okostelefonok és a táblagépek atyaúristenének. A Galaxy Tab 3 kialakításánál, tervezésénél és kivitelezésénél igyekeztek minden lényeges elemre odafigyelni. A Tab 3 generáció 7, 8 és 10.1 inches változatban is elérhető, hogy mindenki tudjon választani, SIM verziója miatt pedig nemcsak otthon, de gyakorlatilag bárhol használhatja, ahol 3G lefedettség van. Persze ezt megoldhatja egy sima okostelefon adatmegosztásával is, már ha van olyan mobilja, ami képes erre. Az átlagfeketétől eltérően ez a verzió csak fehérben és aranybarnában kapható (ami egyébként majdnem fekete), 16 GB-os memóriája viszont ennek is bővíthető. Az LG tabletjéhez hasonlóan a Galaxy Tab 2 is kapott infraportot, amit túl sok mindenre nem használtunk, de arra jó volt, hogy kipróbáljuk, milyen, amikor a tablettel kapcsolgatjuk a tévét távirányító helyett. Ez egyébként néhány napig elég jó poén tud lenni, különösen, ha nem szól az önnel egy háztartásban élőknek erről, ezért ők csak annyit látnak, hogy megzavarodott a tévé, mert hát magától váltogatja a csatornákat.

Azt már az elején megmondtuk, hogy ezek a kütyük nem fényképezésre valók – na erre ez kiemelten igaz, hiszen csak 3 megapixeles a kamerája. A videók ugyanakkor kimondottan jól futnak rajta, és könnyen rá tudja kötni a tévére is. A Samsugtól megszokott szemkövető funkció itt is megvan, egy fokkal talán még idegesítőbben, mint szokott. Problémánk akkor akadt vele, amikor lehetetlen testhelyzetekben fetrengve próbáltunk olvasgatni, a szemkövető ugyanis elég hamar feladta, és kikapcsolta a képernyőt. A funkciót persze nem muszáj használnunk, de más esetben szükség lehet rá, szóval nehéz a döntés. Az árát kicsit sokalljuk, hiszen a SIM kártyás és a wifis verzióhoz olyan 130 ezer forintos áron lehet hozzájutni, kivéve ha valamilyen szolgáltatón keresztül veszi csomagban. A wifis verzió 90 ezer forint körül indul.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek