Tudjuk, hol vegyen farmert az őszre

Ezúttal a Premier Outlets Centerben és az Aréna Plazában néztünk szét, hogy milyen farmernadrágokat lehet kapni és mennyiért. Nagy bizodalmunk volt a Levi'sben, de feltérképeztük a Mustangot, Mangót, a Pepe Jeanst és a Gantet is (a cikkben az egyszerűség kedvéért ábécé sorrendben követik egymást). Általános tapasztalat, hogy a választék kicsi, ezzel szemben az Arénában rengeteg a jó fazon, a Premier meg olcsó.

10

Körképünkben kizárólag egyenes szárú, normál derekú farmereket kerestünk (a normál derék kifejezés alatt nem a nyolcvanas évek koptatott nadrágjaira emlékeztető fazont értjük, ma inkább a csípő- és magas derekú nadrág közötti átmenetet jelenti). Nos, azt nem állíthatjuk, hogy ilyenből minden üzletben találtunk, és a választék sem óriási, de legalább az eladók sok üzletben valóban segítőkészek és jó fejek. És ez számít? Nekünk igen.

A képek minőségéért előre szeretnénk elnézést kérni, mivel az üzletekben tilos a fotózás: nem egyszerű jó minőségű fotókat készíteni úgy, hogy közben ne szóljanak ránk az eladók (vagy a biztonsági őrök). Azért reméljük, ebben a formában is kivehetők az egyes darabok.

Gant, Premier

Gant üzletébe rendre szívesen térünk be. Mindig jó illat van, rendezett és tiszta az üzlet (még az Outletben is), és az eladók is normálisak. Egy dolog miatt viszont mindig kiakadunk: az árak miatt, és így voltunk ezzel most is. Találtunk farmert – kis híján ötvenezer forintért (leárazva!), a legolcsóbbat pedig harmincezerért osztották. Még szerencse, hogy annyira nem kedveltük egyik fazont sem, így nem okozott különösebb gondot mosollyal az arcunkon elhagyni a boltot. Túl sok őszi-téli farmernadrág nincs, de ha ön fanatikus rajongója a márkának, ennyiből túrhat kedvére valót.

Gant, Arena Plaza

Eléggé meglepődtünk, amikor kezünkbe kaptuk a nadrágokat, ugyanis itt találtunk olcsóbb farmert, mint az outletben – nem nagyon tudjuk mire vélni ezt a dolgot, de nem tűnik túl szimpatikusnak. Itt az általunk próbált legdrágább nadrág 43 990 forintba kerül, ami továbbra sem olcsó persze, de a leárazott(?) premieres 50 ezreshez képest mindenképpen. Az üzlet természetesen itt is nagyon tiszta, az eladók roppant kedvesek, az árak pedig durván magasak. A sötétebből egyébként a méretünknél egy számmal nagyobb kellett, a másikból jó volt a 28-as. Nézze meg a fotókat a galériában.

Levi's, Premier

A legjobb nadrágokat a Levi's üzletében találtuk. Nem csak fazonban veri a többit, de választékban is. Az árak valahol a középmezőnybe esnek, mégis inkább választunk pár ezer forinttal drágábbat, mint olcsón valami gikszerest. Az külön jólesett, hogy a 29-es méret itt nagynak bizonyult, a 28-as is bőven elég volt (igen, ezek csak számok, és tudjuk, hogy csalás, de azért hízelgő, hogy ebben a boltban kisebb számozású nadrágra van szükségünk). Ha már méretek: nem árt megjegyezni, hogy a fast fashion üzletekben évről évre változtatják a méretezést (ami nem kifejezetten előnyös; a mi lelkiállapotunkra nézve például elég lehangoló). Míg mi a 38-as méretet tudtuk magunkénak, ugyanez a Mangóban például 40-42-es farmer volt, ami cipőkanállal nagy nehezen ránk jött; a Levi's viszont figyel a részletekre, és nem csak botsáskákra terveznek. Szóval itt a 28-as méret volt a tökéletes.

Összesen öt normál fazonú, egyenes szárú nadrágot próbáltunk, az áraik 16 990 és 17 990 forint közöttiek. Jó, örültünk volna, ha kicsit olcsóbbak, de hát mit lehet tenni? Akinek bejönnek az itt-ott koptatott, szaggatott darabok, olyanokat sok üzletben olcsóbban (6000-9990 forint körül) is be lehet szerezni. A Levi's egyébként csak a szélsőségeket ismeri: csak csípő- és magas derekú nadrágjuk van, átmenetet nem árulnak (legalábbis ők ezt mondják).

Levi's, Aréna Plaza

Fura módon itt csak kétfajta egyenes szárú farmert találtunk a megfelelő fazonban, szóval ebben a Premier nyert, ott ugyanis legalább ötfajtát láttunk – na, meg az árakban is a Premier vezet. Mind a két nadrágnak nagyon jó a fazonja, a színe és a dereka, reméljük, marad belőlük leárazásra is. Az eladó szerint érdemes valamivel kisebb nadrágot vásárolni, mert idővel tágul a farmer. Persze az sem jó, ha bele kell préselnie magát az embernek, de ha kicsit feszül a lábon, deréktájban, az nem tragédia. Pár hordás után idomul az alkathoz.

Mango, Premier

Kicsit csalódtunk a Mango farmerfelhozatalában: nem nagy a választék, pedig az elmúlt évek alatt ilyet még nem tapasztaltunk. Sajnos csak kétfajtát tudtunk felpróbálni a normál derekú farmerek közül, ezek viszont túl hosszúak voltak (sajnos nem akadt rövidebb szárral). Mind a kettő olcsó, 6495 forintba kerül, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal le is csaptunk rájuk. Amelyik jó volt szemből, abban lapos volt a fenekünk, a másiknak a szára volt nagyon hosszú (lásd a galériát).

Mango, Aréna Plaza

Kellemesen csalódtunk viszont az Arénában lévő boltban. Igaz, nem volt nagy választék egyenes szárú farmerből, de ami volt, az tökéletes volt, ráadásul tízezer forintért megvehetők! Mindezek mellett még a méret is hibátlan volt: 38-as! Komolyan, kedvünkre volt mind a két nadrág, végre pozitívan csalódtunk a márkában. A nadrágok árai persze duplája volt az outletes darabokénak, 10 995 és 11 995 forintba kerültek, viszont ezek tényleg jól néznek ki.

Ha már ott voltunk, kicsit körbenéztünk a ruhák közt is, és tűnik, a fast fashion üzletek közül idén verhetetlen a Mango. Semmi esetre se hagyja ki, ha éppen most tervezi az őszi ruhatárfrissítést.

Mustang, Premier

Mustanggal nem sok tapasztalatunk volt, ide valahogy sosem tértünk be eddig. Na, ezentúl ez másképp lesz, mert bírtuk a farmereket és az árakat is. Valamivel olcsóbb, mint a Levi's, jók a színek, és a legtöbb nadrágból még méretválaszték is van. Egységesen 14 490 forintba kerülnek az általunk felpróbált nadrágok (nézze meg őket a galériában). Amiért érdemes ide benézni: a legtöbb farmert (is) árusító üzlettel szemben, itt nem kettő, hanem három fajtájú farmer közül lehet választani. Van egészen csípő, magas derekú ,és képzeljék, van normál derekú(!), azaz épp a csípő és a magas derekú közti átmenet. Lelkesedésünket még az sem tudta lelombozni, hogy 170 cm körüli magasságunkkal alacsonynak bizonyultunk, ugyanis a hosszabb szárú (34-es) nadrágokból több volt a polcon. (Persze, lehet, hogy ez azért történhetett meg, mert a nekünk való a népszerűbb.)

Ha farmer akkor,

Mustang, Aréna Plaza

Az interneten több helyen is szerepel, hogy az Aréna Plazában létezik Mustang üzlet – ezúton szeretnénk közölni mindenkivel hogy ez TÉVES információ, ugyanis egy darab Mustang bolt sincs a közelben. Elképzelhető, hogy volt, de akkor valószínűleg bezárt. Próbáltuk az információs gépen megkeresni az üzletet, de az érintőképernyő sajnos nem funkcionált rendesen, így hát duzzogva hagytuk az egészet a francba. Az Aréna egyik üzletében kérdeztünk utána a Mustangnak, itt a West Endbe irányítottak minket. Sajnos itt is elszontyolodtunk, mivel itt sem találkoztunk egy Mustang üzlettel sem, és azonnal fel is adtuk a további keresést. Ön tudja, hogy hol van Budapesten Mustang bolt?

Pepe Jeans, Premier

Pepe Jeans eddig úgy élt a tudatunkban, mint a farmerek Mekkája, ugyanis a Premierben lévő üzletben mindig roskadoztak a polcok az irdatlan mennyiségű nadrágtól. Kicsit visszavett a lelkesedésünkből, hogy az ott lévő farmerek kilencvennyolc százaléka csípőfazonú, a maradék kettő pedig „skinny”. Aki él-hal ezekért a fazonokért, feltétlenül nézzen be ide, de arra is számítson, hogy 17 ezer alatt nem ússza meg. Ha szerencséje van, kifoghat egy 50 százalékos akciót, egynek sajnos épp most lett vége, de az eladó megnyugtatott, hogy biztosan lesz még idén.

Pepe Jeans, Aréna Plaza

Megérte megnézni az arénás felhozatalt: egyből találtunk olyat, amit azonnal megvennénk! Fazonban és színben is pont megfeleltek, az áruk volt az egyedüli, amivel nem tudtunk kiegyezni: 22 595, illetve 32 000 forintot kellett volna perkálnunk értük. Mondjuk, ha azt vesszük, hogy a Premierben csak skinnyt találtunk, és ezek is húszezer forint körül mozogtak, nem kérdés, hogy melyik üzletben vásárolnánk szívesebben. Minden farmerről van fotó a képgalériában, nézze végig, hogy ön melyiket venné meg!

A farmer anyaga

Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”-ből (magyarul: farmerszövetből) készül, jellemzően kék színű.

A nadrágok később „denim”-nek nevezett anyagát már a 16. században is ismerték Európában. Franciaországban, Nîmesvárosában „serge de Nîmes” néven gyártották és Angliában is ismert volt ezen a néven. Minden bizonnyal ebből ered a nadrághoz használt szövet elnevezése. Ez eredetileg nyers fehér fonalakból készült sűrű szövésű, sávolykötésű szövet volt, amit utólag színeztek.

Forrás: Wikipédia.org

Eladók a Premierben

Amit muszáj kiemelnünk, hogy mindegyik üzletben rendkívül kedvesek voltak az eladók; mosolyogtak, segítőkészek voltak, és akkor sem kaptunk rosszalló pillantásokat, amikor üres kézzel távoztunk. Ez azért fontos, mert legalább úgy érezhettük, hogy nem azért bánnak velünk így, mert piszkosul szemérmetlen nagy összeget fogunk otthagyni a boltban. Tudják, ez az az effektus, amit Richard Gere remekül megfogalmaz a Micsoda Nő (Pretty Woman) című filmben: „a boltok soha nem az emberekkel kedvesek, sokkal inkább a bankkártyákkal ápolnak szoros kapcsolatot.”

Eladók az Arénában

Sajnos, itt már nem mondható el ugyanaz, mint a biatorbágyi üzletkomplexumnál, volt például, ahol észre sem vették, hogy betértünk. A Mangóban látványosan nem értek rá velünk foglalkozni, a Gantben, Levi's-ben, Pepe Jeans-ben viszont nagyon segítőkészek voltak – annak ellenére, hogy már az elején tisztáztuk, csak érdeklődünk. Nekik szintén bónusz pont jár ezért!

A méreteink

170/59, változó farmerméret: 28. A Mustangban, Gantben nem kellett eltérni szokásos méreteinktől, a Levi'sban egy számmal kisebb kellett, míg a Mangóban előfordult, hogy két méretet is ugrottunk (súlyban?) fölfelé.

Ön milyen farmert hord legszívesebben? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek