Csodakazán nincs, csak átverés

Most, hogy itt a fűtési szezon, sokan szeretnék csökkenteni a költségekeit, ami rendben is van, mi is adtunk erre pár tippet. Úgy tűnik azonban, a fűtéskorszerűsítésnek is megvan a maga ezoterikus-átverős vonulata, úgyhogy jó, ha észnél van: a különféle, nagyon jól hangzó nevű csodakazánok jobb esetben nem fogyasztanak többet, mint a társaik, rosszabb esetben kimondottan veszélyesek.

shutterstock 138079973

Sajnos el kell keserítenünk, ha önnek kavitációs kazánja, ionkazánja vagy gázmágnese van, illetve erre beszélték rá a közelmúltban: mint a VGF Épületgépészeti szaklap szakértőkkel együtt történő vizsgálatából kiderült, ez esetben önt átverték. Megpróbáljuk elmagyarázni miért, de a témában bővebben és szakszerűen itt olvashat. 

A befektetettnél több energia – kavitációs kazán

Az egyik sokat ígérő berendezés a kavitációs kazán, amely alapelve ismerősen Szalacsis: „vízből veszi ki az energiát”. Kezdjük azzal, hogy az egész jelenség, amivel a spórolást magyarázzák ellentmond a fizikának, vagyis egészen pontosan az energia-megmaradás törvényének. Itt ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ezt a kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Teszi ezt – állítólagosan - úgy, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, és ez az a pont, ahol - ha visszagondol általános iskolás fizika óráira - talán még emlékszik, hogy ezt nem így tanulta.
Ugyanezt a hőt természetesen máshogy is elő lehetne állítani: a víz akkor is melegedne, ha csak simán, kavitáció nélkül kevergetnénk, akár villanymotorral, akár kézzel, mixerrel vagy fakanállal.
A kavitáció egyébként ismert és jól leírt fizikai jelenség, amely nem más, mint a berendezést roncsoló üregek képződése és összeroppanása a felületeken, azaz káros jelenség.

Gázmágnes

Az állandó mágnesekkel állítólag akár 20 százalék földgáz, benzin vagy olaj is megtakarítható. Az ajánlattevők ennek során vevői referenciákkal, szabadalmakkal és tanúsítványokkal reklámozzák termékeiket, többször jól ismert intézményekre is hivatkozva igazolásul.
Ezeknek a mágneseknek oly módon kell(ene) a tüzelőanyag molekuláit befolyásolniuk, hogy az atomok közötti kötések gyengüljenek, ezáltal javuljon a tüzelőanyag átalakulása, és egy bizonyos üzemanyag-mennyiség elégetéséből akár 20 százalékkal több energia szabaduljon fel.

A szakértők elmondták, hogy sem elméletileg, sem gyakorlatilag nincs alapjuk feltételezni, hogy az ismertetett technika bármilyen energiamegtakarítást is eredményezhetne. A megfigyelt hatások másmilyen beavatkozásokkal magyarázhatók, mint például a fűtőkészüléknek – a mágnes hatásától független, de azzal egyidejűleg végzett – műszeres beállításával, amit egyébként az éves gázkészülék ellenőrzés során a szerelőnek egyébként is el kell végeznie.

Ha ez nem lenne elég, a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy jogi aggályok is felmerülnek a mágnesek tüzelőberendezéseknél történő alkalmazásánál: a gázkészülék átalakítását vagy üzemi feltételeinek módosítását ugyanis a gázkészülék gyártója is csak a gázkészülék biztonságos gyártását felügyelő európai tanúsító intézet jóváhagyásával teheti meg, vagyis konvektora vagy bármilyen fűtőberendezése nem tuningolható fel egyszerűen bármilyen, az általános működést befolyásoló berendezéssel.

Ionkazánok

A „legtöbb fűtésnél a tapasztalatok szerint gazdaságosabb”, ígéri valamennyi forgalmazó a honlapján. A valóság ennél sokkal lehangolóbb, hiszen nem nagyon létezik ennél drágább fűtési megoldás.
Többletenergiát termelő ionizációs fizikai folyamattal magyarázott alacsony energiafogyasztásról regélnek a forgalmazók, ami persze egy átlagembernek valamiféle átláthatatlanul tudományos dolgot jelent, amiből az "alacsony energiafogyasztás" a legegyszerűbben értelmezhető szókapcsolat, a valóságban viszont ez az egész folyamat nem létezik.  A Víz, Gáz, Fűtéstechnika Szaklap szakértői megvizsgálták ezt a témakört is, és sajnos sokkal súlyosabb észrevételeik is voltak annál, minthogy simán nem működik a termék. Például az EWS forgalmazója azt állítja, hogy az általa forgalmazott berendezés háromszor nagyobb teljesítményű gázkazánt képes kiváltani, ehhez képest érintésvédelmi szempontból erősen aggályos kivitelben. A Galan márka egyfázisú készüléke érintésvédelmi biztonsági relé mögött nem kapcsolható be, így csak biztonsági leválasztó transzformátoron keresztül volna szabad működtetni, ilyen viszont nem kapható hozzá. A problémát tetézi, hogy a hazai minősítések, forgalmazási engedélyek az ionkazánok többségénél hiányoznak.

shutterstock 88308940

Az épületgépész szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy megfelelően karbantartott készülékekkel, körültekintő falszigeteléssel és nyílászáró-cserével, tervezett légellátással sokkal jobban le lehet szorítani a fűtési költségeket, mint különleges csodaberendezésekkel, mert ezek legtöbbje egyszerűen nem működik, és van, amelyik kifejezetten veszélyes megoldás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek