Ne büntessen csokinak álcázott bevonóval

A Mikulás után a húsvét az az alkalom, amikor a csokoládé fontos szerepet kap a gyerekek és a felnőttek életében is. Ennek megfelelően az áruházak és a csokoládé forgalmazók is kiemelten kezelik ezt az ünnepet. De mi alapján válasszunk?

Amit biztos ne

Szerencsére már kezdi belátni a többség, hogy az olcsó nem biztos, hogy valóban örömet is fog okozni. Az Auchan nemrégiben közzétett egy felmérést, amiből kiderül, hogy a bevonóból készült nyuszik és tojások évről-évre veszítenek a népszerűségükből. Lehet, hogy jó nagyok, és még olcsóbbak is, de az ízük borzasztó. Ha nem kedveli a locsolkodót vagy a szomszéd gyerekeket, akkor persze remek ötlet ezzel büntetni őket, de ha tényleg szeretne legalább valami minimális örömöt okozni, akkor felejtse el a bevonóból készült nyuszikat. Inkább vegyen kisebb csokit, de az legyen tényleg finom.

Kinder-Surprise-Canadian-Egg-Inside

Csoki, vagy ajándék, vagy mindkettő?

Ha ajándékot és csokit is szeretne venni, többfajta húsvéti csomagból is választhat. Egyre népszerűbbek ugyanis azok a csomagok, amikben a csoki mellé plüssállatot vagy bögrét is csomagolnak. Idén a Kinder nyuszis és bárányos csomagja a legaranyosabb (és egyben persze a legdrágább is), míg a Milka, a Boci és a Tibi is olcsóbb, javarészt húsvéti bögrés ajándékokkal készült.

Milyen csoki?

Megfigyeléseink szerint évenként egyre nagyobb a választék, így ma már egyáltalán nem meglepő, hogy a boltok polcain megtaláljuk a magas kakaótartalmú vagy különleges csokoládék húsvéti kiadását is. Ha tudja, hogy szereti az ilyen ínyencségeket az, akinek szánja, akkor ezekből a csokikból válogasson. Ma már a diabetikus húsvéti csokik is elterjedtek, úgyhogy azoknak sem kell lemondani az ünnepi édességevésről, akik a sima csokoládét nem fogyaszthatják. Sőt, a fehér csoki kedvelői is vásárolhatnak már akár nyúlfigurát is.

tk3s 1245010
Bew / Northfoto

Hazai vagy külföldi?

Akiknél fontos szempont az is, hogy hazai, vagy legalább hazainak tűnő termékeket vásároljanak, választhatnak a Szamos vagy a Sthümer húsvéti édességeiből, míg a Szerencsi díszdobozos nyuszi tejcsokoládéval készül. A Tibi nyuszi annyira vagány, hogy napszemüveg nélkül nem tud ülni a fűben, de a nyúlkabátban pózoló Tigris a Micimackóból a Bonbonetti újragondolásában elég meghökkentő, hiszen a természetfilmek szerint a tigrisek egész barátságtalan módon szoktak hozzájutni egy ilyen nyúlkabáthoz.

Ne kapjon sokkot!

Ma már mindenhol ott virít a csokik mellett az 1 kilogrammra vonatkozó ár is, amitől nagyon hamar elmehet a kedve az egésztől. Ha utánaszámol, a Kinder csoki kilója (ha a legolcsóbb helyen veszi is), majdnem 8 ezer forintba kerülne, a középkategóriás nyuszik kilós ára 5-6 ezer forintra jön ki, de ha például Lindt nyuszival szeretne kedveskedni, az akár a 14 ezer forintos kilókénti árat is elérheti. Gondoljon bele, ebből hány adag rácsos linzert, vagy húsvéti csokifalatokra átkeresztelt szaloncukrot tudna készíteni...!

Hol vegyük?

Összegyűjtöttünk néhány népszerű terméket, és hogy azok hol, milyen áron vásárolhatóak meg. Összességében elmondható, hogy kedves dolog a csoki húsvéti nyuszi, ha viszont arra vágyik, hogy sok csokoládét egyen, miközben nem költ vagyonokat, akkor sokkal jobban jár anyagilag, ha táblás csokikat vásárol.

tk3s isopix 20904821-015
Northfoto

Kinder tojás: Az örök favorit húsvétkor. Az Auchanban éppen akciós 159 forintért, a CBA-ban 179 forintba került, és ugyanennyibe került a vegyiárudiszkontban. Aki nem elégszik meg ezzel, az vehet óriás Kinder tojást is, az Intersparban, ahol a kis tojás 219 forintba került, míg a 100 grammos nagyobb tojás 1390 forint. A Tescoban viszont a Kinder nyulak kaphatóak kedvezményesen, mindenfajta kiszerelésben: a 160 grammos 999 forintba kerül, az 55 grammos 369 forint.

Boci húsvéti nyúl: A Tescoban a 200 grammos kiszerelést 699 forintért láttuk akcióban, ugyanez az Intersparban 999 forintba került. A 90 grammos verziót az Auchanban akciósan 399 forintért lehetett megvásárolni. Egyébként a Boci széles méretválasztékkal készült, láttunk 70 grammos étcsokis nyuszit 230 forintért is, valamint 40 grammos csokit 219 forintért.

Milka nyúl formájú táblás tejcsokoládé: A 85 grammos táblás tejcsokoládé a legékesebb példája annak mennyibe kerül a megszokottnál színesebb csomagolás. A nyúl körvonalú, de  táblás csoki 489 forintba került a Tescoban, míg néhány sorral odébb ugyanez téglalap alakban, mindössze 189 forintba. Nagyjából a többi helyen is hasonló arányú különbséget találtunk.

Smarties csoki nyúl: Ennek a csokinyuszinak az a különlegessége, hogy a nyúlban Smarties csokidrazsék vannak. A 100 grammos nyuszi 549 forintért vásárolható az Intersparban, míg az általunk meglátogatott vegyiáru diszkontban mindössze 350 forint.  A 48 grammos változat az Auchanban éppen akcióban 199 forintért kapható, míg a Rossmannban 249 forint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra