A benzinen is lehet spórolni

Ha saját autóval megy nyaralni, annyi csomagot visz, amennyit csak akar, akkor indul, amikor akar, olyan tempóban megy és annyiszor áll meg, ahogy csak kedve tartja. Pontosan ezért egyre népszerűbb, hogy a belföldi, vagy a viszonylag közeli tengerparti nyaralásokhoz sokan a saját autójukat használják. Ha már a szállás olcsó, vagy kempingezni készül, akkor spóroljon a benzinen is, íme néhány tippünk, hogyan.

Jó útvonaltervezés

Mielőtt elindul, nézzen utána, melyik a leggyorsabb út, és melyiken lehet a legjobban haladni. Minél kevesebb városon vagy falun megy át, annál jobb lesz az autója átlagfogyasztása. A legoptimálisabb persze az autópálya, de ha tisztában van autója fogyasztásával, érdemes azt is gyorsan kiszámolni, megéri-e autópálya matricába fektetni, vagy a főút is megteszi.

53043025
Tim Graham

Pakolás

Ha saját autójával utazik, az élet egyszerűbb, mert tényleg annyi mindent visz, amit csak akar, de azért ne essen túlzásokba: a nagyobb súly többletfogyasztással jár. A fontos útifelszerelések, vagy a gyerekek dolgai természetesen elengedhetetlenek, de teljesen felesleges otthonról fuvarozni a négy karton ásványvizet, vagy a grillezésre szánt több kiló krumplit. Ha belföldre megy nyaralni, ezeket a célállomáshoz közel eső hipermarketben is megvásárolhatja, és nyugodjon meg, külföldön is lehet ásványvizet kapni, és nem, annyival nem drágább.

Bevásárlás

Még ha le is hagyja az imént említett nehéz dolgokat, biztos, hogy így is lesz, amit előre be kell vásárolni. Tervezze úgy, hogy a bevásárlás után a tankolást is el tudja intézi a nagy hipermarketek diszkont kútjainál, főleg, ha a vásárlás miatt kedvezményre jogosító kupont is kap. Itthon az Auchan és a Metro áruházak mellett található diszkont benzinkút (a Metro mellett üzemeltetett Envi kutakat Metro kártya nélkül is igénybe lehet venni, viszont a kúton kell hozzá vásárlói számot igényelni), a Tesco pedig a Shell töltőállomásokkal közösen működtet benzinkutakat országszerte.

Készpénz vagy bankkártya?

Ha nem ingyenes a készpénzfelvétele ne növelje tovább a költségeit, fizessen bankkártyával. Ha olyan bankkártyája van, amivel például pontokat gyűjthet vagy kedvezményeket vehet igénybe, akkor használja azt. De ha hűségkártyája, van arra is írassa fel a pontokat, hiszen később akár le is vásárolhatja azokat.

Klubtagság

Ha autóklub tag, akkor az ingyenes tagság mellett több kedvezményt is igénybe vehet, az egyik ilyen a kedvezményes benzinvásárlási lehetőség. A Magyar Autóklub tagjai néhány kiemelt Mol kúton tankolhatnak akciósan a kártyájukkal, a Forensis autóklub ügyfelei pedig az Agip kutaknál tankolhatnak kedvezményesen.

Találja meg a legolcsóbb kutat

Az árak eltérései a legdrágább és a legolcsóbb kutak között literenként akár 20 forintot is elérhetik, ami egy nyaralás előtt teletankolásnál és hazaérvén már jócskán dob a költségeken. Arra nincs garancia, hogy jól bevált kúthálózatnál az ország másik felében is ugyanannyi lesz a benzin, ahogy az a városi legenda is él, hogy az autópálya mellett mindig drágább az üzemanyag. Létezik azonban erre külön weboldal, nézzen szét a Hol tankoljak?-on indulás előtt, hogy hol a legolcsóbb a környéken a benzin vagy a gázolaj.

79500347
Matt Cardy

Időzítés

Ha a dugóban ül, többet is fogyaszt. Induljon nagyon korán reggel, vagy késő este, amikor még/már nem valószínű, hogy dugóba keveredik. Parkolásnál, főleg ha bevásárolni megy, vagy a strandnál köröz, ha lát egy helyet azonnal álljon le, ne menjen feleslegesen még több kört, főleg ha utána azzal kell szembesülnie, hogy az elsőnek kinézett parkolóhelyet is elfoglalták.

Tankolás külföldön

Ha külföldre utazik, sok esetben jobban jár, ha kint tankolja tele az autóját, mert bizony az üzemanyagárak (is) kedvezőbbek lehetnek, mint itthon. Nézzen szét jól, például itt, és érdeklődjön a bankjánál is, mert ha kártyával fizeti a tankolását, valószínűleg kedvezőbb árfolyamon fizeti az üzemanyagot, mint ha a pénzváltónál kapott valutával, készpénzben teszi.

Tartsa karban az autót

Utazás előtt egyébként sem árt, de akár spórolhat is vele, ha például a kerekeiben a nyomás megfelelő, és a megfelelő olajszint is hatással van autója fogyasztására. Ne járassa maximumon a légkondit, és haladjon lehetőleg egyenletes sebességgel, hogy optimális legyen az üzemanyag felhasználása.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek