Vegyen grillsütőt, de milyet?

Elkezdődött a nyár, előkerültek a tavalyi (sok esetben kellő tisztítás nélkül elrakott) grilleszközök. Ha rájött, hogy semmi kedve nincs nekiállni lekaparni a rácsra kövült zsírt, vagy egyébként is új sütő vásárlásán gondolkozik, akkor elmondjuk, milyen lehetőségei vannak.

Grillsütő kiválasztása, elhelyezése

Vásárlás előtt gondolja végig, milyen intenzitással szeretne grillezni, mekkora baráti társaságot szeretne hozzá hívni. Az utca irigyelt grillbajnoka akar lenni, vagy csak a családnak sütne néhány szelet húst szombatonként? Szalonnát is szoktak sütni, sőt bográcsozni is? Van a kertben elég hely egy állandó grillnek, vagy minden alkalom után el szeretné tüntetni a nyomokat? Akar bajlódni a faszénnel, vagy inkább gázt vezetne a sütőjébe?

Akár mobilgrillről van szó, akár állandóról, olyan helyre tegye, ami nemcsak szélvédett, de a közlekedést sem akadályozza, és nem borítja fel senki még kissé ittas állapotban sem. Legyen stabil is, győződjön meg, hogy magától sem borul fel, ha az egyik oldalára egy nagyobb szelet hús kerül. Az persze természetes, hogy ne legyen mellette olyan anyag, ami lángra kaphat, de nem célszerű az ajtó közelébe vagy az ablak alá se tenni, mert bemegy a lakásba a füst.

Faszenes grill

A legolcsóbb grillsütők általában a faszenes kis körgrillek, amiket már pár ezer forintért be lehet szerezni. Előnyük az olcsóságuk mellett, hogy gyorsan el lehet pakolni, a rácsot egyszerűen le lehet tisztítani használat után. Hátrányuk, hogy nem fér el rajtuk sok dolog egyszerre, gyakran nagyon instabilak, és egy egész estés, sok vendéges grill party alatt van úgy, hogy szét kell bontani, majd újra kell izzítani a faszenet, hogy mindent meg lehessen rajta sütni. Beüzemeléséhez a gyújtófolyadék elengedhetetlen kellék, így arról is mindig gondoskodni kell. Egyesek szerint a faszéntől különleges aromája lesz az ételeknek, mások viszont képesek azt is belemagyarázni, hogy érzik a gyújtófolyadék ízvilágát a húsokban.

tk3s b1702224 017
. / Northfoto

Az Auchanban a legegyszerűbb, kerek grill 1490 forint. 5990 forintért a kerek grillhez hasonlóan labilisnak tűnő eszközt is vehetünk, ugyanennyibe kerül a fedeles gömbgrill is. A szögletes, nagyobb sütőfelülettel rendelkező grill 6990 forint, a grillkocsi 7490 forint.
Az Obiban a legolcsóbb faszenes változat a  kerekes grillkocsi, amin van arra is hely, hogy a forgatáshoz használt eszközöket le tudjuk tenni a kezünkből, vagy az elkészült grillezett ételeket mellé pakolgassuk. 6999 forintba kerül, ez egyébként teljesen ugyanolyan, mint az auchanos. Az egy fokozattal drágább, fedeles változata pedig 8999 forint.
A Praktikerben az asztali grill a legolcsóbb. Olyasmi, mint egy vályú, abba önti a faszenet, rajta pedig egy kis rács. Lába is van, így reménykedhet, hogy nem olvad meg alatta a fröccsöntött, rattan mintás műanyagasztal, de talán jobb, ha ezt nem próbálja ki. A kör alakú grillkocsi 7999 forint, a fedéllel, és hamugyűjtővel, sőt a sütőtérben porcelánbevonattal operáló grill pedig 14.990 forint. Vannak drágább verziók is, a saját márkás Praktiker grillkocsi például 39.990 forintba kerül.
A Baumaxban az Auchanban is látott kerek grill 2690 forint, van 2790 forintos asztali grill, és 5490 forintos is, utóbbi összecsukható. A kerek kerti grillkocsi 4990 forint, a fedeles gömbgrill 8990 forint. Öntöttvas grillt is vehet, amit biztos, hogy nem borít fel a szél, ez 6990 forint. A bizarr látványú tölcséres grill 11.990 forintba kerül a Baumaxnál.

Gázgrill

Ezeknél nem kell bajlódni a begyújtással, csak a gázpalackban legyen elég gáz. Már ha azzal működik, mert ez a típus akár vezetékes gázzal is működhet, sőt néhány esetben egyenesen gázolajjal, de ettől még szintén gázgrill néven futnak, szóval mindenképpen tájékozódjon, mielőtt ilyen grillsütőt vesz. Azt mondják sokan, hogy hiányzik itt a tipikus faszénes ízvilág, mások viszont épp erre esküdnek, nem mi fogunk igazságot tenni. Pozitívum, hogy nem kell hamut takarítani, gyújtófolyadékot venni, legyezgetni, szóval mindenképpen egyszerűbb, ugyanakkor a gázzal szerencsétlenkedni eléggé balesetveszélyes dolog, ahogy persze a faszenes változattal sem nehéz felgyújtani a kertet. Egyébként sok helyen azt tanácsolják, hogy lávaköves verziót kell venni. Ez olyan elven működik, hogy a gáz izzóval tudja szabályozni a hőt, ami felhevíti a lávakövet. Ez – hasonlóan a faszénhez – felizzik, és így készül el felette a rácson a grillezni való. A faszéntől eltérően ez nem ég el, így többször is használható. Az étel nem kormozódik meg, mert ha nem csöpög ki túl sok zsír vagy olaj a pácolás miatt, akkor a lávakő nem lángol fel. Ez azonban csak akkor igaz, ha valóban kevés a zsiradék, ezért folyamatos felügyeletet igényel, hátha mégis túl sok lesz a kicsöpögő cucc.

stockfresh 1695878 barbecue sizeM

Az Auchanban már 19.990 forintért is vehet gázgrillt, igaz, ez csak egy égős. A három acélégős gázgrill kocsi viszont 54.990, de ha egész nyáron minden keze ügyébe kerülő ételt grillezve akar elfogyasztani, akkor megéri a befektetés.
Az Obiban is hasonló a felhozatal, a legolcsóbb gázégős grill itt 20.990 forint, viszont ez lávaköves. A három égős, közép-árkategóriás változat 59.990 forint, a drágább gázgrillkocsi itt 89.990 forintba kerül. A Praktikerben három acél égőfejes gázgrillt lehet vásárolni 54.990 forintért, míg a Baumaxban 59.990 forint a gázgrill.

Elektromos grill

Abból a szempontból praktikus az elektromos grill, hogy nagyon egyszerűen beüzemelhető, mert csak be kell dugni a konnektorba. Persze ha a kert közepén szeretne grillezni, akkor elég kényelmetlen kivezetni hosszabbítókkal az áramot, szóval jó előre megtervezni a helyét. Igazából ezt a típust nem a hatalmas kerti partikra tervezték, általában nem is fér rá sok grillezni való, viszont hamar elkészül az étel, nincs füst, és a takarítása is egyszerű. Az elektromos grill azoknak való, akiknek nincs hatalmas kertjük, sőt akár csak egy erkélyük van, de szeretnének grillezni. A legtöbb a lakásban is használható, tehát a tél közepén is beizzíthatja.

A Baumaxban grill kőlapos elektromos sütőt lehet venni 8990 forintért, 9990 forintért pedig olyat, amit szimpatikusan helytakarékos megoldásként felerősíthet az erkélykorlátra a muskátli mellé.

Épített grillek

Ha ön tényleg nagy jövőt lát saját grillszakács karrierjében, és úgy gondolja, hogy évekig fogja magát és családját nyaranta ezzel szórakoztatni, ráadásul a kertje is elég nagy (vagy elég jól tervezett) hozzá, akkor mindenképpen építtessen grillezőhelyet. Ezek már többfunkciós építményként szolgálnak, mert olyat is kérhet, amin a grillezésen kívül szalonnát is tud sütni, vagy bográcsot is rá tud tenni, sőt lehet olyat is rakatni, amiben pizzát is süthet. Az igazán ügyesek maguknak is építhetnek, van néhány video a Youtube-on, ahol megmutatják, hogyan kell ezt.

Ha mégis inkább vásárolni szeretne, akkor az Auchanban 99.990 forintért vehet olyat, amin szalonnát is tud sütni, viszont nem tudja körbeülni a család. A Praktikerben 24.990 forintért vehet kerti sütőt, aminél szalonnát sütni és bográcsozni  tud, grillezni viszont nem. A Baumaxban széles a választék, a legolcsóbb kőgrill 29.990 forint, az a típus pedig, amivel bográcsozni is lehet, 85.990 forintba kerül.

Mindegy, milyet választ, ne felejtse el a grillezéshez szükséges kiegészítőket sem, ami alatt most nem az alkoholt értjük, hanem a húsforgatót, húslapátot, grillvillát vagy a páckenegetőt. És a rengeteg papírtörlőt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek