Mi van, ha nyerek a lottón?

Majdnem 3 milliárd forint a lottónyeremény, ami még azoknál is felerősíti a játékkedvet, akik egyébként nem hajlamosak minden hétvégén számokat ikszelgetni, és reménytelien várni, hogy a szerencse melléjük áll. Sokan azt mondják, ennyi pénzzel nem is tudnának mit kezdeni, másoknak épp ellenkezőleg, pontos forgatókönyve van arra az esetre ha nyernének, de a legtöbben azt se tudják, hirtelen mit csinálnának. Segítünk, hogy az álmodozás valósághűbb legyen, de akkor is találhat hasznos tanácsokat, ha kevesebbet nyert.

Rejtse el a szelvényt

Miután kétszer is ellenőrizte, és biztos, hogy nyert, és már körbeugrálta a nappalit örömében, rakja biztos helyre a szelvényt. Olyan biztos helyre, mint még soha semmit, de azért ne rejtse el annyira, hogy két nap múlva elfelejti, melyik könyv hányadik fejezeténél van. Sőt, jelölje is meg valahogy, például a hátoldalára rakjon egy szignót, vagy bármi olyan jelzést, ami alapján - ha a szelvény esetleg illetéktelen kezekbe kerülne - legalább esélye legyen arra, hogy bizonyítsa, korábban az öné volt.

tk3s hungarian lotto047
Mark H. Milstein

Ne kürtölje világgá

Még ha hozzá is van szokva, hogy élete pozitív fordulatait és örömhíreit azonnal a Facebookon kürtöli nagyvilággá, most fogja magát vissza. Persze számítson rá, hogy nem maradhat minden titokban, és az emberek pletykásak, de minél később és minél kevesebb emberhez jut el a hír, annál kevesebben fognak csöngetni egy kis kölcsönért, vagy segítségért.

Hogyan nyerjünk a lottón?

Rengeteg tanácsot osztogató oldalt lehet találni az Interneten, amin többszörös nyertesek mesélnek arról, hogy a szerencsén kívül más is kell egy lottó nyereményhez. Sajnos a magyar lottóval nem azonos elven működő amerikai lottóhoz van a legtöbb javaslat, de néhány tanácsot azért tudunk használni mi is. Bár közelsem valószínű, hogy ettől nyerünk a hétvégén, főleg, hogy a legtöbb annyira triviális, hogy egy óvodás is nagyobb összefüggéseket tud leszűrni, de ha az amerikaiak ebből könyveket írnak és adnak el, akkor lehet, hogy mégiscsak van, akinek újdonságot jelentenek.

  • Játsszon több szelvénnyel - több szelvény, több nyerési esély.
  • Nagyobb eséllyel nyer, ha minden hétvégén játszik, mint ha csak néha.
  • Több kisebb nyeremény is összehozhat közel annyit, vagy akár többet, mintha a főnyereményt vinné el, ezért játszon több lottón is. Tehát az ötös lottó mellett érdemes a skandináv, vagy a hatos lottón is fogadni.
  • Állandó számokkal játszon, amiben legyen egy jegyű, és kétjegyű szám is. (Ez egyébként nem mindig igaz, például az augusztus 31-i sorsoláson is csak két számjegyű számokat húztak)
  • Ne játszon egymás utáni számokkal (pl 1,2,3,4,5) mert bár van esély rá, hogy akár ez is lehet a nyerő számsor, de sosem következett be még ilyen.
  • Esetleg próbálja ki a lottószám tippelést, a kollektív szerencse hátha ön mellé áll.
Azért létezik Magyarországon is hasonló segítség, bár nem könyv formájában: a Lottó Telitalálatos Esély Program 3200 forintos havidíjért kalkulálja nekünk a nyerőszámokat. Hogy miért havidíjas, ha úgyis nyerünk? Nyilván azért, mert kinek elég az az egy főnyeremény, ugye.

Nem kell várni, mielőtt igényli a nyereményt

Szombaton megnyerik a lottó ötöst, hirtelen milliárdosok lesznek, mégis sokan várnak, amíg lecseng a nagyobb nyeremények utáni médiaérdeklődés, mert félnek, hogy kiderül a személyük. Ettől nem kell tartani, hiszen minden lottózóban ott van kifüggesztve (illetve az interneten is megtalálható) az a telefonszám, amit közvetlenül lehet hívni a nagyobb nyeremények átvételének egyeztetéséhez. Így tehát egyáltalán nem kell bejelenteni a lottózóban a jó hírt.

Titok vagy nem titok

A nyeremény bejelentésétől kezdve felgyorsulnak az események. Először is azt kell kitalálnia, hogy meg szeretné-e őrizni anonimitását, vagy a nyilvánosság előtt is vállalja az örömét. Kérheti, hogy az egészet intézzék el csendben, vagy azt is hogy holnaptól ön legyen a legújabb sztár TV interjúkkal, bulvár megjelenésekkel, és új celeb örök barátokkal (mi inkább az anonimitást javasoljuk). Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és a hátrányai, de bárhogyan is dönt, a Szerencsejáték Zrt. aszerint jár el.

3320283
Imre Benko

Szakemberek

Rendben, elképzelte, hogy vesz két házat, három nyaralót, abból is kettőt külföldön, valamint azt is kitalálta előre, hogy mennyit oszt szét a családban, ismerősöknek, vagy jótékonysági célra. Persze, körbe is kell utazni a világot, amihez eddigi munkáját is otthagyhatja, és meg is mondhatja a főnökének, mit gondol róla. Ezek mind szép álmok, és akár meg is valósíthatóak, de ésszel kell cselekedni!

Sok lottónyertes sztoriját ismerjük, akik olyan gyorsan elszórták a pénzüket, mint amilyen gyorsan jött, és néhány évvel a nagy nyeremény után ismét arról álmodoznak bárcsak nyernének a lottón. Kérje ki szakemberek segítségét, és menjen befektetési tanácsadókhoz. Persze erre költeni kell, de ez a nyeremény már akkora, amiért érdemes egy tényleg profi és komoly csapatot megbízni. Szerencsére ilyen összegnél már komolyan is veszik, és nem csak az MLM rendszerben két hónap alatt profi pénzügyi tanácsadókká képzett segítők machinálnak a havi fizetésével. A profi tanácsadók tudnak olyan javaslatokkal előállni, amik lehetőséget biztosítanak utazásra, házvételre és ajándékozásra is, miközben akár a leendő unokái is örömüket lelhetik a nyereményben.

A pénzügyi tanácsadók mellett érdemes egy ügyvéddel is egyeztetni, hiszen ezen a szinten már tudnia kell, milyen jogi lépésekre figyeljen oda, hogyan tudja bebiztosítani hosszú távon a nyereményét jogilag is. Itt már fontos, hogy az örökségi kérdéseket lerendezze, sőt fel kell készülni olyan kérdésekre is, hogy mi lesz a felállás házasság vagy esetleg válás esetén is.

Tanácsadóink javaslata

Megkérdeztük a Portfolio.hu csapatát, hogy a hatályos törvények tekintetében mire számítson a nyertes. Szabics Zsolt elmondta, hogy az összeg, amit valaki, vagy valakik megnyernek, már adózott. Érdemes legalább 3-5 számla között megosztani az utalást, ami már csak azért is okos döntés, mert már 5 - 10 millió forinttól is a bankok többségénél privát banki ügyfél státuszt lehet elérni, ami olyan előnyökkel is jár, mint a saját tanácsadó. Ha pedig már öt banknál lesz saját tanácsadója, akkor öt helyről kap segítséget, javaslatokat, és tehet fel nekik kérdéseket. Vannak olyan megtakarítások, amivel a nemrégiben bevezetett kamatadót és eho fizetési kötelezettséget is ki lehet kerülni, ami persze nem az adózás elmulasztásáról szól, hanem egyszerűen arról, hogy olyan befektetési portfóliót lehet összeállítani, ami befektetés típusa, vagy a lejárati ideje miatt kedvezőbb adózási szempontból, mint egy sima bankbetét.

A privát banki tanácsadók várhatóan deviza és forint alapú befektetéseket is javasolnak majd, ennek is kockázatcsökkentő szerepe van. Fontos, hogy elsődleges célnak tekintse a tőkemegtartást, és a legalább inflációkövető, vagy minimálisan afeletti hozam elérését, mintsem a kockázatosabb befektetésekbe ugorjon bele a nyertes. A svájci bankszámla mítosza is a nyertes szeme előtt lebeghet, mint járható út. Itt viszont számolni kell azzal, hogy arányait tekintve nem várható nagyobb hozam a befektetések oldaláról, viszont a költségei mindenképpen sokkal magasabbak, sőt a privát banki szolgáltatás, vagy a tanácsadók rendelkezésre állása is nehézkesebben működhet.

Szakértőnk szerint ha valaki mindenképpen külföldi bankszámlát is szeretne nyitni, akkor érdemes fele-fele arányban tartani magyar és külföldi bankszámlán a pénzt. Ez egyébként már nem nagy kunszt, hiszen külföldi tulajdonú magyar bank privát banki ügyféleként is nyithat külföldi számlát. A nagyobb költségek mellett számolni kell azzal, hogy ott csak deviza alapú befektetései lehetnek, valamint hogy az EU jegybanki kamata alacsonyabb, mint itthon. Előnye lehet viszont, hogy jogszabályi környezet változása során, a magyar szabályok a külföldön vezetett bankszámlákra természetesen nem vonatkoznak. Sőt befektetések tekintetében is valószínűleg nagyobb lehet a merítés, tehát  ha mondjuk gyermekkori vágyát szeretné megvalósítani, és rászán néhány millió forintot, hogy befektessen egy cégbe (bár nem ajánljuk), ami mondjuk a repüléssel foglalkozik, akkor nagyobb lehet az elérhető befektetések köre.

Képezze magát

tk3s hungarian lotto023
Mark H. Milstein

Mivel örökké nem alkalmazhat pénzügyi befektetőket, ássa bele magát a pénzpiac helyzetébe, képezze magát, és legyen tisztában a közgazdaságtan és a befektetések alapjaival, kockázatok elemzésével. Még ha nem is lesz önből profi bróker, legalább ön is érteni fogja mit miért javasolnak a tanácsadói, és ki az, aki csak ki akarja használni.

Utalás időzítése

Amíg nem tudja pontosan, mit szeretne csinálni a pénzzel, mennyit és hova akar befektetni, milyen és hány számlára kéri az utalást, szóval amíg el nem döntötte, mihez kezd ezzel a sok pénzzel az utolsó fillérig, addig nem érdemes kérni a nyeremény átutalását. A különböző adók miatt egyébként még rosszul is járhat, szóval ha nem szeretné a nyereményét hatalmas tranzakciós és egyéb terhekkel csökkenteni már az elején, akkor várjon az utalás kezdeményezésével, amíg nincs pontos terve.

Ne hozzon rögtön életre szóló döntéseket

Bár a nyeremény felvétele után a legtöbben azonnal beadnák a felmondásukat, a szakemberek azt tanácsolják, hogy ezzel várjanak legalább egy fél évet. Hagyni kell egy kis időt, hogy rendesen fel tudja dolgozni a történteket, és úgy tudjon olyan döntéseket hozni, ami az egész életét megváltoztatja, hogy azt tényleg rendesen átgondolta.

Angol példa

Az angolok nemzeti lottójában a Guardian 2012-es cikke szerint nagyjából háromezren lettek milliomosok, persze fontban. Több mint az emberek fele adta fel a munkáját, 31 százalékuk önkéntes jótékonysági munkát végzett utána, 15 százalék pedig új vállalkozásba kezdett. Az átlag 2,8 millió fontos nyereményüket javarészt ingatlan vásárlásra költötték, 2460 új otthont vásároltak, és 5498 nyaralót, ajándéknak vagy befektetésnek szánt lakást vettek. 3700 jelzálogot fizettek ki barátiknak és rokonoknak, vagy persze maguknak, és az új otthonok 29 százalékában tartották fontosnak, hogy jacuzzit is beépítsenek, mint a milliomosság elengedhetetlen kellékét. 17.190 új autót vásároltak a nyereményekből, ebből 300-an lakóautót vettek, és valószínűleg utazgattak egy jót. A vásárolt autók közül az Audi volt a kedvenc, 16% döntött a márka mellett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra