Spóroljon akár havi húszezret az akciókkal!

A legtöbben azért járnak a kedvenc boltjukba, mert közel van, esetleg az eladók is ismerik, valamint mert pontosan tudja, mit hol talál. Mi is így vagyunk ezzel, viszont kíváncsiak voltunk mennyit lehet egy hét alatt spórolni, ha gondosan átbogarásszuk az egyébként legtöbbször azonnal a kukába kerülő akciós újságokat, és mindent a lehető legolcsóbb helyen veszünk.

Az első héten mindig ott vásároltam, ahol éppen rámjött, vagy közel volt, vagy egyébként is oda járok rendszeresen. Ezek általában a Spar vagy a CBA boltok, egész egyszerűen azért, mert nem jön szembe más. Ez a kényelem viszont többletköltséggel jár, hiszen ha éppen egy távolabb eső boltban van akció, akkor oda el is kell jutni, ami macerás, de a végeredményért megéri. Nem szoktam nagybevásárlást tartani: ami éppen elfogy, azt veszek; nem is tervezem meg egy hétre előre, hogy mit szeretnék enni mindennap, és nem építem erre a bevásárlást, mint ahogy azt már kipróbáltuk. Egész egyszerűen arra voltunk kiváncsiak, hogy mennyit lehetne spórolni, ha az ember nem találomra választ helyet, ahol vásárol, hanem tudatosan, az akciós újság alapján dönt.

A legtöbb ember az állandó alapanyagokat, mint például az olaj és a liszt, már mind tudatosan vásárolja, viszont a napi bevásárlás szintjén sokan csábulnak el és intéznek mindent a legközelebbi boltban. Nem lesz a hétben semmi ínyencség, vagy kizárólag egészséges étrend, ez egy teljesen átlagos heti vacsorasor lesz, ami éppen jött. Kimondottan csak a főételeket számolom bele, a gyümölcsöt, a desszertet, vagy a vacsora mellé néha elfogyasztott jéghideg cidert nem vettem bele, bár meg kell jegyezni, utóbbi esetében elég jól lehet spórolni, ha keresi az akciókat.

Hétfő

A vasárnapi ebéd után általában jól jár az ember valami kis könnyed nyáresti vacsorával, ezért döntöttünk a grill sajt és a saláta mellett. A CBA-ban 299 forint volt a paprika és a paradicsom kilója, 199 forint a hagyma, és 299 forint a tejföl, 179 forint a joghurt. Grillsajtot a Sparban vettünk 739 forintért, és salátacsomagot is ugyanott, 439 forintért. Összesen 2453 forintot költöttünk.

shutterstock 103813124

Kedd

Keddre spagettit terveztem vacsorára, nem állok neki paradicsomszószt készíteni, pedig tudom, nem bonyolult, de elvagyok a Dolmio szósszal is, egy kis hagymával és fokhagymával megspékelve. A CBA-ban Gyermelyi spagettit vettem 399 forintért, a szósz 599 forintba került, a parmezán sajtot pedig 5990 forintos kilónkénti áron vettünk, nagyjából 500 forintot fizettünk érte, összesen 1498 forintot költöttünk.

Szerda

Az előző napi spagetti után ma körözöttes és tojáskrémes falatok a napi vacsora. Ehhez a CBA-ban vettem 269 forintért túrót, 299 forintért teavajat, 439 forintért tojást, 269 forintért pedig a rozsos parasztkenyér nézett ki a legjobban. Fevágottat a Sparban vettem, 10 dkg Pick szalámit 572 forintért vásároltam, Sága selyemsonkát pedig 359 forintért, paprika és paradicsom pedig maradt még az előző napokról. Ez a nap így 2207 forintba került.

Csütörtök

Az otthoni gyrosnál nincs is jobb, ehhez a Sparban vásároltam be, pitát pedig a török élelmiszeresnél vettem: ez ha esik, ha fúj, 500 forint. Csirkemellet vettem hozzá, egy kilót 1690 forintért, a Knorr Gyros fűszerkeveréke 369 forintba került, 299 forint pedig a tejföl, amiből a foghagymás-tejfölös szószt csinálom: mindösszesen 2858 forintot fizettem.

Péntek

Péntek a pizza ideje, a tésztához csak az élesztőt kell beszerezni, és a feltéteket a Sparból. Paprikás pulykamell sonka és a Pick diákcsemegéből is 2490 forintba kerül egy kiló. Paradicsomszószt 263 forintért vettünk, az eidami sajt kilója pedig 2040 forintba került. Kukoricát is vettünk hozzá így, 1959 forintot fizettünk összesen.

shutterstock 108159545

Szombat

Nincs is jobb, mint egy jó kis lecsó, ehhez szintén a Sparban vettem meg a paprikát, egy kiló 299 forintba került, a paradicsom szintén. A hagyma 239 forintból jött ki, míg a kolbász kilóját 2390 forintért adták. Ehhez is 249 forintért vásároltunk parasztkenyeret, és felhasználtuk a maradék tojást. Összesen 1549 forintot fizettünk szombaton.

Vasárnap

A vasárnapi ebédek királya a rántott hús és a csontleves. Mivel a csontleves nem az a műfaj, aminek az alapanyagait gyakran akciózzák, ezért a húsra fókuszálunk. A csütörtöki 1690 forintos csirkemell maradéka mellé vettünk még egy kiló combot 899 forintért, a rántott húshoz a sertéskarajt 1790 forintos kilónkénti áron, az Aviko fagyasztott sültkrumpli kilóját pedig 799 forintért vásároltuk. Ez utóbbinál amúgy szokott lenni olcsóbb verzió is, de éppen most nem volt, így és 3488 forintot fizettünk.

És most nézzük ugyanezt, ha mindenből a legolcsóbb verziót vettem volna, bejárva a hipereket is, és ott vásároltam volna mindent, ahol éppen akciós.

Hétfő

Grillsajtot a Lidlben kellett volna vennem 499 forintért, a salátakeverékkel vagy akkor jártam volna jól, ha éppen közeli szavatossági idős csomagot találtam volna, vagy az Intersparban vettem volna három zacskóval, így csak 266 forintba került volna egy csomag. A Tescoban 184 forintért kaptam volna paprikát, paradicsomot 165 forintért vehettem volna az Auchanban. Tejfölt 229 forintért kaptam volna ugyanitt, míg natúr joghurtot a Pennyben vehettem volna, igaz, kisebb kiszerelést, de ha 90 forintért kettőt rakok a kosaramba, ugyanott vagyok. Így összesen 1433 fizettem volna. 1020 forintot spóroltam volna, ha követem az akciókat.

Kedd

A Gyermelyi tészta a Tescoban 299 forintba került, a véletlenek pedig segítségemre voltak, hiszen kiderült, hogy a szemközti Vegyiárú Diszkontban a Mutti szósz (ami szintén nem rossz egy kis turbózással) 199 forintra lett leárazva. Parmezán sajtot sehol sem találtam akciósan, így maradt kalkulációnak a Sparos. Így 998 forintot fizettem volna, ha szemfülesebb lettem volna, ami 500 forint spórolást jelentett.

Szerda

A Pick szalámi a Tescoban volt akciós, ott 459 forintra jönne ki 10 dkg, a Saga selyem sonka pedig az Auchanban a legolcsóbb, 319 forintba került. A tojásért az Intersparba kellett volna mennem, mert ott 249 forintba került, míg a túró a Pennyben került 239 forintba, a teavaj szintén ennyi a Tescoban. Kép alapján az Interspar 229 forintos rozsos-magvas cipója néz ki a legjobban. 1734 forintba került volna így 473 forintot spóroltam volna.

Csütörtök

A pitának mindegy mi történik, ahol szoktam venni, mindig 500 forintba kerül 10 darab. 1398 forintba került volna az Auchanban egy kiló csirkemellfilé. A gyros fűszerkeverék 249 forint lett volna a Tescoban ha két darabot veszek, és 229 a tejföl az Auchanból. Összesen 2376 forintot fizettem volna, ami 482 forintos spórolás lenne.

Péntek

Na itt el lehet engednie magát az embernek a felvágottakat lehet bőven más akciós termékkel helyettesíteni, de maradunk az akciós pulykasonkánál és az akciós szaláminál, hogy az összehasonlítás releváns legyen.  A Pennyben 10 dkg pulykamell sonkát 149 forintért lehetett volna vásárolni, a Pick diákcsemégenk a Tescoban 2270 forintra jött ki kilója. Egyébként a sajt is itt volt a legolcsóbb, az Eidami kilója 1379 lett volna, a kukorica pedig 279 forint lett volna ugyanitt, szósznak pedig a Vegyiárú diszkontost választhattam volna. Így 1134 forintot fizettem volna, ami 825 forintos spórolást jelent.

Szombat

A lecsó paprikát a Lidlben szerezhettem volna be, pont jól jött ki, hiszen csak egy napig tart az akció, 179 forint lett volna így egy kiló, de itt vehettünk volna kenyeret is 139 forintért, sőt 29 forintért egy erős paprikát is belecsempésztünk volna, ha már ott járunk és akciós. Az Auchanos paradicsom 165 forint, a vöröshagyma 169 forint, a kolbász pedig 969 forint lett volna. Összesen 852 forintba került volna, azaz 697 forintot spóroltam volna.

Vasáarnap

A rántott húsunkhoz a csirkecombot az Aldiból lehetett akciósan beszerezni, hétvégén 519 forint volt egy kiló. Sertséskarajt 1499 forintért az Auchanban vagy a Tescoban is vehettem volna, 429 forintba került az Auchanban az akciós sültkrumpli. Így akár 2447 forintból is megúszhattam volna, ami 1041 forintos spórolást jelentett volna.

Összesen 16.012 forintot költöttem a héten, mindezt egy kis odafigyeléssel, előre tervezéssel ez 10.974 forint is lehetett volna, ami 5038 forint megtakarítást jelenthetett volna, csak a főételek napi bevásárlásának alkalmával. Ez nagyjából 30%-os megtakarítást jelent még úgy is, hogy csak az éppen szükséges alapanyagoknak jártunk utána, így a gondos tervezést igénylő nagybevásárlás még több megtakarítást hozhat. Bár időigényes előre kitalálni a heti menüt és aszerint végiglapozgatni az akciós újságokat, vagy az akciók alapján összeállítani a vacsorát, de ha az átlag 5000 forintos megtakarítást tartja az ember, az a hó végére legalább 20 ezer forint többletet eredményez a háztartás kasszájának.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek