Az iskolakezdés felsőfokon igazán durva

Ha azt hitte drága az iskolatáska, vagy az íróasztal, várjon amíg gyermeke egyetemre megy. Az igazi iskolakezdési kiadások akkor jönnek, ha valaki felsőoktatásban kezdi meg a tanulmányait. Ez még úgy is jelentős terhet ró a családi kasszára, ha valaki volt olyan szerencsés, hogy bejutott valamelyik államilag finanszírozott képzésre.

Tandíj

Tandíj ugye, nincs, mégis, a felsőoktatási költségek egy jelentős százalékát teszi ki a fél éves tandíj, amit egy áprilisban végzett felmérés szerint a szülők kétharmada nem tud kifizetni. Ebben a felmérésben egyébként átlagosan 250 ezer forintos tandíjjal kalkulálnak, de egy mérnöki képzés jóval drágább, míg a listát az orvosi képzés vezeti. Aki nem került be államilag támogatott képzésre, de mindenképpen tovább szeretne tanulni, az kisegítő megoldásként választhatja a diákhitelt,  amely átmenetileg enyhíthet a családi kassza terhein: egészen adig, amíg vissza nem kell fizetni.

shutterstock 148535669
Shutterstock

Lakhatás

Ha sikerült előteremteni a tanuláshoz szükséges anyagi feltételeket, akkor jön a következő jelentős kiadás, a lakhatás. Persze a szerencsésebbek ugyanabban a városban éltek eddig is, ahol továbbtanulnak, de ha messzebbre kell menni, akkor vagy marad a folyamatos ingázás, vagy legrosszabb esetben a család ölébe pottyan egy újabb adag rezsiköltség.

Kollégium: a kollégiumok korlátozott számban tudnak férőhelyet biztosítani, ebben a tanulók szociális helyzete dönt, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy sikerül helyet kapni a preferált kollégiumban. Egyébként átlagosan 10.000 Ft/hó nagyságrenddel kell számolni egy teljesen átlagos és klasszikus kollégiumi ágy havidíjaként. Ennél vidéken lehet olcsóbban kollégiumi szobákat kapni, de a jobban felszerelt szobák (saját mosdóval) így is drágábbak, főleg ha nem állami támogatású képzésben vesz részt a gyerek.

Albérlet: Ez jóval drágább megoldás, költségei csak úgy csökkenthetőek, ha összeállnak többen, és együtt bérelnek lakást. Persze az, hogy gólyatáborban valakivel jól kijött a gyerek, még nem jelenti azt, hogy a közös albérlet is jó ötlet. Nyugodtan felkészülhet a szülő néhány költöztetésre, amíg a gyerek megtalálja az igazit. Érdemes egyébként középiskolás osztálytársakkal vagy barátokkal kezdeni az együttélést, őket mégiscsak jobban ismeri már a gyerek - persze, ha akad olyan, akivel azonos városba mennek továbbtanulni, és ő is albérletet keres.

shutterstock 77469151
Shutterstock

Jegyzetek

Már az előző két összeg tetemes, és a gyerek még el sem indult az iskolába. Jegyzetekből, ha minden könyvet meg akar venni, ráadásul újonnan, az átlagosan egy negyed éves tandíj összege. Érdemes legelőször a faliújság hirdetései között szétnézni, sőt a mi időnkben azért is érdemes volt bejárni órára, mert a többségükön lehetett úgy jegyzetelni, hogy a megvásárolandó könyvek jelentős részét kiválthattuk az órai jegyzetekkel. Régebben megoldást jelentett a könyvek fénymásolása, legalább a fontosabb fejezeteké, de néhányan hívei a közös könyvvásárlásnak is, amikor néhány csoporttárs együtt vesz meg egy-egy drágább jegyzetet. Ezt akkor érdemes megvalósítani, ha a csoporttársak együtt is laknak, vagy legalábbis viszonylag közel, hiszen így nem lesz abból konfliktus, hogy pont abban a pillanatban nincs kéznél a könyv, amikor kéne. Illetve ilyenkor érdemes lélekben felkészülni arra is, hogy utolsó pillanatra, azaz vizsga előtti éjszakára szánt felkészülés akadályokba ütközhet.

Utazás

A nappali képzésben résztvevő felsőoktatásban tanuló diákok is igénybe vehetik az utazási kedvezményeket a lakhelyük és az iskola között. Ez vonatkozik a helyi közlekedésre, és a távolsági közlekedésre egyaránt.

MÁV: Tanulói bérlet 90% kedvezménnyel váltható a nappali tagozatos diákoknak, így érdemes utánanézni, hogy abban az esetben, ha minden hétvégén hazamenne gyermeke, jobban jár-e, ha azt 90% kedvezménnyel megvásárolt bérlettel teszi, mintha minden alkalommal menettéri jegyet vált. Ha ritkábban utazik haza, akkor az 50% kedvezménnyel váltható jegyet veheti meg. Ezt egyébként a levelező tagozatosak is kiválthatják a lakóhely és az iskola között.

Volán: Szintén megilleti a nappali és a levelező tagozatos diákokat is az 50%-os utazási kedvezmény, és bérletvásárlás esetén itt is 90% kedvezménnyel válthatnak bérletet a nappali tagozatos diákok, így a busszal utazóknak is érdemes kalkulációkat végezni, hogyan és mi éri meg jobban.

Egyéb költségek

Ha továbbra is otthon él gyermeke a főiskola és az egyetem mellett, akkor is készüljön fel rá, hogy az egyetemi bulik és a - most már legális - sörözések miatt több zsebpénzre lesz szüksége. Ha viszont új városba is költözik, akkor ez halmozottan igaz, hiszen az étkezést is önmagának kell megoldania. Ezért érdemes például azzal kalkulálni, hogy milyen sűrűn jár majd haza, hiszen ilyenkor a visszaútra akár egy hétre is elegendő túlélő csomagot lehet összeállítani neki. Sőt ha sportolni szeretne, vagy csak szimplán szórakozni, akkor is érdemes úgy választani mozit vagy konditermet, ahol diákkedvezménnyel várják a fiatalokat.

shutterstock 133628927
Shutterstock

Lehetőségek

Az persze egyértelmű, hogy a diákok  az órarendjüktől és terhelhetőségektől függően elmehetnek iskola mellett dolgozni, vagy részt vehetnek gyakornoki programban, ahol a megszerzett tudás mellett fizetést is kapnak. Ezen felül pedig marad a tanulmányi ösztöndíj, vagy a szociális támogatások. A tanulmányi ösztöndíjat az előző féléves teljesítmény alapján állapítják meg, a nappali tagozatos, államilag finanszírozott képzésben résztvevőknek, tehát a gólyák csak a második félévtől számíthatnak rá. Szociális ösztöndíjat rendszeres és rendkívüli formában lehet igényelni, és az intézmény dönt a jogosultságról. Akik országos versenyeken is jeleskednek, jelentkezhetnek a köztársasági ösztöndíjra, a halmozottan hátrányos helyzetűek az Útravaló ösztöndíjprogramba adhatják be pályázatukat, vagy azok a diákok, akik osztatlan tanárképzésben vesznek részt, a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj programba is jelentkezhetnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek