A szén-monoxid-riasztók 80%-a veszélyes

A szakemberek szerint a szén-monoxid mérgezések hátterében leginkább a légmentesen lezárt lakóterek állnak, melynek okozói a hőszigetelés során kicserélt nyílászárók. A szén-monoxid jelző riasztó végszükségben jelenthetne megoldást, de kiderült, ezek sem megbízhatóak. Fontos lenne a megelőzés, és a tudatos szerkezeti tervezés, ám ezt a legtöbben elmulasztják. A felmérések szerint a veszélyeztetett lakások 85%-ában semmilyen jelzőberendezés nincs.

A Víz, -Gáz, -Fűtéstechnika szaklap annak járt utána, hogy mennyire keltenek hamis biztonságérzetet ezek a berendezések, ezért tesztnek vetette alá a legelterjedtebb márkákat, majd az eredményeket egy sajtótájékoztató keretei között ismertették. A laboratóriumi mérések során 10 népszerű, azaz legtöbbet eladott termék 3-3 darabját vizsgálták, és tették ki különböző erősségű, és koncentrációjú tesztnek.

Az eredmény már csak azért is megdöbbentő, mert volt olyan darab, ami semmilyen szén-monoxid koncentrációra nem reagált, azaz a teszt alapján minden harmadik, ilyen típusú készüléket vásárló tévesen hiszi azt, hogy biztonságban aludhat, ha gond van majd a riasztója azt jelezni fogja. Volt olyan készülék is, ami alacsony koncentrációnál megszólalt, magasabbnál viszont nem, sőt olyan készüléket is találtak, ami nem felelt meg a szabvány előírásainak. Következtetésük szerint a tesztelt szén-monoxid-riasztók mindössze 20%-a használható biztonsággal.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy több év tapasztalati alapján azt is látják, hogy évről-évre tűnnek el gyártók és típusok, majd jelennek meg új márkanévvel az olcsóbb riasztók piacán - amikből egyébként ötször annyit adnak el, mint a drágább, de megbízhatóbb készülékekből -, holott az árkülönbség általában nem szokott több lenni, mint 10.000 forint.

http--
vgfszaklap.hu

A szakemberek szerint az alapprobléma nem csak a kémények vagy a gázkészülékek meghibásodása, hanem a tömeges nyílászárócsere és épületszigetelés, amik miatt a lakóterek levegőellátottsága gyakorlatilag megszűnik, így akár egészségkárosító hatásuk is lehet. Fontosnak tartják kiemelni, hogy épületgépész mérnökök segíthetnek a baj megelőzésében, valamint hogy a családok ne a szén-monoxid-riasztón spóroljanak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek