Kis kütyükézikönyv nőknek, szőkéknek

Szüksége van egy új laptopra, venne egy tabletet, mert nyáron már azon olvasná a strandon a kedvenc könyvét, vagy televíziót vásárolna? Ha kinyit egy akciós újságot, vagy a neten keresgél, ön sem tudja mit jelentenek az ott egymás mögé halmozott betűszavak? Fogalma sincs az ott feltüntetett a számokról sem? Ha megkérdezi a boltban, teljesen hülyének nézik?

Ne aggódjon, mi nyugodt szívvel csináltunk magunkból hülyét egy szakértő előtt, aki cserébe elmondta, mi mit jelent a teljesség igénye nélkül, felhasználóbarát módon.

Laptop

Az első és legfontosabb, ahol azonnal elakadhatunk, hogy mi a különbség netbook, notebook és ultrabook között. A netbook a kifejezetten csak netezésre szánt, általában kis méretű gép. Egyébként ezek kezdenek kikopni a köztudatból, és a boltok ajánlatából, mióta a rohamosan terjednek a tabletek, hiszen többet nem nagyon tudnak, viszont kényelmetlenebbek, és nehezebbek is, mint a táblagépek. A notebook méretét tekintve a klasszikus értelemben vett laptop, amit böngészésen felül számos más feladatra is tudunk használni konfigurációtól függően.

164146502
Bloomberg / Europress / Getty

Az ultrabook a legújabb generáció, árban drágább is, mint az átlagos notebookok, viszont vékonyabb és könnyebb. A mérete a netbook és a notebook között van, 13-14 inch a kijelzője, és az akkumulátora is tovább bírja, mint egy hagyományos notebooké. Az Intel saját fejlesztése, ezért csak az ő processzorukkal kaphatóak ezek a modellek. A számok tekintetében szakértőnk szerint egyébként a több jobb elv érvényesül, de nézzük, mit jelentenek ezek a gyakorlatban:

Kijelző inch mérete: Nehéz egy sima hirdetés alapján egy nálunk nem használatos mértékegységgel megadott méretet magunk elé képzelni, de szakértőnk nőimagazin-kompatibilisnek szánt hasonlata alapján "egy inch az nagyjából annyi, mint egy átlagos műköröm". Akinek ez nem ad kellő információt, esetleg nem visel műkörmöt (vagy nem karomméretűt), annak eláruljuk, hogy pontosan 2,54 a szorzószám, hogy inchből centimétert kapjunk. Akinek így sem megy, az pedig gondoljon arra, hogy egy iPhone 5 kijelzője 4 inch, egy átlagos kis netbook 11-13 inch között mozog, a szokásos notebook méret pedig a 15.6-17 inch szokott lenni.

CPU: A processzor, de a számítógép agyának is szokták nevezni. Minél nagyobb a mögötte álló szám, amit GHz-ben adnak meg, annál jobb, mert annál gyorsabb, nem akadozik, szóval annál jobban szuperál.

RAM: GB mértékegységet fogunk mögötte látni, és erre is igaz, hogy minél nagyobb, annál gyorsabb lesz a gépünk, annál jobban tud dolgozni a CPU. Ez egyébként bővíthető egyes esetekben, de egy átlag otthoni felhasználónak korántsem egyszerű módon, ezért érdemes már eleve olyan gépet venni, aminek nagy a memóriája.

HDD: Tárhely, amire mindent rá tudunk menteni, a képektől kezdve a zenéken át, dokumentumokig, filmekig. Sokan vallják azt, hogy nem is fontos, hogy ez nagy legyen, hiszen majd kiegészítik egy nagy tárolókapacitású külső winchesterrel, de azt hurcolászni még pluszban sokkal macerásabb dolog (bár kétségkívül minden háztartásban jól jön egy biztonsági mentés tárolására is alkalmas eszköz). Na és persze ma már ott vannak a felhőben elhelyezett tárhelyek, mint a Dropbox vagy a Google Drive, amit valamennyi pénzért ki tudunk bérelni.

VGA: nem más, mint a videokártya. Hogy milyen videokártyával rendelkezik a megvásárolt gépünk, az azért lényeges, mert ettől függ, milyen intenzitással tudunk rajta adott esetben játszani vagy videókat nézni. Az átlagos, olcsóbb árkategóriás laptopokba integrált videokártya az esetek többségében nem megfelelő az igazán látványos számítógépes játékokhoz, viszont netezéshez, Youtube videók nézésre tökéletes. Ha ennél nagyobb az igényünk, akkor érdemes utánajárni, és egy jobb videokártyába fektetni. Néhány hirdetésnél feltüntetik a grafikus vezérlő memória méretét is, ezt érdemes figyelni, hiszen itt is a minél nagyobb, annál jobb elve érvényesül.

HDMI: Ha videokártyánk nem is a legszuperebb, attól még filmet nézni tudunk, ha a kütyünk rendelkezik HDMI kimenettel. Ezzel ugyanis ráköthetjük a gépünket a TV-re, és ott akár HD, azaz tűéles minőségben is nézhetjük a filmeket, amiket a gépünkön tárolunk.

MMC/SD: A fényképezőgépek, telefonok, vagy akár videokamerák memóriakártyáját tudjuk beolvasni mindenfajta kártyabeolvasó berendezés nélkül, egyszerűen a beépített kártyaolvasón keresztül.

Akkumulátor típusa, cellaszám stb: Szakértőnk szerint ezek azok a paraméterek, amik valójában csak azoknak fontosak, akik tényleg professzionális felhasználók, illetve azok az eladók töltik előszeretettel ki ilyen információkkal a paraméterek felsorolására alkalmas helyeket, akik valamit nagyon el szeretnének adni. Legyen nyugodt, ezek az információk egy átlag felhasználónak teljes mértékben irrelevánsak.

Tabletek / okostelefonok

A tabletek vagy táblagépek forradalmasították a netezgetés fogalmát. Már nem kell egy asztal mellett görnyedni, vagy kényelmetlen testhelyzetekben fogni az ölünkben a gépet, mikor a kanapén ülünk, mert most már az ágyban fekve tudunk netezgetni, játszani vagy könyvet olvasni. Ahogy a népszerűségük nő, úgy megy egyébként egyre lejjebb az áruk, így már kimondottan olcsón is találhatunk a boltokban remek paraméterekkel rendelkező gépeket.

160771680
Justin Sullivan / Europress / Getty

Kapacitív vs rezisztív: Bár a rezisztív érintőkijelző már kezd teljesen kikopni a boltok polcairól, azért érdemes tudni mi a kettő között a különbség. A rezisztív a régebbi modelleken használatos érintőkijelző, ahol még valóban jól jártak a műkörömmel rendelkezők, mert gyakran elég erőteljesen oda kellett vágni, hogy azt csinálja a táblagépünk vagy a telefonunk, amit mi szerettünk volna. Sokan használtak hozzá erre a célra kifejlesztettt tollszerű eszközt, ami segített pontosabban eltalálni a célpontot. Ezt váltották fel a kapacitív kijelzők, amik sokkal felhasználóbarátabbak, elég csak finoman megérinteni az adott felületet, hogy reagáljanak. Ezeket már nemhogy a tollal, de kesztyűben sem tudjuk irányítani, ahogy ezt telente sokan tapasztalhatják.

Flash memória: A táblagépek többségének a belső memóriája kicsi, viszont lehetőség van ennek a bővítésére. Ezt különféle, általában SD memóriakártyákkal tehetjük meg, amit csak egyszerűen behelyezünk a táblagépünkbe, és már használhatjuk is a bővített memóriát.

Processzor: Szintén a minél több magos, annál jobb elv érvényesül.

G- szenzor: A mozgásérzékelő azon felül, hogy különféle játékokhoz zseniális, nagyon fontos biztonsági szerepet is betölt. Veszély esetén, a laptopokban például csökkenti a meghibásodás kockázatát azzal, hogy a kikapcsolja a winchestert ha hirtelen mozgásváltozást érzékel.

3G/ 4G: A 4G a mobil internetezés legújabb generációja. Ez még gyorsabb netezést tesz lehetővé, így filmek, videoklipek, zenehallgatás sokkal élvezhetőbb lesz. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy hiába van olyan telefonunk, ami alkalmas 4G-vel netezni, ha a szolgáltatónk által nincs lefedettség, akkor ezt az élményt nem tudjuk megtapasztalni.

HD felvétel, kamera megapixel: Néhány készülék képes HD felbontásban filmezni. Ha ön videofelvételek készítésére is szeretné használni telefonját, vagy táblagépét, esetleg kiváltaná vele fényképezőgépét, akkor örülni fog ennek. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ezek az eszközök kizárólag digitális zoommal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy minél jobban ráközelít a fotózni vagy videózni szánt témára, annál életlenebb lesz a kép, és kockásodik.

TV

3D TV, HD felbontás, LED, LCD, itt aztán már végképp követhetetlen a betűszavak halmaza, holott annyira nem is bonyolult ez, mint a számítógépek esetében.

101295168
Bloomberg / Europress / Getty

LED: Most ez a legelterjedtebb fajta TV típus. Fogyasztásban kedvezőbb mint  az LCD, a plazma TV-nél pedig sokkal kevésbé melegszik, szóval most ebbe érdemes befektetni.

Hz: A LED TV-nél már nem igazán mérvadó, egyébként az volt a menő, ha valakinek 100 Hz-es volt a TV-je, mert ez kevésbé terhelte meg a szemet, mint elődei.

3D: Bár már néhány TV alkalmas a passzív 3D-re (ezeknél olcsóbb a szemüveg, de állítólag kisebb az élmény), a többség még most is fejenként egy darab, sok esetben nem túl olcsó, ráadásul ronda és kényelmetlen 3D szemüveggel működik.

Látószög: Ez jelzi azt, hogy oldalról milyen szögből élvezhető a kép minősége. Gondoljon bele milyen kellemetlen élmény az, ha a kanapé szélén ülő ember már egyáltalán nem látja a TV-t, ezért egy négytagú család esetében mondjuk a gyerekeknek a szülő lábánál a földön kell ülni a mozieste alkalmával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra